Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Malign Asitte Palyasyon

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Malign Asitte Palyasyon"— Sunum transkripti:

1 Malign Asitte Palyasyon
Dr. Türkmen Çiftçi HÜTF Radyoloji AD

2 Malign Asit Tanım: Peritoneal kavitede kanser kaynaklı anormal sıvı toplanması . En sık sebepler meme, akciğer, over, mide, pankreas, kolon kanseri ve mezotelyomadır (Becker et al. 2006). Yüksek volümde asit sıvısı abdominal basıncı artırır ve nefes darlığı, şişkinlik, bulantı, iştahsızlık, asit reflü, hareket kaybı , alt ekstremite ödemi ve fiziksel görünümden dolayı moral bozukluğu gibi semptomlara yol açar . Malign asit gelişimi sonrası ortalama yaşam süresi 1-4 aydır. Palyatif tedavi alan hastalarda yaşam süresi uzayabilir (Courtney et al. 2008). Medikal tedavi (diüretik, tuz kısıtlaması) yararsızdır.

3 Malign Asitte Palyasyon
Yüksek volümlü parasentez Tünelli peritoneal kateter Peritoneal port-kateter Peritoneovenöz şant Perkütan drenaj kateteri (sınırlı endikasyon)

4 Parasentez Semptomatik hastada ilk seçenek.
Bir defada 3-4 litre sıvı alınabilir. Eksudatif nitelikte olduğu için hipovolemi ve böbrek yetmezliği riski daha az. 3-4 litre için plazma ya da albümine gerek yok. Sık tekrarlayan parasentez ile protein kaybı görülebilir. Kanama parametreleri konusunda çok rijid davranmaya gerek yok.

5 Parasentez Skater Centesis Catheter

6

7 Tünelli Peritoneal Kateter
Literatüre göre 1 ay içerisinde 2-3 defa yüksek volümlü parasentez ihtiyacı olması durumunda refrakter malign asit varlığından söz edilir. Refrakter malign asit varlığında ilk seçenek olarak tünelli peritoneal kateter düşünülmelidir. Kateterden kemoterapötik ajan verilebilir. Tünel enfeksiyonu ve peritonit geç komplikasyonlardır. İşlem sırasında 1gr. İv sefazolin sodyum

8 Tünelli Peritoneal Kateter
Medcomp peritoneal kateter

9

10

11

12

13

14 Tünelli Peritoneal Kateter
Tıkanma: transkateter t-PA Malpozisyon: Floroskopi altında revizyon Çıkma: Trakt iyileşmesini takiben yeni kateter Basit tünel enfeksiyonu: İV antibiyotik Ciddi tünel enfeksiyonu: kateterin çıkartılması ve antibiyotik Peritonit: Pigtail drenaj kateteri

15 Peritoneal Port Tünelli peritoneal kateterin alternatifidir.
Kozmetik olarak daha uygundur. Tıkanma, malpozisyon, kink gibi katetere bağlı komplikasyonlar daha fazladır. Fibrin kılıf oluşumu ciddi dezavantajıdır. (t-PA) Barsak perforasyonu, port cebi enfeksiyonu ve peritonit geç komplikasyonlardır. Over kanserinde intraperitoneal kemoterapi için terapötik kullanımı da vardır.

16 Peritoneal Port Angiodynamics Bard

17

18 Peritoneovenöz şant Hem malign hem benign sirotik refrakter asitte ve plevral efüzyonda alternatif yöntem. Şant oklüzyonu, enfeksiyon, koagülopati (DİC), derin ven trombozu, sıvı yüklenmesi, hava embolisi ve tümör hücrelerinin disseminasyonu önemli komplikasyonlarıdır. Malign hücre negatif olan hastalarda şant daha iyi ve uzun süre çalışır.

19 Peritoneovenöz şant Denver Ascites Shunt

20

21

22 Kaynaklar O’Neill MJ, Weissleder R, Gervais DA, Hahn PF, Mueller PR. Tunneled peritoneal catheter placement under sonographic and fluoroscopic guidance in the palliative treatment of malignant ascites. AJR Akinci D, Erol B, Ciftci T, Akhan O. Radiologically placed tunneled catheter in palliation of malignant ascites. Eur J Radiol 2010 Savin MA, Kirsch MJ, Romano WJ, et al. Peritoneal ports for treatment of intractable ascites. J Vasc Interv Radiol Ozkan O, Akinci D, Göçmen R, et al. Percutaneous placement of peritoneal port-catheter in patients with malignant ascites. Cardiovasc Interv Radiol 2007 Park JS, Won JY, Park SI, Park SJ, Lee DY. Percutaneous peritoneovenous shunt creation for the treatment of benign and malignant refractory ascites. J Vasc Interv Radiol 2001

23 Teşekkür ederim


"Malign Asitte Palyasyon" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları