Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1.soru Kabı boşaltmak, büyük sorulara yer açmak demektir.Açık olmak, yer açmak demektir. Açık olmak, kabul edebilmek için kendimizi yeniden bir süre için.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1.soru Kabı boşaltmak, büyük sorulara yer açmak demektir.Açık olmak, yer açmak demektir. Açık olmak, kabul edebilmek için kendimizi yeniden bir süre için."— Sunum transkripti:

1 1.soru Kabı boşaltmak, büyük sorulara yer açmak demektir.Açık olmak, yer açmak demektir. Açık olmak, kabul edebilmek için kendimizi yeniden bir süre için bilmiyormuş varsaymak demektir. Bu durumdan daha büyük bir bilme doğacaktır. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu metnin anahtar sözcükleri birlikte kullanılmıştır ? A. Büyük sorulara yer açmak için bilmediğini varsaydı, daha çok öğrendi. B. Kabını boşalttı, uzun süre zihnini toparlayamadı. C. Büyük sorular sordu, yanıtlarını bir türlü bulamadı. D. Gelişmeye açık oldu ama nasıl gelişeceğini bir türlü bulamadı.

2 Cevap : A Açıklama : Parçada anlatılmak istenen yeni bir şeyler öğrenmek için zihnimiz boşaltıp, hiçbir şey bilmiyor gibi davranıp yeni şeyler öğrenmeliyiz düşüncesidir. Bunu anlatmaya çalışırken kullanılan anahtar sözcükler de A seçeneğinde verilmiştir.

3 2.soru Çocuklarıyla ilgili danışmaya gelenlere basitçe şunu söylüyorum : Çocuğunuzun nasıl olmasını istiyorsanız, öyle olun. Çocuğunuzun hangi özelliklere sahip olmasını istiyorsanız, siz de o özelliklere sahip olun. Öğüt vermeyin, örnek olun. Çocuklar çıraktır, siz ustasınız. Bu paragrafta anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir ? A. İnsanlar, çocuklarının gelişimleri için başkalarının fikirlerini değerlendirmelidir. B. Çocuğunuzda neyi değiştirmek istiyorsanız, buna önce kendinizden başlayın. C. Çocuklara verilen öğütlerden çok fazla etkilenmezler. D. Çocuğunuzun kişilik özelliklerini değiştirmeye çalışmayın.

4 Cevap : B Açıklama : Parçada ailelere önerilenler, paragrafta anlatılmak istenendir. Bu da bize ana düşünceyi verir.

5 3.soru Dünya’nın en büyük adliye sarayını yaptık diye övünüyorlar. Bunu bir de her yerde reklam ediyorlar. Bu boşuna bir övünmedir. Övünecekseniz ; kütüphane, bilim merkezi ve sanat merkezinin en büyüğü ile övünün. Bu paragrafta eleştiren durum aşağıdakilerden hangisidir ? A. İnsanın kütüphaneye yeterince önem vermemesi B. Her şeyin reklam konusu olmasını C. İnsanların neyle övünmeleri gerektiğini bilmemeleri D. Bilim ve sanat merkezi açmamaları

6 Cevap : C Açıklama : Yazar insanların adliye sarayı açtıkları için övünmelerini yanlış buluyor. Bunun nedeni de açılan adliye sarayları orada suç işleme oranının yüksek olduğu göstergesidir. Oysa övünülmesi gereken durum kütüphane, bilim ve sanat merkezlerinin açılmasıdır. Bu da bizi C seçeneğine ulaştırır.

7 4.soru Neden gelişmiyoruz derseniz, yanıt olarak : Soru sormuyoruz da ondan merak derim. Soru merak uyandırır, merak aramazı sağlar. Arayınca buluruz. Soru sormamanın bedelini çok ağır ödüyoruz. Bu metnin konusu aşağıdakilerden hangisidir ? A. Gelişmenin anahtarı B. Neden çok çalışmıyoruz ? C. Soru - yanıt D. Ne kadar araştırma yapıyoruz ?

8 Cevap : A Açıklama : Paragrafta anlatılan nedir ? sorusunun yanıtı Gelişmenin Anahtarı’dır. Gelişmenin anahtarı olarak da soru sormak gösterilmiştir.

9 5.soru Sıra dışı kişiliğin sırrı ; doğa ve insan sevgisinde yatar, demiştim. Herkesin kabalaştığı, bencilleştiği günümüzde tek bir Teşekkür ederim ya da Lütfen sözü ve bu sözlerin bilinçli kullanımı sizi sıra dışı bir kişiliğe kavuşturabilir. Bu paragrafın aşağıdakilerden hangisiyle devam etmelidir ? A. Pek doğal olarak, hayatınızı kazanmak için yapacağınız iş de sizin kişiliğinizi çok etkileyecektir. B. Herkesin ailesi, kişiliğinin önemli bir parçasıdır. C. Toplum kurallarını hiçe sayarak kendinizden söz ettirip sıra dışı olabilirsiniz. D. Kimsenin kimseyi önemsemediği bir toplumda başka insanları önemseyen bir kişilik hiç kuşkusuz sıra dışıdır.

10 Cevap : D Açıklama : Paragrafın sonuna getirilecek cümle kendinden önceki cümlelerle anlam yönünden bağdaşmalı, onlara ters düşecek veya onlarla çelişecek nitelikte olmamalıdır. Tüm bunlar göz önünde tutulduğunda doğru yanıt D olmalıdır. Çünkü parçada hangi özelliklere sahip insanın sıra dışı olacağını anlatmaktadır.

11 6.soru Eksik güneşler Kaç günümüz varsa şunun şurasında O kadar güneşimiz var Her gün hakkımızdır mutluluk Anla dün, bugün eksilen güneşler Ödenmez yarınla Şiirin ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir ? A. Yaşadığımız anı iyi değerlendirmek. B. Güneşin kıymetini bilmek C. Yarınlarımızı düşünerek hareket etmek D. Mutluluk için geçmişimizin iyi olması gerekir.

12 Cevap : A Açıklama : Dizelerde geçen Kaç günümüz varsa şunun şurasında, O kadar güneşimiz var ifadeleri bize yaşadığımız anı iyi değerlendirmeyi vurgulamaktadır.

13 7.soru Gözümüz, kulağımız açık olmalı ; beynimizi tembelliğe alıştırmamalıyız.Yaratıcılığımızı kilit altında tutmamalıyız.Yoksa kendimize ve yaşama borcumuzu ödeyemeyiz. Bu parçanın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir ? A. Beynimizi ve yaratıcılığımızı geliştirmek için aktif ve alıcı olmalıyız. B. Kendimize karşı borcumuzu ödemek için çok çalışkan olmalıyız. C. Kişisel gelişimimiz için sağlığımıza özen göstermeliyiz. D. Yaratıcılığımızın gelişmesi için eleştiriye açık olmalıyız.

14 Cevap : A Açıklama : Doru yanıt A seçeneğidir. Çünkü parçada yaratıcılığımızı geliştirmek için duyularımızın açık olması gerektiği savunulmuştur.

15 8.soru Bir gönüle girmek, o gönlü fethetmek ülke fethetmekten çok daha zor bir olaydır. Bunun için karşımızdaki kişiye kendimizi sevdirmemiz gerekir. Bu iş bizim istememizle değil, karşımızdakinin istemesiyle olur.Unutmayalım ki ………………………………… Bu paragraf aşağıdaki cümlelerin hangisiyle tamamlanmalıdır ? A. Biz seversek, karşımızdaki de sever. B. Sevilmek için saygı şarttır. C. Gönül kapısı içeriden açılır. D. Çok istemezsek olmaz.

16 Cevap : C Açıklama : Bu düşünceye de parça geçen Bu iş bizim istememizle değil, karşımızdakinin istemesiyle olur cümlesinden ulaşabilmekteyiz. Burada anlatılmak istenen de bizim sevdiğimiz gibi karşımızdakinin de bizi çok sevmesi önemlidir.

17 9.soru Köye kitaplık kurduk. Kitaplığımızda bolca kitabımız var. Çocuklarımız, kızlarımız özellikle kadınlarımız mutlaka kitap okumalıdır.Cahilliği ancak kitap okuyarak yeneriz.Kısacası……………………………………………………….. Paragrafı aşağıdaki cümlelerden hangisiyle devam ettirilmelidir ? A. Kitaplığımıza daha çok çeşitli kitaplar kazandırmalıyız. B. Okuma alışkanlığını kazandırmak için ödüller verebilir. C. Köyde kitap okuma yarışması düzenleyebiliriz. D. Kitaplığın girdiği yerden bilmezlik kaçıp gider

18 Cevap : D Açıklama : paragrafın son cümlesinde cahilliği aşmanın yolu olarak kitap okumak gösterilmiştir. D seçeneğindeki cümlede bunu destekler niteliktedir.

19 10.soru Üstüme doğan güneş, kanarak içtiğim su Ciğerlerime doğan temiz hava gibisin Her bahar çiçek açan, meyve veren ağaçtan Tarlamızdaki tohumdan daha cömertsin anam Dörtlükte anneyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz ? A. İçimizi temizleyip dünyamızı aydınlattığı B. Her tehlike karşısında bizleri koruduğu C. Beslenip büyümemizi sağladığı D. Her şeyini bize sunduğunu

20 Cevap : B Açıklama : A seçeneğine dörtlüğün 2. dizesinden, C seçeneği 1. ve 3. dizeden D seçeneğine ise yine 4. dizeden ulaşabilmekteyiz. Fakat dörtlükte annenin çocuklarını tehlikeler karşısında korunmasından bahsedilmemiştir.


"1.soru Kabı boşaltmak, büyük sorulara yer açmak demektir.Açık olmak, yer açmak demektir. Açık olmak, kabul edebilmek için kendimizi yeniden bir süre için." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları