Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kalın ve İnce Kenarlı Mercekler ve Kullanım Alanları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kalın ve İnce Kenarlı Mercekler ve Kullanım Alanları"— Sunum transkripti:

1 Kalın ve İnce Kenarlı Mercekler ve Kullanım Alanları

2 Mercek Mercekler ışığın saydam ortamlardan geçerken kırılma özelliğinden yararlanılarak yapılmıştır. İki küresel ya da bir küresel bir düzlem yüzeyin kesişmesi ile oluşmuş saydam maddelerdir.

3 Odak: Işığın toplandığı noktadır. F ile gösterilir
Odak: Işığın toplandığı noktadır. F ile gösterilir. Odak uzaklığı: Odak noktasının merceğe olan uzaklığıdır. Merceklerin büyüklüğünde ve eğrilik derecesinde bir sınır yoktur.Mercekler kullanılacağı yere göre uygun büyüklük ve eğrilikte yapılır. Aynadan F kadar uzaktadır.

4 Mercek çeşitleri İki tip mercek vardır: İnce kenarlı(içbükey)mercekler
Kalın kenarlı(dışbükey)mercekler

5 İnce Kenarlı Mercekler
İnce kenarlı merceklerde görüntü çukur aynadaki gibi oluşur. Asal eksene paralel gelen ışın odaktan geçerek gider, odaktan gelen ışın ise mercekten sonra asal eksene paralel devam eder.

6 İnce kenarlı mercekler üzerine düşen paralel ışık demetini bir noktada topladığından bu merceklere yakınsak mercek adı da verilir.

7 İnce Kenarlı Merceklerin Kullanıldığı Yerler
İnce kenarlı mercekler kullanılarak yapılan gözlük ve lensler hipermetrop göz kusurunu mercekle düzeltmekte kullanılır. İnce kenarlı bir mercek belli bir uzaklıktaki bir cismin düz ve büyük görüntüsünü verdiğinden büyüteç olarak kullanılır.

8 Gök cisimlerini incelemede kullanılan teleskop da iki ince kenarlı mercek kullanılır.
Ayrıca projeksiyon makinelerinde ,dürbünlerde ve mikroskopta kullanılır.

9 Kalın Kenarlı Mercekler
Kalın kenarlı merceklerde görüntü tümsek aynadaki gibi oluşur. Kalın kenarlı merceğin asal eksenine paralel gelen ışınlar,mercekte kırıldıktan sonra uzantıları asal eksen üzerinde bir noktada kesişecek şekilde yol izler.

10 Kalın kenarlı merceğin asal eksenine paralel gelen ışınlar da mercekte iki kez kırılır.Kırılmalarda ilki merceğe girişte ,ikincisi ise mercekten çıkışta gerçekleşir. Üzerine düşen paralel ışık demetini dağıtan merceklere kalın kenarlı ıraksak mercek denir.

11 Kalın kenarlı mercekler de ışığı kırarak cismin görüntüsünü oluşturur
Kalın kenarlı mercekler de ışığı kırarak cismin görüntüsünü oluşturur.Kalın kenarlı bir mercekte görüntü daima cisimden küçüktür.

12 Kalın Kenarlı Merceklerin Kullanıldığı Yerler
Kalın kenarlı mercekler kullanılarak yapılan gözlük ve lensler ise miyop göz kusurlarını gidermede kullanılır. Ayrıca el fenerlerinde ve ışıldaklarda kullanılır.


"Kalın ve İnce Kenarlı Mercekler ve Kullanım Alanları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları