Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Güney Cephesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Güney Cephesi"— Sunum transkripti:

1 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Güney Cephesi

2 ! Kurtuluş Savaşı’nda Güney Cephesi hangi şehirlerimizi kapsamaktadır?
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Güney Cephesi ! Kurtuluş Savaşı’nda Güney Cephesi hangi şehirlerimizi kapsamaktadır?

3 ! Güney Cephesi’ndeki şehirleri kim, ne zaman ve neden işgal etti?
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Güney Cephesi ! Güney Cephesi’ndeki şehirleri kim, ne zaman ve neden işgal etti? Mondros’tan sonra İngilizler, 3 Kasım 1918’ de Musul’u işgal ettiler. İngilizler, Ocak 1919’da Urfa, Maraş, Antep ve Adana’ya girdiler. İngilizler, Musul’un kendilerine bırakılması şartıyla bu şehirleri Fransızlar ’a bıraktılar. Bunun üzerine Fransızlar, Urfa, Maraş, Antep ve Adana’yı işgale başladılar.

4 Milli Mücadele’ nin İlk Kurşunu
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Güney Cephesi Milli Mücadele’ nin İlk Kurşunu Fransızlar, 7 Aralık 1918’de Antakya’yı, 11 Aralık 1918’ de de gönüllü Ermenilerin bulunduğu bir Fransız taburuyla Dörtyol’ u işgal ettiler. 19 Aralık 1918’ de Dörtyol halkı, Fransızlara karşı direnişe geçti. Milli Mücadele’ nin ilk kurşunu burada atıldı.

5 MARAŞ’ IN KURTULUŞU T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Güney Cephesi
Fransızlar, 30 Ekim 1919’da Maraş’ı işgal ettiler. Ermenilerden de destek aldılar. Sütçü İmam ve Kuvayimilliye birliklerinin direnişi karşısında Fransızlar ve Ermeniler 12 Şubat 1920’ de Maraş’tan çekildi. TBMM tarafından 7 Şubat 1973’te şehre Kahraman ünvanı verildi.

6 URFA’NIN KURTULUŞU T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Güney Cephesi
30 Ekim 1919’ da Fransızlar, Urfa’ yı işgal ettiler. Ermenilerden destek aldılar. Halk, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti çatısı altında mücadeleye girişti. Bu bölgesel mücadelede Ali Saip Bey halka öncülük etmiştir. 11 Nisan 1920’ de Fransızlar şehri terk ettiler. 12 Haziran 1984’ te Urfa’ ya Şanlı ünvanı verildi.

7 ANTEP’İN KURTULUŞU T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Güney Cephesi
Fransızlar, Ermeniler’in yardımıyla Antep’i işgal ettiler. Müdafaa-i Hukuk Genel Merkezi, halkı bilinçlendirmek için çalışmalar yaptı. Antep’ li Teğmen Şahin Bey, şehrin kurtuluşunda önemli bir görev üstlenmiştir. Fransızlar, Sakarya Savaşı’ ndan sonra imzaladıkları Ankara Anlaşması ile Antep’ten çekildiler. TBMM tarafından 6 Şubat 1921 tarihinde şehre Gazi ünvanı verildi.

8 SONUÇ ! T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Güney Cephesi
Güney Cephesi’ni önce İngilizler işgal etti. Daha sonra Musul karşılığında Güney Cephesi Fransızlara bırakıldı. Güney Cephesi’nde Fransızlar ve Ermenilerle mücadele edildi. Milli Mücadele’ nin ilk kurşunu Hatay Dörtyol’ da atıldı. Milli Mücadele’de bölgelerini kendi çabalarıyla işgalden kurtaran, Maraş’a 7 Şubat 1973’de Kahraman, Urfa’ ya 12 Haziran 1984’ te Şanlı, Antep’ e 6 Şubat 1921’ de Gazi ünvanı verildi. Fransızlar, Güney Cephesi’nden Ankara Anlaşması ile çekildi.


"T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Güney Cephesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları