Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

IR Spektroskopisi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "IR Spektroskopisi."— Sunum transkripti:

1 IR Spektroskopisi

2 IR Görünür bölgede kırmızı bölgenin hemen altında yer alır.
Dalga boyu aralığı: mm. Daha yaygın olarak “dalga sayısı” (1/dalga boyu=1/λ) kullanılır. Birimi cm-1. Dalga sayısı frekans ve enerji ile doğru orantılıdır.

3 İnfrared ışınını absorplayabilmesi için, bir molekü­lün titreşim veya dönme hareketi sonucunda, molekü­lün dipol momentinde net bir değişme meydana gelme­lidir. Örn.: Hidrojen klorür molekülü titreşirken, dipol momentinde bir değişme olur ve ışının elektrik alanı ile etkileşebilecek bir alan meydana gelir. Işının frekansı molekülün doğal titreşim frekansına uyarsa, moleküler titreşimin genliğinde bir değişme meydana getiren net bir enerji alış-verişi gerçekleşir; bu da ışının absorpsiyonu demektir.

4 Benzer şekilde, asi­metrik moleküllerin ağırlık merkezi etrafında dönmesi, ışınla etkileşebilen periyodik bir dipol değişim meydana getirir. O2, N2 ve CI2 gibi homonükleer türlerin dönmesi veya titreşmesi sırasında, dipol momentlerinde net bir değişme olmaz; bu nedenle böyle bileşikler infrared bölgede absorpsiyon yapmazlar. Bu tip birkaç bileşik hariç, diğer bütün moleküler türler infrared ışınını absorplari meyda­na getirir.

5 Moleküler Titreşimler
Kovalent bağlar yalnızca bazı belirli frekanslarda titreşirler

6 Gerilme Frekansları Frekans atomlar ağırlaştıkça düşer.
Frekans bağ kuvveti veya bağ enerjisi arttıkça artar.

7 Titresim Modları Lineer (düzlemsel) olmayan “n” atomlu bir molekül “3n – 6” temel titresim moduna sahiptir.

8 Molekülün Parmak İzi Molekülün bütününün ve eğilme titresmeleri kuantize olmustur. Enantiomerler dısında hiçbir molekül aynı IR spektrumuna sahip olamaz. Basit gerilme: cm-1. Kompleks titresimler: cm-1, “parmak izi bölgesi.”

9 IR-Aktif ve IR-Aktif Olmayan Bağlar
Polar bağlar genelde IR-aktiftir. Simetrik bir moleküldeki apolar bağlar zayıf absorbasyon gösterirler veya hiç absorbasyon göstermezler (IR-aktif değildir).

10

11

12

13

14

15


"IR Spektroskopisi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları