Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LENS HASTALIKLARI Dr. Osman Ş. Arslan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LENS HASTALIKLARI Dr. Osman Ş. Arslan."— Sunum transkripti:

1 LENS HASTALIKLARI Dr. Osman Ş. Arslan

2 Genel özellikleri 3 bölgeden oluşur: kapsül, korteks, nükleus.
Lens kapsülü bazal membran yapısında, lensi çevreler. Epitel hücreleri hayat boyu üretilirler Nükleus, merkezde yaşlanmış epitel hücreleri, korteksde yeni üretilen epitel hücreleridir.

3 Genel özellikleri Lens irisin arkasında yerleşir.
Siliyer cisimden kaynaklanan, zonüler liflerle desteklenir. Avasküler olup, sinir lifi içermez. Aköz sıvısından beslenir. Esasen anaerobik metabolizması vardır.

4 Genel özellikleri Uyum yapma yeteneği vardır.
Zonüler lifler siliyer kas kasıldığında gevşer, gevşediğinde ise kasılır. Bu sayede uyum mekanizması ortaya çıkar. Yakında, siliyer kas kasılır ve lens daha siferik bir şekil alarak, kırma gücünü arttırır. Bu mekanizma, yaşla beraber, lens elastikiyetinin kaybına bağlı olarak azalır.

5 Lens hastalıklarında şikayetler
Yakını görememe: presbyopi Bulanık görme; yakın ve uzak Renk görmede değişiklikler Parlak ışıkta görmede problemler (gece araba ışıkları) Ağrı olmaz

6 Lens Hastalıkları Katarakt (lensteki herhangi bir opaklaşma)
Lens dislokasyonları Presbyopia

7 Katarakt Yaşa bağlı katarakt Çocukluk çağı Konjenital
Sonradan kazanılan Sekonder

8 Katarakt Sekonder Travma
İntraoküler hastalıklar (glokom, üveitler, retinitis pigmentoza, retina dekolmanı, tm) İlaca bağlı (steroidler; damla yada sistemik, fenotiazinler, miyotikler, amiodaron)

9 Katarakt Sekonder Sistemik hastalıklar (Miyotonik distrofi, atopik dermatit, Lowe hastalığı, galaktozemi, DM, hipoparatiroidizm,Werner sendromu) Açlık Enfeksiyonlar Down sendromu Radyoterapi Elektrik şokları

10 ÖZEL KATARAKTLAR Atopik dermatitde, ön subkapsüler katarakt. (kalkansı katarakt) Morgagnian katarakt: çok ileri derecede kataraktlarda, korteks tümüyle likefiye olur ve nükleus öne doğru serbest hareketli hale gelir. Hipermatür kataraktlar: kortekste proteinler likefiye olur ve sıvı dışarı sağlam kapsülden sızarak lensin büzüşmesine, kapsülün kırışmasına yol açar. Diyabetik hastalarda, akut gelişebilen, ozmotik hidrasyona bağlı, bilateral kar tanesi şeklinde, arka yada önde lokalize opasiteler. Miyotonik distrofide yıldız şeklinde arka subkapsüler katarakt

11 Miyotonik distrofi-Atopik dermatit

12 Yaşa bağlı kataraktlar
En sık Kortikal, nükleer, arka subkapsüler En sık kortikal Arka subkapsüler erken dönemde semptomatik Nükleer kataraktlar erken dönemde yakında iyi görme ile ortaya çıkabilir.

13 Subcapsular cataract Anterior Posterior

14 NÜKLEER KATARAKT

15 Çocukluk çağı kataraktları
1.Konjenital: doğuşta yada ilk iki ayda ortaya çıkar 2. Sonradan ortaya çıkan, genelde sebebi belli edinsel kataraktlar.

16 Çocukluk çağı kataraktları
Tek yada çift taraflı Vakaların üçte biri kalıtımsal, üçte biri idyopatik, üçte biri ise mertabolik, sendromik yada enfeksiyözdür. Sonradan kazanılan vakalarda, konjenital olna çocukluk çağı kataraktlarına göre daha az acildir, çünkü amblyopi riski daha azdır. Tek taraflı olanlarda, amblyopi riski daha fazla olduğundan, daha tehlikelidir. Konjenital olanlar, doğuşta yada ilk 2 ayda ortaya çıkar, eğer görmeyi engelliyorsa acil tedavileri şarttır.

17 İlaca bağlı kataraktlar
En sık steroide bağlı gelişir. Sistemik yada topikal tedavi sonrası gelişebilir. Sistemik tedavi sonrası daha sık ortaya çıkar. Uzun süreli tedaviler sonrası ortaya çıkar. Sıklıkla arka subkapsüler katarakt gelişir.

18 Lens dislokasyonları Herediter: Marfan, homosistüniri
Genelde bilateral Travmatik Genelde künt travmalar sonrası

19 Tedavisi Kliniğe ve hastanın beklentisine göre (sosyal durumu, mesleği, yaşı) endikasyonu konan olgularda, tek tedavi cerrahidir. Günümüzde, geçerli olan arka kapsülün korunarak, kataraktlı lensin ekstrakapsüler olarak ultrason enerjisi kullanılarak temizlenmesi ve yerine küçük kesiden yerleştirebildiğimiz akrilik lensin yerleştirilmesidir. (fakoemülsifikasyon)

20

21 Tedavisi Modern tekniklerle, komplikasyonsuz cerrahi sonrası hasta postop bakım süresi azalmıştır. Gözün bir gün kapalı kalması genellikle yeterlidir. Postop ortalama 1 ay, ağır kaldırma ve ıkınmadan kaçınılması tavsiye edilir.

22 Tedavisi En ciddi komplikasyonlar: postop endoftalmi, intraoperatif koroid kanaması, geç dönemde retina dekolmanı. Katarakt cerrahisi sonrası; tekrar katarakt gelişirmi? Ekstrakapsüler cerrahi sonrası kalan arka subkapsüler lens epiteli, rejenere olarak, arka kapsülde opaklaşmaya yol açabilir. Arka kapsül kesafeti denen bu komplikasyonun tedavisi, laserledir.

23 Tedavisi Katarakt cerrahisi sonrası; tekrar katarakt gelişir mi? Ekstrakapsüler cerrahi sonrası kalan arka subkapsüler lens epiteli, rejenere olarak, arka kapsülde opaklaşmaya yol açabilir. Arka kapsül kesafeti denen bu komplikasyonun tedavisi, laserledir. Modern cerrahi teknikler ve lensler sayesinde bu komplikasyonun görülme olasılığı azalmıştır.

24 Tedavisi Çocukluk çağı kataraktlarının tedavisi ve prognozu farklıdır.
Konjenital vakalarda tedavi acildir. Göz içi lensi sıklıkla daha sonra ikinci bir ameliyatla yerleştirilir. Hastalar bu esnada kontakt lens kullanarak takip edilir. Tedavisi cerrahidir, fakat arka kapsüler kesafetin gelişmesini engellemek için, arka kapsül operasyon sırasında alınır. Tek taraflı vakalarda ve eşlik eden oküler hastalıkların olduğu vakalarda prognoz çok iyi değildir.


"LENS HASTALIKLARI Dr. Osman Ş. Arslan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları