Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜNEY CEPHESİ Mondros Ateşkes Antlaşması ile İngilizler Musul, Urfa, Antep ve Maraş’ı,, Fransızlar Adana ve dolaylarını işgal ettiler. İngiltere ve Fransa.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜNEY CEPHESİ Mondros Ateşkes Antlaşması ile İngilizler Musul, Urfa, Antep ve Maraş’ı,, Fransızlar Adana ve dolaylarını işgal ettiler. İngiltere ve Fransa."— Sunum transkripti:

1 GÜNEY CEPHESİ Mondros Ateşkes Antlaşması ile İngilizler Musul, Urfa, Antep ve Maraş’ı,, Fransızlar Adana ve dolaylarını işgal ettiler. İngiltere ve Fransa , daha sonra kendi aralarında yeni bir antlaşma imzalayıp işgal bölgelerinde değişiklik kararı aldılar. (15 Eylül 1919)

2 İngilizler tarafından boşaltılan Antep, Urfa, Maraş’a Fransızlar yerleşti.
Fransızlar yanlarında getirdikleri Ermenileri silahlandırdı. Bunun üzerine Antep, Urfa ve Maraş’ta milli cepheler kuruldu.

3 Maraş’ ta Sütçü İmam’ın başlattığı direniş, bütün Maraşlıların katılımıyla büyük bir kahramanlık destanına dönüştü. Sonunda Fransızlar Maraş’ı terk etmek zorunda kaldı (12 Şubat 1920) 1973 yılında TBMM’nin aldığı bir kararla Maraş’a “kahramanlık” unvanı verildi.

4 Fransızlar, Maraş’ta olduğu gibi Urfa’da da Ermenilerle işbirliği yaparak onur kırıcı davranışta bulundular. Bunun üzerine Urfalılar da teşkilatlanarak Fransızlara savaş açtılar. Urfalıların kahramanca direnişi Fransızların şehirden çekilmek zorunda bıraktı (11 Nisan 1920) Urfa’ya daha sonra TBMM’ni aldığı bir kararla ”Şanlı” unvanı verildi (1984)

5 Antep savunması da tıpkı Urfa ve Maraş’ta olduğu gibi, şeşsiz bir kahramanlık destanıdır.
Antepliler kuva-yi Milliye birlikleri kurarak Fransızlarla mücadeleye başladılar Kuva-yi Milliye birliklerinin komutanı Şahin Bey, tek başına kalıp şehit oluncaya kadar savaştı.

6 Antep halkı hiçbir yerden yardım alamadan Fransız ordusuna karşı bir yıl mücadele etti.
Fransızlar Antep’i 9 Şubat 1921 de boşalttılar. T.B.M:M, Antep’e “Gazi” unvanını verdi (1921). Güney Cephesindeki savaş, TBMM hükümeti ile Fransa arasında imzalanan Ankara Antlaşması ile tamamen sona erdi(20Ekim1921) Fransızlar Anadolu’yu boşaltılar.

7

8


"GÜNEY CEPHESİ Mondros Ateşkes Antlaşması ile İngilizler Musul, Urfa, Antep ve Maraş’ı,, Fransızlar Adana ve dolaylarını işgal ettiler. İngiltere ve Fransa." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları