Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İsmail ÖZTÜRK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İsmail ÖZTÜRK"— Sunum transkripti:

1 Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İsmail ÖZTÜRK
İşlemciler Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İsmail ÖZTÜRK

2 İşlemciler(Mikroişlemciler)
Bilgisayara yüklenen işletim sistemini ve diğer tüm programları çalıştırıp bu programların işlemlerini yerine getirir. Bu nedenle MERKEZİ İŞLEM BİRİMİ adını alır.(Central Processing Unit )

3 Bir bilgisayar 4 ana birimden oluşur.
Giriş Çıkış Aygıtları Giriş Çıkış Ünitesi Hafıza-Bellek CPU

4 İşlemcinin Yapısı ve Çalışması
İşlemler yapılırken sayısal mantık kullanılmaktadır. İki sayı toplanacak olsa ilk önce sayılar ikilik sisteme çevrilir ve işlem o şekilde yapılır.

5 İşlemcinin Yapısı ve Çalışması
İşlemciler hafızalarında bulunan komutların dışarıdan gelen uyarılarla harekete geçmesi ile işlemlerini yaparlar. İşlemcinin hafızasında bulunan komutlara o işlemcinin komut seti denir. Hangi uygulama kullanılırsa kullanılsın işlemcinin anlayacağı komut setlerine dönüştürülerek sonuç elde edilir.

6 İşlemcinin Yapısı ve Çalışması
İşlemciler komut setlerine göre ikiye ayrılır. CISC Kompleks komutlara yani bir seferden birden fazla işlemi yerine getirebilen komutlara sahip işlemci mimarisidir RISC Her seferinde tek bir işlem gerçekleştiren basit ve hızlı komutlara sahip işlemci mimarisidir. Dosyayı getir Sınıftan çık Merdivenlerden in Öğretmenler odası kapısını aç Dosyayı bul Dosyayı al. . .

7 Bilgisayarda tüm programlar sabit disk te tutulur.
İşlemci saniyede milyonlarca hatta milyarlarca komutu işleyecek hıza sahiptir.

8 ?????Harddisk yavaş işlemci hızlı?????
İşlemci saniyede milyonlarca hatta milyarlarca komutu işleyebilir. ?????Harddisk yavaş işlemci hızlı????? 1 dalga = 1 çevrim 1 hertz (Hz)=saniyede 1 çevrim 1 megahertz(MHz)=saniyede çevrim 1 gigahertz(GHz)=saniyede çevrim

9 yavaş hızlı hızlı

10 Verinin sabit disk ,Ram ve işlemci arasındaki akışı tek yönlü bir işlem değildir.İşlemcinin yaptığı işlemler sonucunda ürettiği verilerde işlemciden Ram e ve oradan da sabit disk e gider.

11

12 Peki her veri Ram üzerinden geçip işlem görüyorsa neden sabit disk ten getir götür işlemi yapılıyor??????? Ram içindeki verilerin elektrik kesildiğinde gitmesi Ram’in maliyet olarak daha pahalı olması

13 İşlemci Yapısı İşlemci kendi içinde bir mimariye sahip olup işlemlerin yapılabilmesi için birçok birimden oluşmaktadır.

14 İşlemci Birimleri Kaydedici İletim yolları Kontrol birimi Sayıcılar
Aritmetik mantık birimi Giriş/çıkış tamponları İşlemci Birimleri

15 Kaydedici İletim yolları Kontrol birimi Sayıcılar Aritmetik mantık birimi Giriş/çıkış tamponları İşlemci Birimleri Bütün komutlar buradan işletilir. İşlenen komuta göre mikroişlemci içerisindeki bir veri değiştirilir veya bir verinin işlem içindeki başka bir bölüme aktarılması sağlanır.

16 Kaydedici İletim yolları Kontrol birimi Sayıcılar Aritmetik mantık birimi Giriş/çıkış tamponları Bu yollar işlemci ile bilgisayarın diğer birimleri arasındaki bağlantıyı sağlayan iletkenlerdir. İşlemci Birimleri Kontrol yolları İşlemcinin diğer birimleri yönetmek ve eş zamanlılığı sağlamak için kullandığı sinyalleri göndermek için kullandığı yoldur. Adres yolu İşlemcinin bilgi okuyacağı ya da yazacağı hafıza hücresinin ve çevre birimlerin adresi bu yol sayesinde iletirilir. Veri yolu İşlemci ile diğer birimlerin arasında çift yönlü veri akışı vardır. Birbirine paralel iletken hat sayısı veri yolunun kaç bitlik olduğunu gösterir.

17 Kaydedici İletim yolları Kontrol birimi Sayıcılar Aritmetik mantık birimi Giriş/çıkış tamponları İşlemci Birimleri İşlemci ile hafıza ve giriş çıkış kapıları arasındaki bilgi alışverişinin çeşitli aşamalarda geçici olarak depolandığı yerdir.

18 Kaydedici İletim yolları Kontrol birimi Sayıcılar Aritmetik mantık birimi Giriş/çıkış tamponları İşlemi yapılacak komut ve verilerin adreslerini taşıyarak bilgisayarın çalışması sırasında hangi verinin hangi sırada kullanılacağını belirler. İşlemci Birimleri

19 İşlemci Birimleri Aritmetik mantık birimi Kontrol birimi Sayıcılar
Kaydedici İletim yolları Kontrol birimi Sayıcılar Aritmetik mantık birimi Giriş/çıkış tamponları İşlemcinin dış dünyaya adres veri kontrol sinyallerini iletirken dış dünya ile iletişimini sağlayan bir çeşit kapı görevi görür. İşlemci Birimleri

20 İşlemci Birimleri Aritmetik mantık birimi Kontrol birimi Sayıcılar
Kaydedici İletim yolları Kontrol birimi Sayıcılar Aritmetik mantık birimi Giriş/çıkış tamponları İşlemci Birimleri İşlemcinin en önemli kısmıdır. Toplama çıkarma gibi işlemlerin yapıldığı bölümdür.

21 İşlemci Çeşitleri İşlemciler anakar üzerine bağlantı şekline göre iki çeşittir. Günümüzde bir çok ürün de olduğu gibi işlemci dünyasında da bir çok firma ve çeşit vardır.

22 Çift işlemci gibi kullanılmasını sağlar.
İşlemci Seçimi Bir bilgisayar alırken anakart ve işlemci konularına ayrıca dikkat edilmelidir. Çünkü bu parçalar çok önemlidir. Performans istenilen durumlarda FSB ve ön belleği yüksek, HT ve çok çekirdekli işlemciler tercih edilmelidir. FSB,(Front Side Bus) işlemci ile anakart üzerindeki kuzey köprüsünün iletişimini sağlayan hayati bir veriyoludur. Çift işlemci gibi kullanılmasını sağlar.

23 İşlemci Soğutması Bilgisayar sisteminde en çok çalışan birim mikroişlemcidir. Daha yüksek performans saglamak için üreticiler bir çok transistörü bir gövedeye sığdırmaya çalışmaktadır bu da ısınma sorununu çıkarmaktadır.

24 Soğutma Çeşitleri Havayla Soğutma

25 Soğutma Çeşitleri Su Soğutmalı Sistemler
Radyatör ve fan yardımı ile kullanılmaktadır.

26 Soğutma Çeşitleri Isıl Borulu Soğutma
Özel bir sıvı vardır işlemci üzerinde ısınan sıvı buharlaşarak işlemcinin ısısını alır ve tekrardan yoğunlaşır.


"Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İsmail ÖZTÜRK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları