Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇAĞDAŞ UYGARLIĞA DOĞRU ADIMLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇAĞDAŞ UYGARLIĞA DOĞRU ADIMLAR"— Sunum transkripti:

1 ÇAĞDAŞ UYGARLIĞA DOĞRU ADIMLAR

2 Çağdaş Toplum Medeni Kıyafet
2.Kıyafette değişiklik Şapka İnkılabı, Atatürk’ün Kastamonu gezisi ile başladı. 25 Kasım 1925’te Şapka Kanunu mecliste kabul edildi. 1934’te çıkarılan bir kanunla din adamlarının ibadethaneler dışında dini kıyafetle dolaşmaları yasaklandı.Ancak, tüm dinlerden dini görevlilerin en yetkili kişileri bu yasağın dışında tutuldu. Kıyafette değişiklik, Türk Milletini çağdaş bir görüntüye kavuşturmakla kalmadı, giyim kuşamdaki karmaşaya son vererek birlik ve beraberliği güçlendirdi.

3 Çağdaş Devletle Uyum Sağlanıyor
3.Takvim, saat ve ölçülerde değişiklik - 26 Aralık 1925’te Hicri ve Rumi takvim yerine Miladi takvim kabul edildi. - Güneşin doğuş ve batışına göre kullanılan alaturka saat yerine milletlerarası saat sistemi kabul edildi. - Hafta sonu tatili Cumartesi öğleden sonra ve Pazar günü olarak düzenlendi. - Ağırlık ölçülerinde okka yerine kilo; uzunluk ölçülerinde karış, endaze, kulaç, arşın yerine metre kullanılmaya başlandı(1931) Bu değişikliklerle hem bölgeden bölgeye değişiklik gösteren birimler aynı ölçü haline getirildi, hem de milletlerarası ekonomik ve ticari ilişkilerde çok önemli kolaylıklar sağlandı.

4 1.Tekke ve zaviyelerin kapatılması
Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine doğru her alanda başlayan bozulma tekke ve zaviyelerde de görülmeye başlandı.Tekke ve zaviyeler siyasi çalışmalar içerisine girmeye ve bazıları da halkın dini duygularını kullanarak çıkar elde etmeye başladılar. 30 Kasım 1925 tarihinde çıkarılan bir kanunla tekke, zaviye ve türbeler kapatıldı.Böylece, Türk toplumunun çağdaşlaşması ve laikleşmesi yolunda önemli bir adım atılmış oldu.


"ÇAĞDAŞ UYGARLIĞA DOĞRU ADIMLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları