Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR"— Sunum transkripti:

1 OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
ÖĞR.GÖR. ÖZLEM KARATANA RESÜSTASYON DERS 3

2 OKSİJEN Kokusuz Renksiz Tatsızdır.
Soluduğumuz havanın % 20.94’ ü oksijenden, % 78.08’ i nitrojenden, % 0.04’ ü ise karbondioksitten oluşmuştur. En çok, en kolay bulunabilen ve en ucuz ilaçlardan biridir.

3 OKSİJEN TÜPÜ

4 OKSİJEN TEDAVİSİ Hipoksisinin belirti ve bulgularını önlemek,
Tedavi etmek, Atmosferde bulunan oksijen konstrasyonundan daha fazla yoğunlukta oksijen uygulanmasıdır. PaO2 Normal değeri, 80–100 mm Hg’dır.

5 AMAÇ; Kanda yeterli oksijenin taşınmasını sağlayarak, solunumu kolaylaştırmak, miyokardın iş yükünü azaltmak, hipoksemi belirtilerini ortadan kaldırmaktır.

6 OKSİJEN TEDAVİSİ Solunum sıkıntısı, Göğüs ağrısı, Kafa travması,
Hemen hemen bütün hastalara VERİLEBİLİR!!!

7 Soluk alma zorluğu veya rahatsızlığı şeklinde ifade edilebilir.
DİSPNE Soluk alma zorluğu veya rahatsızlığı şeklinde ifade edilebilir.

8 OKSİJEN TEDAVİSİ Oksijen tedavisinin yeterli olup- olmadığı;
İnvazif ya da non-invazif yöntemlerle, Saturasyon ölçümü ile, Nabız-kan basıncı kontrolü ile, Solunum sayısı ile, Deri rengini gözlemleyerek ölçülebilir.

9 OKSİJEN TEDAVİSİ UYGULAMA
NAZAL KANÜL;

10 OKSİJEN TEDAVİSİ UYGULAMA
NAZAL KANÜL; Düşük yoğunlukta (%24-44) oksijen sağlar 1-6 lt/dk uygulanmalıdır. 5 lt/dk’ dan fazla akış kullanılırsa, mukozada aşırı kuruluk ve irritasyon oluşabilir. H/ Y uygulama sırasında konuşabilir, yemek yiyebilir. KOAH’ lı hastalarda 1-2lt/dk veya daha yüksek verilmelidir.

11 BASİT YÜZ MASKESİ;

12 BASİT YÜZ MASKESİ; Orta yoğunlukta (%40-60) oksijen sağlar 5-8 lt/ dk uygulanmalıdır. Aspirasyon riski için H/Y izlenmelidir. H/ Y korkabilir, emosyonel destek verilmelidir. H/ Y uzun süre kullanımında basınç nedeniyle yüzde nekroz oluşabilir.

13 PARSİYEL REBREATHER MASKE;
Kısmi geri dönüşlü maske; Yüksek konstrasyonda (%60-80) oksijen sağlar 8-10 lt/ dk uygulanmalıdır. Uzun dönem kullanılamaz.

14 NON- REBREATHER MASKE;
Geri dönüşsüz maske; Yüksek konsantrasyonda (%80-100) oksijen sağlar 12-15 lt/ dk uygulanmalıdır. Hipoksi ve şokta olan hastalarda kullanılır. KOAH ‘da kullanılmamalıdır.

15 VENTURİ MASKE; Kontrollü yüksek akışlı (%24-50) oksijen vermek üzere özel bir maskedir. Oda havasının girişiyle uygulanır. KOAH hastaları için uygundur. Deride irritasyona ve rahatsızlığa yol açar.

16 AEROSOL MASKE; Endotrakeal tüp, trakeostomi kanülü ya da koyu sekresyon çıkartan H/ Y uygulanılır.

17 HASTANE ÖNCESİ BAKIM I. HİKAYE
II. FİZİK MUAYENE ( genel ve kalp-akciğer) III. GİRİŞİMLER (belirgin nefes darlığı olan hastalar hızlıca hastaneye götürülmeli)

18 AMBULANS İÇİ OKSİJEN

19

20 1. Havayolu sağlanması 2. Oksijen verilmesi 3. Damar yolu açılması 4
1. Havayolu sağlanması 2. Oksijen verilmesi 3. Damar yolu açılması 4. Monitörizasyon 5. Medikal tedavi 6.Cerrahi girişim (iğne ve/veya tüp torakostomi)

21 NASIL UYGULANMALI? H/Y bilinci açıksa hastaya bilgi verilmelidir.
Oral, nazal ve trakeal sekresyonlar temizlenmelidir. Doğru pozisyon, aspirasyon ve öksürtme ile havayolu açıklığı sağlanmalıdır. 4lt/ dk üzerinde oksijen akımı uygulanıyorsa nemlendirici kullanılmalıdır. Nemlendirme işlemi; 2/3’ sine kadar steril su doldurulmalıdır.

22 H/ Y sık sık gözlenmelidir.


"OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları