Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİYASİ PARTİ NE DEMEKTİR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİYASİ PARTİ NE DEMEKTİR?"— Sunum transkripti:

1 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇOK PARTİLİ HAYATA GEÇİŞİ HIZLANDIRAN GELİŞMELER

2 SİYASİ PARTİ NE DEMEKTİR?
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇOK PARTİLİ HAYATA GEÇİŞİ HIZLANDIRAN GELİŞMELER SİYASİ PARTİ NE DEMEKTİR? Benzer siyasî görüşleri paylaşan kişilerin bir ülkenin yönetiminde söz sahibi olmak üzere kurdukları örgütlere verilen isimdir.

3 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇOK PARTİLİ HAYATA GEÇİŞİ HIZLANDIRAN GELİŞMELER
HALK FIRKASI 9 Eylül 1923’ te Mustafa Kemal Atatürk Türkiye’ nin ilk siyasi partisi olan Halk Fırkası’ nı kurmuştur. Cumhuriyet’ in ilanından sonra partinin adı; Cumhuriyet Halk Fırkası adını aldı.

4 İLK MUHALEFET PARTİLERİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇOK PARTİLİ HAYATA GEÇİŞİ HIZLANDIRAN GELİŞMELER İLK MUHALEFET PARTİLERİ Atatürk’ ün desteği ile iki siyasi parti daha kurulmuştur. Biri, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, diğeri; Serbest Cumhuriyet Fırkası’ dır. Ancak bu iki parti uzun ömürlü olmamıştır. Atatürk hayattayken çok partili siyasi hayata geçilememiştir.

5 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇOK PARTİLİ HAYATA GEÇİŞİ HIZLANDIRAN GELİŞMELER
II. Dünya Savaşı’ ndan sonra Birleşmiş Milletler’ in kurulmasıyla demokratikleşme çabaları hız kazandı. Bu süreçte Nuri Demirağ tarafından « Milli Kalkınma Partisi» adıyla yeni bir siyasi parti kuruldu.

6 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇOK PARTİLİ HAYATA GEÇİŞİ HIZLANDIRAN GELİŞMELER
Aynı yıl CHP içinden Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuad Köprülü ve Refik Koraltan’ ın öncülüğünde Demokrat Parti kuruldu. CELAL BAYAR

7 1950 yılına kadar ülkede 25 siyasi parti daha kuruldu.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇOK PARTİLİ HAYATA GEÇİŞİ HIZLANDIRAN GELİŞMELER Türkiye Cumhuriyeti tarihinde birden fazla partinin katıldığı ilk seçim 21 Temmuz 1946 tarihinde yapıldı. 1950 yılına kadar ülkede 25 siyasi parti daha kuruldu. Seçim sonucunda Cumhuriyet Halk Partisi’ nin iktidarı devam etti.

8 DEMOKRATİKLEŞME ADIMLARI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇOK PARTİLİ HAYATA GEÇİŞİ HIZLANDIRAN GELİŞMELER DEMOKRATİKLEŞME ADIMLARI 1946 genel seçimleri, seçmenleri temsilcilerini aracısız seçmesi demek olan tek derece uygulamasının yanında, aday olmak için bir siyasi parti listesinde yer alınması zorunluluğunun kaldırılması yönüyle demokratikleşme yolunda önemli bir adım olmuştur.

9 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇOK PARTİLİ HAYATA GEÇİŞİ HIZLANDIRAN GELİŞMELER
1950 yılına gelindiğinde yapılan genel seçimleri Demokrat Parti kazandı. Demokrat Parti 24 yıl kesintisiz iktidarda kalan Cumhuriyet Halk Partisi’ nin yerine iktidara geldi.

10 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇOK PARTİLİ HAYATA GEÇİŞİ HIZLANDIRAN GELİŞMELER
Demokrat Parti iktidarı, 27 Mayıs 1960’ ta yapılan askeri müdahale ile sona erdi. 1971 ve 1980 yıllarında da gerçekleşen askeri müdahaleler demokrasimize zarar verdi. Bu müdahalelere rağmen yeni siyasi partilerin kurulması ve yasal düzenlemelerle ülkemiz demokrasi yolunda yürümeye devam etti.

11 ! SONUÇ 9 Eylül 1923’ te Halk Fırkası kuruldu.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇOK PARTİLİ HAYATA GEÇİŞİ HIZLANDIRAN GELİŞMELER ! SONUÇ 9 Eylül 1923’ te Halk Fırkası kuruldu. 17 Kasım 1924’ te Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kuruldu. 12 Ağustos 1930’ da Serbest Cumhuriyet Fırkası kuruldu. 1945 yılında Nuri Demirağ, Milli Kalkınma Partisi’ ni kurdu. 1946 yılında Demokrat Parti kuruldu ve 1950 yılında yapılan genel seçimleri kazandı.


"SİYASİ PARTİ NE DEMEKTİR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları