Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CPU (Merkezi İşlem Ünitesi)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CPU (Merkezi İşlem Ünitesi)"— Sunum transkripti:

1 CPU (Merkezi İşlem Ünitesi)

2 İŞLEMCİLER

3 CPU-TANIMI İşlemci, bilgisayarın birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri (data) akışını kontrol eden, veri işleme (verileri değerlendirip yeni veriler üretme) görevlerini yerine getiren elektronik aygıttır.

4 CPU-TANIMI Veriler üzerindeki yaptığı işlemler, temel aritmetik işlemleri kadar basit (örneğin 1+3 gibi) ya da çok daha karmaşık (bu değeri al ve ses kartına yolla ki böylelikle hoparlörden müzik dinleyebilinsin) gibi çeşitli seviyelerde olabilir.

5 CPU-PROGRAMLAR NEREDE TUTULUR?

6 CPU-YAPISI

7 CPU-YAPISI Çekirdek (Core)
Komut çalıştırma işlemlerini yapan bölümdür. Çalıştırma birimi (execution unit)olarak da bilinir. ALU (Aritmetik Lojik Unit / Aritmetik Mantık Birimi) İşlemci tarafından gerçekleştirilecek matematiksel ve mantıksal işlemlerin yapıldığı bölümdür.

8 CPU-YAPISI Ön Bellek (Cache)
Sistem belleğinden gelen veriler, çoğunlukla CPU’nun hızına yetişemezler. Bu problemi çözmek için CPU içinde yüksek hızlı hafızalar bulunur. Ön bellek çalışmakta olan programa ait komutların, verilerin geçici olarak saklandığı yüksek hızlı hafızalardır.

9 CPU-YAPISI Kontrol Birimi
İşlemciye gönderilen komutların çözülüp (komutun ne anlama geldiğinin tanımlanması) işletilmesini sağlar. İşlemci içindeki birimlerin ve dışındaki birimlerin eş zamanlı olarak çalışmasını sağlayan kontrol sinyalleri bu birim tarafından üretilir.

10 CPU HIZI

11 CPU-İLETİŞİM HATLARI

12 CPU-İLETİŞİM HATLARI Adres Yolu (Address Buses):
İşlemcinin bilgi yazacağı veya okuyacağı her hafıza hücresinin ve çevre birimlerinin bir adresi vardır. İşlemci, bu adresleri bu birimlere ulaşmak için kullanır. Adresler, ikilik sayı gruplarından oluşur. Bir işlemcinin ulaşabileceği maksimum adres sayısı, adres yolundaki hat sayısı ile ilişkilidir. Adres yolunu çoğunlukla işlemci kullanır. Bu yüzden adres yolunun tek yönlü olduğu söylenebilir.

13 CPU-İLETİŞİM HATLARI Veri Yolu (Data Buses):
İşlemci, hafıza elemanları ve çevresel birimleriyle çift yönlü veri akışını sağlar. Birbirine paralel iletken hat sayısı veri yolunun kaç bitlik olduğunu gösterir. Örneğin, iletken hat sayısı 64 olan veri yolu 64 bitliktir. Yüksek bit sayısına sahip veri yolları olması sistemin daha hızlı çalışması anlamına gelir.

14 CPU-İLETİŞİM HATLARI Kontrol Yolu (Control Buses):
İşlemcinin diğer birimleri yönetmek ve eş zamanlamayı (senkronizasyon) sağlamak amacı ile kullandığı sinyallerin gönderildiği yoldur.

15 CPU-İşlemci Üreten Firmalar

16 CPU-İşlemci Üreten Firmalar

17 İŞLEMCİLER INTEL P4 630 3.0GHz 800MHz 2MB 64BIT HT 775p
AMD ATHLON (2.2GHz) 640K 939p VENICE

18 CPU-İŞLEMCİ TEKNOLOJİLERİ
HT (Hyper Threading) Teknolojisi Hyper Threading teknolojisi için aynı anda birkaç yazılımı çalıştırırken, randımanı artırmaya yarayan bir teknolojidir denilebilir.

19 CPU-HT Teknolojisi

20 CPU-İŞLEMCİ TEKNOLOJİLERİ
Çift Çekirdekli İşlemciler (Dual-core Processors) Çift çekirdekli işlemci tek bir fiziksel işlemci içinde aynı frekansta çalışan iki tam yürütme/çalıştırma biriminden (çekirdek) oluşur. Her iki çekirdek de aynı paketi, aynı çipset ve belleği kullanır. İki çekirdeğin olması, aynı anda çoklu uygulama çalıştırma olanağı sağlar.

21 CPU-Dual Core

22 CPU-İŞLEMCİ TEKNOLOJİLERİ

23 CPU-İŞLEMCİ SOĞUTMASI

24 CPU-İŞLEMCİ SOĞUTMASI

25 CPU-İŞLEMCİ SOĞUTMASI


"CPU (Merkezi İşlem Ünitesi)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları