Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FİZİKSEL AKTİVİTE VE SAĞLIĞIMIZ KASTAMONU TSM. Sağlık: Sağlık, yalnızca hasta veya sakat olmak değil bedenen, ruhen ve sosyal yönlerden tam bir iyilik.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FİZİKSEL AKTİVİTE VE SAĞLIĞIMIZ KASTAMONU TSM. Sağlık: Sağlık, yalnızca hasta veya sakat olmak değil bedenen, ruhen ve sosyal yönlerden tam bir iyilik."— Sunum transkripti:

1 FİZİKSEL AKTİVİTE VE SAĞLIĞIMIZ KASTAMONU TSM

2 Sağlık: Sağlık, yalnızca hasta veya sakat olmak değil bedenen, ruhen ve sosyal yönlerden tam bir iyilik halidir. Teknolojik gelişmeler günlük aktivite yoğunluğunu azaltır. Yaşamı kolaylaştırırken, uzun vadede hareketsiz bireylerin sayısını artırarak sağlığımızı olumsuz yönde etkiler.

3 Vücudun iskelet kasları tarafından oluşturulan her türlü hareketi sonucu enerji harcamasıdır. FİZİKSEL AKTİVİTE

4 Koruyucu sağlık hizmetlerinde düzenli fiziksel aktivite önemli bir yer tutmaktadır. Her yaşta, tüm bireylerin, her zaman, fiziksel aktivite ve spora katılmaları konusunda motive edilmelidir.

5 Hareketsiz yaşam, günlük alışverişini bile bilgisayar başında sanal marketlerden gerçekleştiren modern toplum için en önemli problemlerin başında gelmektedir.

6 Giderek ev dışı aktivitelere daha az katılan toplumlar, harcadığı enerji miktarını azaltırken, beslenme düzenini değiştirmemektedir. Giderek ev dışı aktivitelere daha az katılan toplumlar, harcadığı enerji miktarını azaltırken, beslenme düzenini değiştirmemektedir.

7 Sonuçta,fiziksel aktivite yetersizliği vücut üzerindeki olumsuz etkilerinin yanında vücut ağırlığında da artışa neden olur. Sonuçta,fiziksel aktivite yetersizliği vücut üzerindeki olumsuz etkilerinin yanında vücut ağırlığında da artışa neden olur. Obezite (şişmanlık) modern toplumların karşı karşıya kaldığı önemli bir problem haline gelmiştir. Obezite (şişmanlık) modern toplumların karşı karşıya kaldığı önemli bir problem haline gelmiştir.

8 NE YAPILMALI? Çocukluk çağından itibaren düzenli aktivite alışkanlığı kazandırmak, Çocukluk çağından itibaren düzenli aktivite alışkanlığı kazandırmak, Egzersizi günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getirmek Egzersizi günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getirmek

9 En azından her birey için günlük bedensel aktivite miktarını arttırarak bireysel sağlığımızın korunması En azından her birey için günlük bedensel aktivite miktarını arttırarak bireysel sağlığımızın korunması İlerde karşılaşılacak sağlık tehditlerinin azaltılması konusunda oldukça büyük önem taşımaktadır. İlerde karşılaşılacak sağlık tehditlerinin azaltılması konusunda oldukça büyük önem taşımaktadır.

10 Hangi Aktiviteler Fiziksel Aktivite Olarak Kabul Edilir? Fiziksel aktivite günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanabilir. Fiziksel aktivite günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanabilir.

11 Yürümek Yürümek Koşmak Koşmak Yüzmek Yüzmek Bisiklete binmek Bisiklete binmek Kol ve bacak hareketleri Kol ve bacak hareketleri Baş ve gövde hareketleri Baş ve gövde hareketleri Çeşitli spor dalları,dans, egzersiz ve gün içerisindeki aktiviteler fiziksel aktivite olarak kabul edilebilir. Çeşitli spor dalları,dans, egzersiz ve gün içerisindeki aktiviteler fiziksel aktivite olarak kabul edilebilir.

12

13 Düzenli Fiziksel Aktivitenin Önemi Fiziksel aktivitenin sağlığımız üzerinde etkileri temelde üç başlık altında incelenebilir. Fiziksel aktivitenin sağlığımız üzerinde etkileri temelde üç başlık altında incelenebilir. 1-Bedensel sağlığımız üzerine olan etkileri, 2-Ruhsal sağlığımız üzerine olan etkileri 3-Gelecekteki yaşantımız üzerine olan etkileri.

14 Bedensel Sağlığımız Üzerine Olan Etkileri İki ana başlık altında incelenebilir. İki ana başlık altında incelenebilir. A-Kas İskelet Sistemi Üzerindeki Etkileri: Kas kuvvetinin korunması ve arttırılması, Kas kuvvetinin korunması ve arttırılması, Vücut düzgünlüğünün korunması ve farkındalığının geliştirilmesi, Vücut düzgünlüğünün korunması ve farkındalığının geliştirilmesi,

15 Kas eklem hareketliliğinin ve esnekliğinin korunması ve arttırılması. Kas eklem hareketliliğinin ve esnekliğinin korunması ve arttırılması. Yorgunluğun azaltılması. Yorgunluğun azaltılması. Kas dokusunca kullanılan enerji ve oksijen miktarının artması, Kas dokusunca kullanılan enerji ve oksijen miktarının artması, Olası yaralanma, sakatlık ve kazalara karşı bedensel korunma geliştirilmesi ve osteoporozun önlenmesi. Olası yaralanma, sakatlık ve kazalara karşı bedensel korunma geliştirilmesi ve osteoporozun önlenmesi. Düzenli Egzersiz Yapın

16 B- Diğer Vücut Sistemleri Üzerine Etkileri: Kalbin dakikadaki atım sayısı azalarak atımda pompalanan kan miktarında artış olur ve kalbin ritmi düzenlenir, Kalbin dakikadaki atım sayısı azalarak atımda pompalanan kan miktarında artış olur ve kalbin ritmi düzenlenir, Damar yapısının elastikiyetini arttırarak damar hastalıkları riskini azaltır, Damar yapısının elastikiyetini arttırarak damar hastalıkları riskini azaltır, Kalp krizi riskini azaltarak başa çıkma oranını arttırır, Kalp krizi riskini azaltarak başa çıkma oranını arttırır, Akciğer havalanması artar solunum kapasitesinde artış meydana gelir, Akciğer havalanması artar solunum kapasitesinde artış meydana gelir,

17 Şeker hastalığı ve kan şekerinin kontrolüne yardımcı olur, Vücudun su, tuz mineral kullanımının dengelenmesine yardımcı olur, Yağ yakılmasını sağlayarak metabolizmayı hızlandırır ve kilo alımını önler, Kadında erken menopoza girmeyi önler ve olumsuz etkilerini hafifletir, Erken bunamayı ve unutkanlığı önleyerek beyin damar hastalıkları gelişme riskini azaltır.

18 Ruhsal Sağlığımız Üzerine Etkileri Egzersiz zamanları bireyin kendine ayırdığı zamandır, Egzersiz zamanları bireyin kendine ayırdığı zamandır, Kendini iyi hissetme ve mutlu olmanı sağlayarak toplum içinde öz güveni artar, Kendini iyi hissetme ve mutlu olmanı sağlayarak toplum içinde öz güveni artar, Stresle başa çıkma yeteneğini geliştirerek sosyal uyum sağlar. Stresle başa çıkma yeteneğini geliştirerek sosyal uyum sağlar.

19 Gelecekteki Yaşantımız Üzerine Etkileri Sağlıklı bir yaşam sürmemizi sağlar, Sağlıklı bir yaşam sürmemizi sağlar, Sistemik hastalıkları engelleyerek ölüm riskini azaltır, Sistemik hastalıkları engelleyerek ölüm riskini azaltır, Vücut direnci artar ve enfeksiyonlara karşı koruma gelişir, Vücut direnci artar ve enfeksiyonlara karşı koruma gelişir, Yaşlılıkta düşme ve kırık riskini azaltır, Yaşlılıkta düşme ve kırık riskini azaltır, Depresyonu önleyerek yaşamdan keyif almamızı sağlar, Depresyonu önleyerek yaşamdan keyif almamızı sağlar, Yaşlılıkta işe yaramama duygusundan kurtulur Yaşlılıkta işe yaramama duygusundan kurtulur

20 Sistemlerimiz üzerine etkili olan fiziksel aktivitenin faydalı olabilmesi için; Düzenli olarak yapılması ve devamlılık, Düzenli olarak yapılması ve devamlılık, Günlük süre ve uygun hareket seçimi, Günlük süre ve uygun hareket seçimi, Bireyi geliştirici program uygulaması sağlığımız üzerinde olumlu etkileri açığa çıkarmaya yeterlidir. Bireyi geliştirici program uygulaması sağlığımız üzerinde olumlu etkileri açığa çıkarmaya yeterlidir.

21 Fiziksel aktivitenin yetişkinlik ve yaşlılık döneminde etkili olabilmesi için çocukluk ve gençlik döneminden itibaren başlanılması gerekir, bunun içinde özendirici ve cesaretlendirici olunmalıdır.(Özellikle ülkemizde yapılan araştırmalara göre çocuklar, gençler ve yaşlılar arasında spor alışkanlığının yaşam stili olmadığı görülmüştür. Fiziksel aktivitenin yetişkinlik ve yaşlılık döneminde etkili olabilmesi için çocukluk ve gençlik döneminden itibaren başlanılması gerekir, bunun içinde özendirici ve cesaretlendirici olunmalıdır.(Özellikle ülkemizde yapılan araştırmalara göre çocuklar, gençler ve yaşlılar arasında spor alışkanlığının yaşam stili olmadığı görülmüştür.

22 Fiziksel Aktivitenin Tedavideki Önemi Egzersiz programlarının olumlu ve tedavi edici özelliğinden yararlanılan bazı durumlar şunlardır: Egzersiz programlarının olumlu ve tedavi edici özelliğinden yararlanılan bazı durumlar şunlardır: -Bazı ortopedik problemler ve spor yaralanmaları -Nörolojik hastalıklar, doğuştan gelen kas-iskelet problemleri -Bazı kalp-damar ve akciğer hastalıkları ile romatizmal hastalıklar -Kaza, travma ve cerrahi sonrası gelişen bazı problemler, -Sinir yaralanmaları, bel boyun problemleri ve obezite

23 Fiziksel Aktivite Seçimi Fiziksel aktivite seçerken; Yaş, fiziksel çevre ve uygunluk,kilo,pratiklik, isteklilik, eğlenceli olması, gereksinimlere göre planlanmış ve ekonomik olması göz önünde bulundurulmalıdır. Fiziksel aktivite seçerken; Yaş, fiziksel çevre ve uygunluk,kilo,pratiklik, isteklilik, eğlenceli olması, gereksinimlere göre planlanmış ve ekonomik olması göz önünde bulundurulmalıdır.

24 Fiziksel Aktiviteye Yönlendirme ve Program Fiziksel aktivitenin yararlı olabilmesi için, bireyin mevcut sağlık durumunun, kas- iskelet sistemine ait fiziksel uygunluğun aktivite öncesinde değerlendirilmesi önerilmektedir. Fiziksel aktivitenin yararlı olabilmesi için, bireyin mevcut sağlık durumunun, kas- iskelet sistemine ait fiziksel uygunluğun aktivite öncesinde değerlendirilmesi önerilmektedir.

25 Aktif yaşam tarzı bir alışkanlık haline getirilmelidir. Aktif yaşam tarzı bir alışkanlık haline getirilmelidir. Fiziksel aktivite alışkanlığı düzenli bir program haline getirilmezse belirli bir süre aktivite ile düzenlenen vücut sistemleri, aktivitenin bırakılmasının ardından oluşan yararlı etkileri hızla kaybetmeye başlar. Fiziksel aktivite alışkanlığı düzenli bir program haline getirilmezse belirli bir süre aktivite ile düzenlenen vücut sistemleri, aktivitenin bırakılmasının ardından oluşan yararlı etkileri hızla kaybetmeye başlar.

26 Fiziksel Aktivite Sağlığımız İçin Tehdit Oluşturabilir mi? Fiziksel aktivite, bireyin genel sağlık durumuna ait faktörler (kas-eklem problemleri,ciddi kalp-damar hastalıkları,gebeler,yeni ameliyatlılar,denge bozukluğu olanlar)ve seçilen aktiviteden kaynaklanan yanlışlardan (şiddetli aktivite yoğunluğu,kontrolsüz aktivite, zorlu aktivite,aşırı sıcak –soğuk,kaygan yüzey.

27 HEP BİRLİKTE SPOR YAPALIM.


"FİZİKSEL AKTİVİTE VE SAĞLIĞIMIZ KASTAMONU TSM. Sağlık: Sağlık, yalnızca hasta veya sakat olmak değil bedenen, ruhen ve sosyal yönlerden tam bir iyilik." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları