Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?"— Sunum transkripti:

1 ATILIM ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır? Benzer bölümlerden farkımız nedir?

2 Bilişim Sistemleri Mühendisliği Nedir?
Bilişim Sistemleri, bilginin toplanması, kullanımı, depolanması, dağıtımı, işletilmesi ve yönetilmesi süreçlerini ve bu alanda kullanılan güncel teknolojileri takip eden akademik ve profesyonel bir disiplindir. Bilişim sistemleri mühendisliği, bilgi sistemlerinin analizi, tasarlanması ve bunlar için uygulama geliştirilmesi ile ilgili tüm konuları kapsayan bir meslektir. Bilişim Sistemleri, işletme ve bilgisayar bilimleri alanları arasında köprü niteliğindedir.

3 Neden ihtiyaç vardır? Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojileri hızla değişmekte ve gelişmektedir. Diğer taraftan, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. Bu çerçevede, sektörün beklediği personel profili de değişmektedir ve standart bilgisayar mühendisliği programları bu ihtiyacı karşılayamamaktadır.

4 Neden ihtiyaç vardır? Yapılan bilimsel araştırmalar, dünyada ve ülkemizde bilgisayar mühendisliği/bilimleri bölümlerine olan ilgide azalma olduğunu göstermektedir. Aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi, işverenler mevcut eğitim ve öğretimin yetersizliğinden ve aranan nitelikte yeterli aday olmamasından şikayetçi durumdalar.

5 Neden ihtiyaç vardır? Ülkemizin ve dünyanın gelişen ve değişen bilişim teknolojileri gereksinimleri ve beklentilerini karşılayabilecek insan gücünün yetiştirilmesine ihtiyaç vardır. Bölümümüz bu çerçevede geliştirilmiş öncü ve yenilikçi bir programa sahiptir.

6 Benzer bölümlerden farkımız nedir?
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümünde üzerinde durulan konular özetle şunlardır: Güncel bilgi ve iletişim teknolojilerinin tanıtılması Bilgi teknolojilerinin işletmelerde kullanımı Bilgi teknolojileri ile iş süreçlerinin iyileştirilmesi Bilgi sistemlerinin analizi, tasarımı ve geliştirilmesi Bilişim sistemleri mühendislerinin teknoloji, insan ve kuralları bir araya getirerek özel ve kamu sektörü kuruluşlarının sorunlarına çözüm üretmeleri beklenmektedir

7 Benzer bölümlerden farkımız nedir?
Bilişim sistemleri mühendislerinin, bilgisayar mühendisleri gibi ayrıntılı donanım ve bilgisayar temel bilimleri bilmelerine gerek yoktur. Bilişim sistemleri mühendislerinin, yazılım mühendisleri gibi yazılım geliştirme süreçlerini ayrıntılı olarak öğrenmelerine gerek yoktur.

8 Benzer bölümlerden farkımız nedir?
Tipik bir bilgisayar mühendisliği bölümünden farklı olarak aldığımız dersler: Yönetim Bilişim Sistemleri İş ve Etik İnternet Programlama Çoklu-Ortam (Multimedia) Sistemleri Veri Ambarları ve Veri Madenciliği e-Ticaret Bilişim Sistemleri Tasarımı ve Geliştirilmesi Bilgisayar Güvenliği e-Devlet E-Devlette Teknolojik Gelişmeler Bilgi teknolojileri Hizmet Yönetimi Uzaktan Eğitim ve e-Öğrenme İşletme

9 Derslerimizden bazıları: e-Ticaret
Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, 1995 yılından sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Mal ve hizmetlerin üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağları üzerinden yapılmasıdır. Elektronik ticaret, ticari işlemlerden biri veya tamamının elektronik ortamda gerçekleştirilmesi yoluyla reklam ve pazar araştırması, sipariş ve ödeme, teslim olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır.

10 Derslerimizden bazıları: e-Devlet
Devlet hizmetlerinin kullanıcı ihtiyaçları göz önüne alınarak elektronik ortamda, güvenli, kesintisiz ve hızlı olarak ortak bir nokta üzerinden vatandaşa ulaştırılması amacıyla hazırlanmakta olan bir sistemdir. Bu sayede, devletler, hükümetler vatandaşlarıyla cep telefonu, dijital televizyon, internet ve e-posta aracılığıyla bağlantı kurabilmektedir.

11 Derslerimizden bazıları: Veri Madenciliği
Veri Ambarları ve Veri Madenciliği Veri ambarı ilişkili verilerin sorgulanabildiği ve analizlerinin yapılabildiği bir depodur. Bir veri ambarı, analizler ve sorgular için kullanılabilir, bütünleşmiş bilgi deposudur. Veri madenciliği, çok büyük veri tabanlarındaki ya da veri ambarlarındaki veriler arasında bulunan ilişkiler, örüntüler, değişiklikler, sapma ve eğilimler, belirli yapılar gibi ilginç bilgilerin ortaya çıkarılması ve keşfi işlemidir.

12 Derslerimizden bazıları: Multimedia
Multimedia (Çoklu-Ortam) Sistemler Metin, görüntü, grafik, çizim, ses, video ve animasyonların bilgisayarda gösterilmesi, dosyalarda saklanması, bilgisayar ağından iletilmesi ve sayısal olarak işlenmesi ile ilgili bir kavramdır.

13 Benzer bölümlerden farkımız nedir?
Tipik bir bilgisayar mühendisliği bölümüyle ortak aldığımız dersler: Programlamaya Giriş Nesneye-Yönelik Programlama Veri Yapıları Yazılım Mühendisliği Veritabanı Tasarım ve Yönetimi Bilgisayar Ağları


"Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları