Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TED ANTALYA KOLEJİ PDR VE ÖLÇME DEĞERLENDİRME SERVİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TED ANTALYA KOLEJİ PDR VE ÖLÇME DEĞERLENDİRME SERVİSİ"— Sunum transkripti:

1 TED ANTALYA KOLEJİ PDR VE ÖLÇME DEĞERLENDİRME SERVİSİ
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

2 TEST TEKNİĞİNE DAYALI SINAVLARDA BAŞARISIZLIĞIN NEDENİ
SORULARA YAKLAŞIM TARZI SORU STİLİNE AŞİNA OLMAMA TEST ÇÖZME TECRÜBESİNİN YETERSİZLİĞİ

3 TEST ÇÖZMEDE BAŞARIYA GİDEN YOL
Sınavdan önce çözülen yüzlerce hatta binlerce sorunun oluşturduğu bilgi birikimi sınavda başarılı olunmasını sağlar. Çünkü çözülen her soru gerçek sınav öncesi tecrübe kazandıracaktır. Bilgi birikimiyle sorulara nasıl yaklaşacağını ve soruları nasıl çözeceğini, hangi yolları kullanacağını, ne kadar süre ayıracağını ve nelere dikkat edeceğini öğrenirsin

4 ADIM ADIM TEST ÇÖZME BECERİSİ
Her sorunun size sınavda sorulabileceğini düşünerek yanıtlamaya çalışın. Çözemediğiniz veya yanlış çözdüğünüz sorunun mutlaka doğru çözümünü öğrenin. Bir konuyla ilgili soruları çözmeden önce o konuyu iyi öğrenmelisiniz. Soru çözerek de öğrenip öğrenmediğinizi kontrol etmiş olursunuz.

5 ADIM ADIM TEST ÇÖZME BECERİSİ
Soru kökünün iyi okunup anlaşılması, daha sonra cevabının düşünülmesi gerekir. Soru kökü anlaşılmadan cevabı düşünmeye çalışmak hızı düşürür. Zaman kazanmak için soruyu okumadan cevap şıklarına koşmak sizi yanıltabilir. Her sorunun kendine has mantığı vardır. Test çözerken kendi mantığınızla değil, sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz. Soruyu çözmenizi sağlayacak soru metninde yer alan önemli kelimelerin altını çizin.

6 ADIM ADIM TEST ÇÖZME BECERİSİ
Soruda sizden ne isteniyorsa sadece İstenileni düşünmelisiniz. Bazı sorular size çok kolay gelebilir. Halbuki bazen böyle kolay Sorular sormak da bu İşin tekniğinin bir parçasıdır. Turlu soru çözme yöntemi, testteki her soruyu incelemenize yardımcı olur. Cevaplandırılmayan soruları soru kitapçığında bir işaret veya bir simge ile simgelendirmek o soruların ikinci turda daha kolay bulunmasını sağlar.

7 ADIM ADIM TEST ÇÖZME BECERİSİ
Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. Bu sebeple uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır. Paragraf sorularında önce soru kökünü okursanız paragrafı daha kolay ve kısa sürede anlarsınız.

8 ADIM ADIM TEST ÇÖZME BECERİSİ
Doğru cevaba daha kısa sürede ulaşmak istiyorsanız yanlış olduğuna inandığınız şıkları hemen eleyin. Kalan şıklar üzerine düşünün Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın. Her öğrencinin çözemeyeceği sorular mutlaka çıkar Doğru çözdüğünüzden emin olmadığınız soru ve sorular varsa o soruya hemen değil de birkaç tane soru çözdükten sonra bakın.

9 KENDİMİZE GÜVENELİM, GÜVENİMİZİ DENEMELERLE TAZELEYELİM.

10 ADIM ADIM TEST ÇÖZME BECERİSİ
Soruyu çözmenizi sağlayacak soru metninde yer alan önemli kelimelerin altını çizin. Hatalı okuma davranışları da önemli sıkıntılar yasamanıza neden olabilir. Olumsuz bir ifadeyi olumlu olarak okumak, soruyu veya cevabi hatalı düşünmenize sebebiyet verebilir. Test çözümünde kodlama da önemlidir. Soruyu kitapçık üzerinde çözmüş olmak o soruyla işinizin bittiği anlamına gelmez. Soruyu doğru çözmek kadar optik forma doğru kodlamak da önemlidir. Kodlama her sorudan sonra yapılmalıdır. Bu asla bir zaman kaybı değildir. Çünkü kodlama için geçen süre bir ölçüde dinlenme sürenizdir.

11 ADIM ADIM TEST ÇÖZME BECERİSİ
Sınavda zaman kullanımını en fazla zora sokan bildiklerimiz ve bilmediklerimiz değil, biraz bildiğimiz ya da tereddüt ettiğimiz sorulardır. Bu yüzden soruyla inatlaşmak, “bu soruyu çözmezsem ölürüm!” mantığı testin sonunda hüsrana uğrama riskini artırabilir. Soru içinde geçen ipuçlarından faydalanmayı bilin. Bunlar altı çizili, koyu puntoyla yazılmış, tırnak içinde, değildir, olmaz, her zaman,hiçbir zaman, bütün, zaman zaman, yoktur, vardır, birbirinden farklı,birbirine benzer, birden fazla, ayrı ayrı, iç içe, yan yana,ikisi bir arada, ana düşünce, yan düşünce, benzer düşünce, asla,genellikle, çoğu, vb. ipuçlarıdır.

12 SINAVLARDA BAŞARILI OLMAK İÇİN İPUÇLARI
Bir bölüme başlamadan önce o bölümü hızla gözden geçirin Geçen zamanla aşırı ilgilenmeyin Zihninizin dağılmasını önleyin Şekerli gıda kullanın (Glikoz emiliminin beyin aktivetisini arttırdığı tespit edilmiş bilimsel bir gerçektir. Bu nedenle sınavlardan yarım saat önce herhangi bir şekerli gıda tüketmeniz yararınıza olacaktır). Üçlü zincir olabilir, ancak dörtlü zincirin bir yerinden kırılması gerekir Sınava hangi testten başlayacağınızı bilin

13 SINAVLARDA BAŞARILI OLMAK İÇİN İPUÇLARI
İşlemleri mümkün olduğunca kalemle yapın. Zihinden yaptığınız işlemlerde yanlış sonuca varabilirsiniz. Cevabını bilmediğiniz soruları boş bırakın. Unutmayın, üç yanlış bir doğruyu götürür. Unutmak doğal bir durumdur. Kişi, öğrendiklerinin % 70’ini 1 saat içinde, % 80’ini de bir gün içinde unutabilir. Bu nedenle tekrarlara önem vermelisiniz. Özellikle formülleri, bildiğinizi düşündüğünüz ama soru çözerken hatalarınızın çıktığı konuları tekrar etmelisiniz.

14 HERKESE BAŞARILAR…


"TED ANTALYA KOLEJİ PDR VE ÖLÇME DEĞERLENDİRME SERVİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları