Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir."— Sunum transkripti:

1 Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
Yasama,yürütme ve yargının nasıl kullanacağını gösterir. Vatandaşların temel hak ve görevlerini gösterir. Devletin temel kanunudur. Kanunlar anayasaya aykırı olamaz. 20 ocak 1921’de TBMM’si ilk anayasasını kabul etti. Daha sonra başka anayasalar hazırlandı.

2 Türk Medeni Kanunu Kişilerin hakları,borçları,aile kurması,boşanma miras işleri medeni kanuna göre olur. Cumhuriyetten önce medeni kanun yoktu. İsviçre medeni kanunu örnek alındı. TBMM 4 ekim 1926’da medeni kanunu kabul etti. Bu kanuna göre: Resmi nikah ve tek eşle evlilik getirildi. Evlenme,boşanma ve mirasta kadın erkek eşitliği getirildi.

3 Milli Eğitim Eğitimin amacı cehaleti ortadan kaldırmaktır.
Atatürk,eğitimin çağdaş olmasını istemiştir. Anayasamıza göre,kuz ve erkek öğrenciler için ilköğretim zorunludur. Okullarda karma eğitim yapılır. Atatürk’e göre”kadınlarını eğitmeyen toplum yükselemez. Çağımız bilgi çağıdır.

4 Öğretim Birliği Osmanlı devleti zamanında medrese ve okul diye iki ayrı eğitim kurumu vardı. TBMM 3 mart 1924’te öğretim birliği kanununu kabul etti. Bu kanuna göre; Tüm okullar milli eğitim bakanlığına bağlandı. Medreseler kapatıldı. Eğitim sistemimiz laikleştirildi.

5 Yeni Harflerin Kabulü Cumhuriyetten önce Arap harfleri kullanılıyordu.
Okuma yazma öğrenmek çok zor oluyordu. Türk dilinin yapısına uygun ve öğrenmesi kolay olan Latin harfleri hazırlandı. 1 kasım 1928’de TBMM yeni Türk harflerini kabul etti. Türk dilini yabancı dillerin etkisinden korumak için, Atatürk Türk dil kurumunu kurdurttu.

6 Toplumsal Alanda İnkılaplar
Kıyafette yenilik. Takvim,saat ve ölçülerde yenilikler. Soyadı kanunu(1934). Türk kadınına verilen haklar.

7 Kadın Hakları İlk Türk devletlerinde kadın ve erkekler eşitti.
Osmanlı devletinde kadınlar bir çok haklarını kaybetti. Medeni kanun ile kadın erkek eşitliği sağlandı. Kadınlara 1934 yılında seçme ve seçilme hakkı verildi.

8 Ekonomik Alanda 1923’te İzmir’de iktisat kongresi toplandı.
Aşar vergisi kaldırıldı. 1926’da kabotaj kaldırıldı. Bankacılık geliştirildi. Kooperatifçilik ve makineleşme gelişti. Kapitülasyonlar kaldırıldı. Fabrikalar kuruldu. MTA kuruldu.

9 Milli Güç Unsurları Siyasi güç Ekonomik güç Askeri güç
Sosyo kültürel güç

10 Eğitim Alanında Öğretim birliği sağlandı. Öğretim yaygınlaştırıldı.
Yeni Türk harfleri kabul edildi. Karma eğitim kabul edildi. Kızların okula gitmesi sağlandı.


"Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları