Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR."— Sunum transkripti:

1 CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR

2 CANLILARI TANIYALIM Binlerce yıldır insanlar, canlıları çeşitli özelliklerine göre sınıflandırmaya çalışmıştır.

3 MİKROSKOBİK CANLILAR Çevremizde, çıplak gözle göremediğimiz küçük canlılar vardır. Bu canlıları ancak mikroskop denilen araçlar yardımıyla büyüterek görebiliriz. Bilim insanları, çıplak gözle göremediğimiz bu canlılara mikroskobik canlılar demişlerdir. Mikroskobik canlılar; Suda, Havada Toprakta Diğer canlılarda yaşamaktadırlar.

4 MİKROSKOBİK CANLILAR Mikroskobik canlılarda en basit yapılı olanlarına ………. adı verilir. Bakteriler zararlı olduğu kadar yararlı olanlarıda vardır. Zararlı bakteriler vücudumuza girerek verem, zatürre gibi hastalık yaparken, Yararlı olanlarsa sütten yoğurt yapımında kullanılmktadır. BAKTERİ

5 MANTARLAR Mantarlar, kendi besinini üretemeyen basit yapılı canlılardır. Şapkalı, küf, maya ve parazit mantarları olmak üzere dört çeşittir.

6 ŞAPKALI MANTAR Vitamin ve protein bakımından zengin besinlerdir.
Şapkalı mantarlar besinlerini, toprağa tutunarak topraktan veya başka canlılardan hazır olarak alır. Şapkalı mantarların bazıları, içerdikleri özel maddeler nedeniyle zehirlidir.

7 ŞAPKALI MANTAR

8 KÜF MANTARI Küf mantarları, canlı kalıntılarını çürüterek yaşar.
Açıkta kalan ekmek parçası, peynir, kesilmiş meyveler gibi çeşitli besinlerin üzerinde görülürler.

9 MAYA MANTARI Maya mantarları çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardır. Şekerli ılık su içerisinde hızla çoğalırlar. Örneğin, hamurun mayalanmasını sağlayan mantarlar maya mantarlarıdır.

10 PARAZİT MANTARLAR Parazit mantarlar genelde insan, hayvan ve bitkilerde mantar hastalıklarına neden olurlar. Parazit mantarlar akciğerlere, bağırsaklara, deriye, boyuna, yüze, ellere, ayaklara hatta kemik- lere yerleşip bu yapı ve organlara zarar verebilir.

11 BİTKİLER Bitkiler güneş ışığı yardımıyla kendi besinlerini kendileri üretebilen canlılardır. Bitkiler aynı zamanda diğer birçok canlı için de temel besin kaynağıdır. Bitkiler çöl, ormanlık alan, göl ve göl kenarı gibi farklı ortamlarda yaşar.

12 Bitkiler genel olarak çiçeksiz ve çiçekli bitkiler olmak üzere ikiye ayrılır.
Çiçeksiz bitkiler; basit yapılı bitkilerdir. Genellikle nemli yerlerde ve ağaç gövdelerinde yaşarlar. Su yosunu, kara yosunu ve eğrelti otu çiçeksiz bitkilerdir

13 Kara yosunu Su yosunu

14 Çiçekli bitkiler ise çiçeksiz bitkilere göre daha gelişmiş bir yapıya sahiptir. Kök, gövde, yaprak ve çiçekten oluşurlar. Çam, papatya, elma ve kiraz çiçekli bitkilere örnek olarak verilebilir.

15 Çiçekli bitkiler genel olarak dört temel kısımdan oluşmaktadır
Çiçekli bitkiler genel olarak dört temel kısımdan oluşmaktadır. Bunlar kök, gövde, yaprak ve çiçektir. Çiçekli bitkilerde kök , genellikle bitkinin toprak altındaki bölümüdür. Bitkiyi toprağa bağlar. Emici tüyleri ile topraktaki suyu ve suda çözünmüş mineralleri alır. Havuç, turp, şalgam gibi bazı bitkilerde ise kökler besin depo eder.

16 Gövde, genellikle bitkinin toprak üstündeki bölümüdür
Gövde, genellikle bitkinin toprak üstündeki bölümüdür. Yaprak ve çiçekleri taşır. Suyu ve suda çözünmüş mineralleri kökten alarak yaprağa taşır. Yapraklarda üretilen besini bitkinin diğer bölümlerine iletir. Ayrıca bitkinin dik durmasını sağlar.

17 Yapraklar ise bitkilerin kendi besinlerini kendilerinin üretmesini sağlar. Bitkinin aldığı karbondioksit gazı, su ve güneş ışığıyla bitkinin yaşaması için gerekli olan besini üretir. Çiçek, bitkilerin üreme organıdır. Bazı çiçekli bitkiler, güzel renkli olmaları ve çevrelerine güzel kokular yaymaları nedeniyle arı, kelebek gibi bazı canlıları kendilerine çekerler. Bu canlılar çiçeklerden hem kendileri için besin sağlar hem de bitkilerin üremelerine yardımcı olur.

18 1.ÇİÇEK 2.YAPRAK 3.GÖVDE 4.KÖK

19 HAYVANLAR Hayvanlar aktif hareket edebilirler. Hayvanlar, bitkiler gibi kendi besinlerini üretemedikleri için diğer canlıları yiyerek beslenirler. Bilim insanları yaptıkları çeşitli araştırmalar sonucunda iki gruba ayırmayı tercih etmişlerdir. Buna göre vücutlarında kemik ve kıkırdaktan oluşan bir iskelet yapısı bulunan canlıları omurgalı hayvanlar, bulunmayan canlıları ise omurgasız hayvanlar olarak adlandırmışlardır.

20 OMURGASIZ HAYVANLAR Karada ve suda yaşayan birçok omurgasız hayvan vardır. Omurgasız hayvanlar; süngerler, sölentereler, solucanlar, yumuşakçalar, eklembacaklılar ve derisi dikenliler olarak gruplandırılmıştır.

21 OMURGALI HAYVANLAR Omurgalı hayvanlar en gelişmiş canlı grubudur.
1. Balıklar: Genellikle tatlı ve tuzlu sularda yaşarlar, solungaç solunumu yaparlar. Yüzgeçleriyle hareket ederler. Vücutları koruyucu pullarla kaplıdır. Genellikle yumurtayla çoğalırlar.

22 2. Kurbağalar: Suda, karada, hem suda hem de karada yaşayanları vardır
2.Kurbağalar: Suda, karada, hem suda hem de karada yaşayanları vardır. Yumurta ile çoğalırlar. Arka ayakları uzun ve perdelidir. 3. Sürüngenler: Gövdeleri genellikle uzun olduğundan sürünerek hareket ederler. Suda ve karada yaşarlar. Yumurta ile çoğalırlar. Yılan, kertenkele, kaplumbağa ve timsah bu grupta yer alan canlılara örnek olarak verilebilir.

23 4. Kuşlar: Vücutları tüy ve teleklerle kaplıdır
4. Kuşlar: Vücutları tüy ve teleklerle kaplıdır. Tüyler, vücut sıcaklığının korunmasını sağlar. Yumurtayla çoğalırlar. Penguen, tavuk, hindi ve devekuşu gibi bazı kuşlar, kanatları olduğu hâlde sınırlı şekilde uçarlar. 5. Memeliler: Omurgalı hayvanların en gelişmiş grubudur. Doğurarak çoğalır ve yavrularını sütle beslerler. Çoğu memeli hayvan karada yaşarken; yunus, fok ve balina gibi bazı memeliler de suda yaşar. Fare, deve, geyik, kurt, zürafa ve aslan memeliler grubunda yer alan canlılara örnek olarak verilebilir.

24 KAYNAKÇA; VİKİPEDİ MEB 5.SINIF FEN BİLİMLERİ KİTABI


"CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları