Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GEOMETRİK ŞEKİLLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GEOMETRİK ŞEKİLLER."— Sunum transkripti:

1 GEOMETRİK ŞEKİLLER

2 ÜÇGEN Düzlem geometrisinin temel şekillerinden biridir. Bir üçgenin üç köşesi ve bu köşeleri birleştiren, doğru parçalarından oluşan üç kenarı vardır. Bir Üçgenin iç açılarının toplamı 180° dış açılarının toplamı 360°'dır.

3 1) Dört köşesinin de uzunluğu birbirlerine eşittir
KARE 1) Dört köşesinin de uzunluğu birbirlerine eşittir 2) Karşılıklı kenarları birbirine doğrusaldır ) Dört açısı da 90 derecedir 4) İki adet köşegeni vardır. Bu köşegenler aynı zamanda uzunlukları birbirlerine eşittir.

4 DİKDÖRTGEN Dikdörtgen,karşılıklı kenarları birbirine eşit dik ve paralel olan şekle dörtgen denir. Bir dikdörtgende, karşılıklı kenarların orta noktalarını birleştiren birbirine dik iki simetri ekseni vardır. Bu eksenlerin kesim noktası aynı zamanda köşegenlerin de kesim noktasıdır, bu noktaya simetri merkezi denir. Dikdörtgenin dört açısı da dik açıdır ve köşegenleri birbirine eşittir. Dikdörtgenin alanı, tabanı ile yüksekliğinin çarpımına eşittir.

5 ALTIGEN Altı kenarı ve köşesi olan çokgendir. Düzgün altıgenin bütün kenarları eşit ve açılarının her biri 120'şer derecedir. Düzgün altıgen 6 tane eşkenar üçgenin birleşmesiyle oluşur

6 ATATÜRK VE GEOMETRİ

7 Atatürk, ölümünden bir buçuk yıl kadar önce, üçüncü Türk Dil kurultayından hemen sonra 1936 – 1937 yılı kış aylarında kendi eliyle Geometri isimli bir kitap yazmıştır. Bu 44 sayfalık yapıttaki boyut, uzay, yüzey, düzey, çap, yarıçap, kesit, çember, teğet, açı, açıortay, içters açı, dışters açı, taban, eğik, kırık, yatay, düşey, yöndeş, konum, üçgen, dörtgen, beşgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, paralelkenar, yanal, yamuk, artı,eksi, çarpı, bölü, toplam, oran, orantı, türev, alan, var sayı, gerekçe gibi terimler Atatürk tarafından türetilmiştir.                              

8

9 Atatürk’ün geometri kitabı

10


"GEOMETRİK ŞEKİLLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları