Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir."— Sunum transkripti:

1

2 MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir miydi?Tabi ki hayır.

3 MADDENİN DEĞİŞİMİ Çantamızın üretiminde kullanılan maddelerin hafiflik, sağlamlık, esneklik ve su geçirmeme gibi özelliklere sahip olmasına dikkat edilir.Nesnelerin üretiminde amaca uygun madde kullanılır. Uygun madde kullanılmazsa o nesne işe yaramaz. Bu nedenle yaşantımızı kolaylaştıran nesnelerin yapımında uygun maddeler seçip bunları işlememiz gerekir.

4 İşlenmiş Maddeler; Taş, toprak, odun, sebze, meyve ve tahıl doğada bulunan maddelerden bazılarıdır. Doğal madde olarak adlandırılan bu maddeler çeşitli ürünler elde edilirken ham madde olarak kullanılır.

5 İşlenmiş Maddeler; Koyunların kırkılmasından elde edilen yün, işlenerek iplik yapımında ham madde olarak kullanılır. İplik sadece yünden değil ipek, keten ve pamuktan da elde edilir.

6 İşlenmiş Maddeler; İşlenebilen maddeye diğer bir örnek zeytindir. Zeytin, bir gıda maddesi olmanın yanında başka ürünlerin elde edilmesinde ham madde olarak da kullanılır.

7 İşlenmiş Maddeler; Zeytin işlenerek kahvaltılık zeytin, zeytin ezmesi ve zeytinyağı elde edilir. Zeytinyağı, salata ve yemeklerin malzemesidir. Ayrıca zeytinyağı, fabrikalarda işlenerek sabun yapımında da malzeme olarak kullanılır.

8 İşlenmiş Maddeler; Yer altındaki doğal maddelerden biri olan petrolün işlenme serüvenini biliyor musunuz? Yer altından çıkarılıp rafineriye taşınan petrol, burada çeşitli işlemlerden geçirilir. RAFİNERİ

9 İşlenmiş Maddeler; Petrolün içindeki maddeler, rafineride ısının etkisiyle işlenerek birbirinden ayrılır. Petrolün işlenmesiyle elde edilen petrol gazı (LPG), mutfak ocaklarında ve taşıtlarda kullanılır. Aynı şekilde elde edilen benzin, taşıtlarda yakıt olarak kullanılır. Benzin ve petrol gazı işlenmiş petrol ürünüdür.

10 YAPAY MADDELER Koyun, yılan, timsah vb. hayvanların derilerinin işlenmesiyle çanta, ayakkabı, davul gibi çeşitli eşyalar üretilir. Tüketimin artması ve bilinçsiz avlanma sonucunda doğal deri ihtiyacı karşılanamaz hâle gelmiştir.

11 YAPAY MADDELER Bu nedenle doğal derinin yerini tutan vinileks adı verilen yapay deri üretilmiştir. Vinileks, doğal ürün olan derinin yerine kullanılmaktadır.

12 YAPAY MADDELER Naylon, plastik, teflon ve yapay kauçuk gibi ürünler, petrol kökenli yapay maddelerdir. Naylon; yün ve ipek yerine kullanılmaktadır. Kumaştan çoraba kadar birçok maddenin üretiminde naylondan yararlanılır.

13 YAPAY MADDELER Plastik, sağlam ve dayanıklı bir malzemedir. Bu yüzden bardaktan sandalyeye, kalemden oyuncağa kadar birçok üründe ham madde olarak kullanılır . Hangi oyuncaklarınız plastikten yapılmış ürünlerdir?

14 YAPAY MADDELER Bakır ve çelik gibi doğal maddelerden tencere yapılmaktadır. Pişirme esnasında yiyeceklerin yapışmaması için teflonlu tencereler üretilmiştir.


"MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları