Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LENS.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LENS."— Sunum transkripti:

1 LENS

2 LENS Gözün esas kırıcı ortamlarından biri, korneanın sabit kırma gücüne (43D), değişken (10-20D) bir element ekler. Kapsülü içerisinde, irisin hemen arkasında, vitreusun önünde, silier proçesle çevrelenen yapı Önde irisin serbest kenarıyla temas halinde, perifere gidildikçe arka kamarayı oluşturacak şekilde iristen uzaklaşır İRİS + LENS = OPTİK DİYAFRAM

3 Kendi saydamlığını korumak
Gözün optik sistemi içinde kırıcılık rolü üstlenmek Akomodasyon (uyum) yapmak. (6 metre içindeki objelerin net görülebilmesi) Ultraviyole ışınlarını absorbe etmek.

4

5 LENS Saydam & bikonveks ve damarsız
Lensin ekseni; iki kutbu birleştiren çizgi Lensin ekvatoru; lensin dış kenarı etrafında ışınsal olarak yerleşmiş zonül lifleri, lensi silier cisme bağlar; lensi yerinde tutar silier kasın gerdirici kuvvetini iletir.

6

7 LENS Lens kapsülü Lensi sıkıca saran, arkada daha kalın, saydam bir zar. Yüksek elastisiteye sahip; rüptüre olduğunda (yırtıldığında) kendi üzerine kıvrılır.

8

9 LENS Tüm yaşam boyunca ekvatorda lif üretimi devam -Doğumda; FETAL
-1. & 2. on yıl; İNFANTİL -3. on yıl; ERİŞKİN çekirdek Lens hiçbir hücresini kaybetmez & dokusu sürekli sıkıştırılır En genç hücreler yüzeyde, en yaşlı hücreler merkezde Erişkin lensi = 220mg (doğumdakinin 5 katı) Ön kamaradan difüzyon Yaşlanmayla; - Su içeriği AZALIR - Lens prot. (albuminoid) ARTAR - Düzleşir, - Hafif kesifleşip yoğunlaşır

10

11 LENS Gözün önemli kırıcı ortamlarından biri ve yaklaşık 20 D kırma gücü akomodasyonla daha da artar. • % 65’i su ve % 35’i protein • Saydamlıkta önemli olan proteinlerin % 3’ü yaklaşık 24 saatte yenilenir. • Lensin metabolizması esas olarak epitelde meydana gelir • Yaşla birlikte enerji üretimi düşer ve elektrolit metobolizması kontrolü güçleşir. • Lensin su oranı korunmasında elektrolit dengesinin önemi büyüktür.

12 LENS Lensin diğer yapılardan farklı olarak alışılmadık anatomik özellikleri vardır; Lensin sinirsel inervasyonu yoktur. Damarsızdır, beslenmesini arkasındaki vitreus ve önündeki hümor aközden sağlar. Yaşam boyunca büyümeye devam eder. Kapsül denilen bir zar ile kaplıdır.

13 LENS Aköz hümörden beslenir Çapı 9-10 mm, kalınlığı 4 mm dir
Yaşla birlikte şeffaflığını kaybeder ve ağırlığı artar KATARAKT

14

15 AKOMODASYON • İstirahat halindeki bir gözün görebildiği en uzak noktaya punktum remotum (uzak nokta) (PR) • Gözün bütün uyum gücünü kullanarak görebildiği en yakın noktaya ise punktum proksimum (yakın nokta) denir (PP) • Uzak ve yakın nokta arasındaki mesafeye uyum uzaklığı, Gözün uzak ve yakın noktayı görebilmek için gerekli kırma güçleri arasındaki farka da uyum amplitüdü (U) denir. • U=PP-PR

16 Akomodasyon Triadı (Uyum Triadı)
• Yakına bakarken lensin şekil değişikliği yarı çapı küçülür, kalınlığı artar, • gözler birbirine yaklaşır (konverjans) ve • göz bebekleri küçülür (myozis)


"LENS." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları