Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK"— Sunum transkripti:

1 ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK
Burak KARADAŞ Damla AKDULUM Gizem Sahime DERTLİ İpek ÖZCAN Osman KUZGUN Yakup Kadir ULUDAĞ 2014 Bahar Dönemi Ankara

2 İçindekiler Arttırılmış Gerçeklik Boyutsal Artılmış Gerçeklik
Arttırılmış Gerçekliğin Uygulama Alanları Eğitimde Arttırılmış Gerçeklik Kullanımı Arttırılmış Gerçeklik Uygulama Örnekleri Geleceğin Mesleklerinden Arttırılmış Gerçeklik Mühendisi ZOOP ile Arttırılmış Gerçeklik

3 Arttırılmış Gerçeklik
Gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin bilgisayar tarafından üretilen ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı, doğrudan veya dolaylı fiziksel görünümüdür.

4 Arttırılmış Gerçeklik(2)
“Arttırılmış gerçeklik” kavramı ilk kez 1992 yılında Airbus üzerinde çalışma yapan Tom Caudall tarafından kullanılmıştır. Geçmişi eskiye dayanmasına rağmen 2000’li yıllardan sonra Flash’la kullanılmaya başlandığından dolayı yaygınlaşmıştır. Arttırılmış gerçeklikte, gerçek dünya ile dijital dünya birbirine en yakın halindedir. Eylem, gerçek zamanlı olarak gerçekleşmektedir. Kullanıcı çevresindeki bilgiyle, online reklamlarla, diğer kullanıcıların bıraktığı dijital ayak iziyle etkileşime girebiliyor.

5 Boyutsal Arttırılmış Gerçeklik
Boyutsal Arttırılmış Gerçeklik (Spatial Augmented Reality, SAR) gerçek dünyanın monitörler, başa monte edilmiş görüntü araçları, vs. kullanımı olmaksızın direkt olarak gerçekliğinin artırılması, yani bu dünyaya sanal objeler yerleştirilmesidir. Özel bir görüntü ekipmanına olan ihtiyacının ortadan kalkması boyutsal dünyada ekstra bir efora gerek kalmadan sınırsız sayıda izleyiciye görünür olabilme avantajını getirmektedir. Bu sayede, özel görüntü içeriğini bir elmadan tutun da bir binaya kadar herhangi ölçekteki bir objenin üzerine yansıtabiliyoruz.

6 Boyutsal Arttırılmış Gerçeklik(2)
Daha komplike ortamlara veya birden çok objenin üzerine aynı anda yansıma yapılabilmesi de mümkündür. Bunların hepsi 3D Tarama teknolojisini kullanan bize özel yazılımımız tarafından ortamın modellenmesine veya objelerin, kameraların, projektörlerin yeniden yerleştirilmesine gerek kalmadan otomatik olarak yapılmaktadır.

7 Arttırılmış Gerçeklik Uygulama Alanları
Reklam – Tanıtım Harita ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Eğlence – Oyun Simülasyon Projeleri Askeriye Eğitim Sinema Sağlık

8 Eğitimde Arttırılmış Gerçeklik Kullanımı
AG uygulamalarında görsel nesnelerin 3 boyutlu kullanılması öğrencilerin ilgilerini çekerek katılımlarını arttırmakta ve onları motive etmektedir. Ayrıca, konular üzerinde farklı bakış açıları kazandırmaktadır. Öğrencilerin gerçek dünyada yapılması zor olan deneyleri, anlatılması karmaşık ve maliyetli olan konuları öğretmeye yardımcı olmaktadır. Astronomi, coğrafya, kimya, fizik vb. konuların sunulmasında gerçekçi bir benzetim ortamı sunmaktadır. AG işbirlikçi görevlere olanak sağlayarak öğrenci-öğretmen ve öğrenci-öğrenci arasında işbirliğini geliştirir.

9 Eğitimde Arttırılmış Gerçeklik Kullanımı(2)
Öğrencinin yaratıcılık ve hayal gücünü gelişmesine yardımcı olur ; Arttırılmış Gerçeklik öğrencinin gerçek dünyaya olan algısını ve gerçek dünya ile etkileşimini artırarak öğrenme, eğlence veya eğitici eğlence (edutainment) için uygulanabilir. Sanal eğiticinin kullanıldığı AG uygulamalarında öğrenci kendi hızına göre kişiselleştirilmiş eğitim alabilir. Çeşitli öğrenme stillerine uygun özgün bir öğrenme ortamı yaratılabilir. AG ortam uygulamaları doğru bilgi ve çıkarımların elde edilebilmesi için öğrenme çevresine yenilikler getirerek bu bilgilerin ve çıkarımların daha iyi anlaşılmasını, irdelenmesini ve farkına varılmasını sağlar.

10 Arttırılmış Gerçeklik Uygulama Örnekleri
American Apparel

11 Arttırılmış Gerçeklik Uygulama Örnekleri(2)
Lexus Mayo Modellerini QR Kodu ile canlandırma

12 Arttırılmış Gerçeklik Uygulama Örnekleri(3)
Volkswagen Up

13 Arttırılmış Gerçeklik Uygulama Örnekleri(4)
Unilever Dijital Romantizm

14 Arttırılmış Gerçeklik Uygulama Örnekleri(5)
Time Water Flow Simulation

15 Arttırılmış Gerçeklik Uygulama Örnekleri(6)
BMW augmented reality

16 Geleceğin Mesleklerinden Arttırılmış Gerçeklik Mühendisi
Arttırılmış Gerçeklik Mühendislerinin pratik mühendislik uygulamalarını kullanan detaycı, dikkatli, ayrıntıları fark edebilen ve bütünü görebilen, veri toplama ve analiz etme yöntemlerine hakim, teknolojik gelişmeleri takip eden ve teori ile pratiği birleştirebilen bireyler olmaları beklenir. Arttırılmış Gerçeklik Mühendisleri, dünya üzerinde bulunan nesne ve yerleri, tüm gerçeklikleriyle bilgisayar ortamına aktarırlar.

17 Geleceğin Meslekleri: Arttırılmış Gerçeklik Mühendisi(2)
Kullanıcıların ihtiyaçları olan yerlerin ve nesnelerin, gerçeğinden ayırt edilemeyecek bir biçimde sanal bir sahneye veya ortama aktarılmasını sağlarlar. Yapılan projeler, kullanıcıların duyusal algılama yoluyla görüntü, ses ve diğer özellikleri tanımlamalarını sağlamak için üretilir. Projeler film ve oyun gibi eğlence sektöründe, askeri eğitimlerde, mühendislik tasarımlarında ve sağlık alanında kullanılır.

18 Geleceğin Meslekleri: Arttırılmış Gerçeklik Mühendisi(3)
Arttırılmış Gerçeklik Mühendisleri olmak için adayların Bilgisayar Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanlarında eğitim almış olmaları gerekiyor.

19 ZOOP ile Arttırılmış Gerçeklik
Mobil arttırılmış gerçeklik uygulamasıdır. Android : IOS:

20 Kaynakça


"ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları