Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN GÖRÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN GÖRÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 MADDENİN GÖRÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ

2 Sertlik ve Yumuşaklık Bazı maddeler sert, bazıları yumuşaktır. Tahtaya çakılan çivi sert, tahta çiviye göre yumuşaktır. Tahtayı kesen testere demiri kesemez. O halde demir tahtadan serttir. Taş parçasına parmağımızı bastırırsak şekli değişmez, oysa bir sünger parçasına parmağı-mızı bastırırsak şekli değişir. Taş sert, sünger yumuşaktır.

3 Saydam ve Opaklık Su, cam, hava gibi ışığı geçiren maddelere saydam; metal, tahta, taş gibi ışığı geçirmeyen maddelere de opak maddeler denir. Saydam maddeler çeşitli renklerde olabilir

4 Parlaklık ve Matlık Altın yüzük, çelik tencere, gümüş tabak parlak’tır. Araba lastiği, kömür, odun, toprak mat’tır.

5 Esneklik ve Berklik Sapan lastiği, mutfak süngeri, ambalaj lastiği esnek’tir. Kalem, tahta, porselen tabak berk’tir. Esnek maddeler bükülebilir. Berk maddeler ise bükülemez.

6 Sağlamlık ve Kırılganlık
Cam sert yapılı bir maddedir. Ancak camdan yapılmış bardağa çekiç ile vurulursa bardak kırılır. Demir levha çekiçle dövülerek şekillendirilebilir. Demir, camdan daha sert olmadığı halde camdan sağlamdır.

7 Suyu Çeken ve Suyu Çekmeyen Maddeler
Yağmur yağdığında bahçede fazla su birikmez. Çünkü toprak suyu çeker. Beton veya asfalt yollarda ise su birikir. Bunun nedeni beton ve asfaltın suyu çekmemesidir. Yere su döküldüğünde yeri temizlemek için pamuklu kumaş kullanırız. Çünkü pamuklu kumaşın su çekme özelliği vardır. Yapısında naylon bulunan kumaşlar suyu çekmez. Bu nedenle şemsiye, yağmurluk gibi eşyalar naylon kumaştan yapılır.

8 Pürüzlü ve Pürüzsüz Bazı maddelerin yüzeyi pürüzlü, bazılarının yüzeyi pürüzsüzdür. Cam şişenin yüzeyi pürüzsüz dür. Ayakkabımızın altı ise pürüzlü dür. Ayakkabımızın altı da cam şişenin yüzeyi gibi pürüzsüz olsaydı yürürken kayıp düşerdik. Yüzeyi pürüzlü bir ağaç parçası rende, zımpara ve cila kullanılarak pürüzsüz, kaygan bir yüzeye sahip hale getirilebilir.

9 Renk ve Koku Birçok maddenin kendine has bir rengi ve kokusu vardır. Altın sarı, tuz ve şeker beyazdır. Kolonya, sarımsak ve soğanın kokusu vardır. Tuz ve şekerin kokusu yoktur. Bazı maddelerin rengi zamanla değişebilir. Üzüm taze iken sarı, kuruyunca kahverengi olur.


"MADDENİN GÖRÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları