Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İnternet Programlama PHP.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İnternet Programlama PHP."— Sunum transkripti:

1 İnternet Programlama PHP

2 PHP Programlamaya Giriş
Ön Hazırlık Bilgisayarımızda mutlaka bir adet sunucu (Server) bulunması gerekir. PHP ve mySQL ile ilgili bütün işlemlerin yapılması için bu şarttır.

3 PHP Programlamaya Giriş
Hazır Paketle Server Kurulması Bu paketler daha önceden bu konuda tecrübe edinmiş kişiler tarafından geliştirilmiştir. Uygulamalar bir program ara yüzü ile istenilen yere otomatik olarak kurulur ve kullanıcı yönlendirilir. Bu nedenle kurulum işlemi daha kolaydır.

4 PHP Programlamaya Giriş
İnternette bir çok hazır paket bulunmaktadır.Bu paketlerden birisi ile bilgisayarınıza ihtiyaç duyacağınız server vb. araçları kurabilirsiniz. Bunlardan biri XAMPP paketidir XAMPP versiyonu ile kurulacak uygulamalar şunlardır;

5 PHP Programlamaya Giriş
Apache 2.4.3 MySQL PHP 5.4.7 phpMyAdmin FileZilla FTP Server Tomcat (with mod_proxy_ajp as connector) Strawberry Perl Portable XAMPP Control Panel (from hackattack142)

6 PHP Programlamaya Giriş
adresini kullanarak XAMPP for Windows seçeneği ile ilgili sürüm indirilebilir.

7 PHP Programlamaya Giriş

8 PHP Programlamaya Giriş
Yukarıdaki sayfada SourceForge linkine tıkladığımızda karşımıza aşağıdaki ekran gelecektir. download linkine tıklayıp programı bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

9 PHP Programlamaya Giriş
Programı indirdikten sonra simgesine tıklayıp kurulum aşamasına geçiyoruz.

10 PHP Programlamaya Giriş
Kurulum başladığında seçenek olarak kurulum dizini C:\xampp olarak görünecektir. Hiç değiştirmeden aynen olduğu gibi bırakıp next butonuyla devam ediyoruz.

11 PHP Programlamaya Giriş
Bu bölümde Install Apache as service ve Install MySQL as service seçenekleri işaretlenmeli ve Install butonuna tıklayıp devam etmeliyiz.

12 PHP Programlamaya Giriş
Bu ekranda SVC yazan seçeneklerden Apache ve MySql seçeneklerini Running yazması gerekmektedir. Running belirdiğinde artık bir web server hizmetimiz var demektir.

13 PHP Programlamaya Giriş
Apache serverı durdurmak ve yeniden başlatmak için bu control paneli kullanılabilir. Apache ve MySQL destekli web sunucumuz çalışır durumda olduğuna göre, kurmuş olduğumuz sunucuyu test edebiliriz. adresini web tarayıcısının adres satırına yazarak ENTER tuşuna basalım.

14 PHP Programlamaya Giriş
Aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaştığımızda her şey yolunda demektir.

15 PHP Programlamaya Giriş
Artık MySql şifresini verebiliriz. Veritabanı olmadan sadece PHP ile çalışmanın bir anlamı olmaz. Bu yüzden Dünyada en çok kullanılan ve ücretsiz olarak dağıtılan MySql server ile çalışmak için root yetkili kullanıcıya şifre vermemiz gerekmektedir. Aşağıdaki adresi web tarayıcının adres satırına yazarak ENTER tuşuna basalım.

16 PHP Programlamaya Giriş
root kullanıcısı için belirlediğiniz bir sayfayı girerek MySql sunucusunu aktif kullanabilirsiniz. Dikkat: Basit bir şifre girin,örneğin gibi bir şifre. Kendi bilgisayarımızda herhangi bir güvenlik riski olmayacağından ve MySql sunucusunu veri tabanı ve PHP kodlama ve geliştirme için kullanacağımızdan karmaşık bir şifreye gerek yok…

17 PHP Programlamaya Giriş
MySql kullanıcı adı: root MySql şifreniz: Bu bilgileri veritabanı işlemlerinde sıkça kullanacağız. Örneğin aşağıdaki kodlar hesap bilgilerimize göre MySql sunucumuza bağlanacaktır. Eğer kullanıcı adı ve şifrede hata varsa Bağlanamadı, hesap bilgileri doğruysa Başarıyla bağlandı mesajını alacağız.

18 PHP Programlamaya Giriş
<?php $link=mysql_connect('localhost','root','123456'); if (!$link){ die('Bağlanamadı:'.mysql_error()); } echo'Başarıyla Bağlandı'; mysql_close($link); ?>

19 PHP Programlamaya Giriş
yukarıdaki kodları aynen yazdıktan sonra Farklı kaydet seçeneği ile c:\xampp\htdocs klasörünün içine test.php adıyla kaydedelim.

20 PHP Programlamaya Giriş
Şimdi test.php programımızı çalıştırabiliriz. Bunun için c:\xampp\htdocs dizinini kullanacağız. Bütün PHP, HTML,resim, v.b. Gibi dosyalarımızı koyacağımız yer burasıdır.Web tarayıcımızı açıp adres satırına yazdığımızda bu dizini hedeflemiş oluruz. Örneğin test.php dosyasını çalıştırmak için yazıp ENTER tuşuna basmalıyız.

21 PHP Programlamaya Giriş
phpMyAdmin ücretsiz bir yazılım aracıdır ve PHP ile MySql yönetimini bir ara yüz ile sağlar. Yazılım XAMPP paketi ile birlikte kurulduğu için hemen kullanmaya başlayabiliriz. phpMyAdmin ile veritabanları, tablolar, alanlar, ilişkiler,indeksler, kullanıcılar, izinler v.b yönetebilirsiniz. SQL sorgularını çalıştırabilir, yedek alabilir ve veritabanı ile ilgili her türlü işlemi yapabilirsiniz. phpMyAdmin e ulaşmak ve kullanmak için web tarayıcının adres satırına yazmak yeterlidir.

22 PHP Programlamaya Giriş

23 PHP Programlamaya Giriş
PHP Programlarının Kaydedilmesi Yazdığımız Php programlarının hatasız kaydedilmesi için aşağıdaki adımları takip etmeliyiz. Dosya adı ve Uzantısını görmek için Programlarımızın adlarını ve uzantılarını görmek gerekirse bunları değiştirmek için Denetim Masası > Klasör Seçenekleri > Görünüm sekmesi altında bulunan Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle kutucuğunun önündeki tik kaldırılmalıdır.

24 PHP Programlamaya Giriş

25 PHP Programlamaya Giriş
PHP Kodlarının Yazılışı PHP scriptleri birden fazla yöntemle yazılabilir; YÖNTEM ÖRNEK ÇIKTI <?php Bu araya php kodları yazılır ?> echo “Merhaba Dünya\n”; Merhaba Dünya <script language=“php”> </script> php?>

26 PHP Programlamaya Giriş
PHP’de Yorum Satırı PHP de 3 çeşit yorum satırı vardır. Bu yorum satırlarını PHP dikkate almaz. Yorum satırlarının amacı yazdıklarımızı esas yazdığımız program satırından ayırarak program satırları ile karışmamasını sağlamaktır.

27 PHP Programlamaya Giriş
Tek satırlı yorumlarımızı // çift kesme işaretlerini önüne koyarak sağlarız. Örneğin; // Bu bir yorum satırıdır.

28 PHP Programlamaya Giriş
Diğer bir tek yorum satırı yazma metodu # diyez işaretidir. Bunu da yine yukarıdaki örnekte olduğu gibi yorum satırının önüne koyarak istediğimiz yorumu yazabiliriz. Örneğin; #Bu diğer bir yorum satırıdır.

29 PHP Programlamaya Giriş
Eğer açıklama ve yorumlarımız birden fazla satırdan oluşacaksa o zaman /* işaretleri ile */ işaretleri arasına alarak yazabiliriz. Örneğin; /* Buraya dilediğimiz kadar açıklama satırı ve yorumu yazabiliriz */

30 PHP Programlamaya Giriş
Yorum satırlarını yazmak için kullandığımız işaretlerle istediğimiz bir kod satırını etkisiz hale getirebiliriz. <?php echo "Merhaba Dünya<br>\n"; #echo "İnternet Programcılığı-2 dersi\n"; echo "PHP Dersleri<br>\n"; ?>

31 PHP Programlamaya Giriş
Editör Kullanarak Hızlı Kod Yazma ve Çalıştırma Kod yazarken daha hızlı öğrenmek ve çalıştırmak için bir çok PHP editörü mevcuttur. Bunlardan biri PHP Expert Editor programı bu iş için rahatlıkla kullanılabilir.

32 PHP Programlamaya Giriş
Program burdan çalıştırılır

33 PHP Programlamaya Giriş
Bir diğer PHP editörü ise DzSoft PHP Editor’dür. Yine sıklıkla kullanılan editörlerden notepad++ ile de programlarımızı düzenli bir şekilde yazabiliriz.


"İnternet Programlama PHP." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları