Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AD-SOYAD: Aysu KANTEMİR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AD-SOYAD: Aysu KANTEMİR"— Sunum transkripti:

1 AD-SOYAD: Aysu KANTEMİR
BASİT MAKİNELER AD-SOYAD: Aysu KANTEMİR SINIF-NUMARA : 7/A - 139

2 İşlerimizde kolaylık sağlayan bir ya da iki parçadan meydana gelen araçlara basit makine denir.
Basit makineler: Uygulanan kuvvetin büyüklüğünü ve yönünü değiştirerek iş kolaylığı sağlar. Uygulanan kuvveti arttırabilir. Bir kuvvetin yönünü değiştirebilir. Bir işin yapılma hızını değiştirebilir. Enerji türünü çevirebilir. Kuvvetten kazanç varsa yoldan kayıp vardır.İkisinden de kazanç veya ikisinden de kayıp olamaz. Hiçbir makinede işten kazanç olmaz.

3 1.Kaldıraçlar : Destek noktası da denen sabit bir nokta etrafında dönebilen cisimlere kaldıraç denir.

4 Kuvvet kolunun uzunluğu yük kolunun uzunluğundan ne kadar fazla ise kuvvet kazancı da o kadar büyüktür. Bir işçi kayayı 3 farklı şekilde kaldırmayı deniyor. Bu 3 durum için aşağıdaki sonuçları çıkarabiliriz: En fazla kuvveti 1. durumda uygular En az kuvveti 3. durumda uygular. Sonuç olarak uygulanan kuvvet destek noktasından ne kadar uzakta ise o kadar azdır,yük destek noktasına yakın ise uygulanacak kuvvet de az olur,uygulanan kuvvet destek noktasına yakınsa o kadar büyüktür.

5 Kaldıraç çeşitleri : Tip kaldıraç: Destek noktası ortada ise;
2. Tip kaldıraç:Kuvvet ortada ise;

6 3. Tip kaldıraç:Yük ortada ise;
Örnekler: Tip kaldıraçlar:Tahterevalli,terazi,makas,pense… Tip kaldıraçlar:Tel zımba,maşa,cımbız… Tip kaldıraçlar:El arabası,ceviz kıracağı,gazoz açacağı,delgeçli zımba…

7 2-Makaralar: 1-Sabit makara:Kendi çevresinde dönebilen yer değiştirme hareketi yapmayan makaradır. Sabit makarada yükün ağırlığı uygulanan kuvvetin büyüklüğüne eşittir. İp 1 metre çekilirse yük de 1 m yükselir,yani kuvvetten kazanç yoktur. Sabit makara kuvvetin yönünü değiştirmek için kullanılır.Sabit makaranın ağırlığı kuvvetin değerini değiştirmez.

8 2-Hareketli makara:Hem kendi çevresinde hem de yüke bağlı olduğu için yük ile hareket edebilen makaradır.

9 3-Eğik düzlem : Eğik düzlemin boyu arttıkça cisme uygulanan kuvvvette o kadar azalır.(yükseklik sabit kalmak şartıyla) Eğik düzlemin boyunu değiştirmeden yüksekliği arttırırsak uygulanan kuvvet de o kadar artar. Eğik düzlemin dikliği arttıkça kuvvetten kazanç azalır.

10 4-Dişliler: Bir eksen etrafına dönebilen silindir şeklindeki çarklardır.
1-Aynı merkezli dişliler: Aynı merkezli dişlilerde; Dönme yönleri aynıdır. Dönme sayıları da aynıdır. 2-Farklı merkezli dişliler: Farklı merkezli dişlilerde; Dönme yönü zıttır. Diş sayısı fazla olan az,diş sayısı az olan fazla döner.

11 3-Aynı yönlü bağlı dişliler:
4-Çapraz bağlı dişliler: Dönüş yönleri zıttır. Büyük dişli 1 tur attığında küçük dişli 1 turdan fazla döner. Dişlilerde; dönme sayısı yarıçap ile ters orantılı olarak değişir. Dönme sayısı diş sayısı ile ters orantılı olarak değişir.

12 KAYNAKÇA sorucevap.blogcu.com notdenizi.com simlaninbahcesi.wordpress.com


"AD-SOYAD: Aysu KANTEMİR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları