Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ"— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ
KONU:ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER

2 1.CUMHURİYETİN İLANI ESKİ
YENİ 29 Ekim 1923 günü Türkiye Devleti'nin hükümet şeklinin Cumhuriyet olduğu kabul edildi.Egemenlik millete verildi. ESKİ Eskiden ülkemizi padişahlar yönetirdi.Son sözü padişah söylerdi.

3 2.YENİ TÜRK HARFLERİNİN KABULÜ
ESKİ Osmanlı devletinde dini eğitim verilirdi.Arap alfabesi kullanılırdı. YENİ Okuma yazmayı kolaylaştırmak amacı ile arapça harfler yerine Türk Alfabe Yasası kabul edildi.

4 3. ŞAPKA VE KIYAFET YENİLİĞİ
Atatürk Kastamonu gezisinde giydiği şapkayla yeniliğe önderlik etti. ESKİ Eskiden Türk halkının dış görünüşü çağdaş değildi.

5 4.SOYADI KANUNU YENİ ESKİ
Osmanlı Devleti zamanında insanların soyadı yoktu.Adın yanında baba adı veya doğum yeri yazılırdı. YENİ Soyadı kanunu çıkarılarak karışıklıklar giderildi. TBMM tarafından Mustafa Kemal’e Atatürk soyadı verildi.

6 5.KADINLARA SAĞLANAN MEDENİ HAKLAR
ESKİ Osmanlı devleti döneminde kadınlar erkeklerin kullandığı haklara sahip değillerdi. YENİ Cumhuriyet döneminde devlet kurumlarında çalışabilme, seçme ve Seçilme gibi bir çok hakları kazandılar.

7 6.SAAT,TAKVİM VE UZUNLUK ÖLÇÜLERİNDE YENİLİK A.SAATTE YAPILAN YENİLİK
Yeni dönemde bir günün 24 saate bölündüğü zaman ölçüsü kullanılmaya başlandı. ESKİ Eskiden güneşin batışına göre ayarlanan saatler kullanılıyordu.

8 B.TAKVİM ESKİ Eskiden Hicrî ve Rumî takvimler kullanılırdı.Ülkeler arası ilişkilerde sorun oluyordu. YENİ Bu takvimler yerine Milâdî takvim kabul edildi.

9 C.AĞIRLIK ÖLÇÜLER YENİ Yeni dönemde bunların yerine kilogram kabul edildi. ESKİ Osmanlı döneminde okka ve arşın kullanılırdı.

10 D.UZUNLUK ÖLÇÜLERİ ESKİ Eskiden arşın endaze gibi uzunluk ölçüleri kullanılırdı. YENİ Bu ölçülerin yerine metre kabul edildi.

11 7.SOSYAL ALANDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Atatürk,ulusumuzun uygar uluslar düzeyine ulaşması için ; yeni okullar,hastaneler,dispanserler kurulmasını sağladı. Stadyumlar, spor alanları, kapalı spor salonları yapıldı. Uygar bir toplum için gerek duyulan tüm sosyal kurumlar Atatürk döneminde açıldı. 8. EKONOMİ ALANINDA YENİLİKLER: Bankalar, fabrikalar kuruldu. Modern tarım çalışmalarına başlandı. Yollar, özellikle demiryolları yapımında büyük çaba gösterildi. Böylece yurdun en uzak yerlerine ulaşma olanağı hazırlandı. Ekonomik bağımsızlığımız kazanıldı,bunun sonucu yurdumuz zenginleşti.

12 Okulu:Yeşilbağ İlköğretim Okulu Öğretmen:Aynur Bekar
Hazırlayan:Zeynep Osanmaz Sınıfı: /B No: Okulu:Yeşilbağ İlköğretim Okulu Öğretmen:Aynur Bekar


"TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları