Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AVANOS SAĞLIKLI ŞEHİRLER PROJESİ U z Dr Alper ZOBARLAR (Aile Hekimliği) 28/04/2006 Eskişehir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AVANOS SAĞLIKLI ŞEHİRLER PROJESİ U z Dr Alper ZOBARLAR (Aile Hekimliği) 28/04/2006 Eskişehir."— Sunum transkripti:

1

2 AVANOS SAĞLIKLI ŞEHİRLER PROJESİ U z Dr Alper ZOBARLAR (Aile Hekimliği) 28/04/2006 Eskişehir

3

4

5 FİZİKSEL AKTİVİTE (fiziksel etkinlik): iskelet kasları tarafından üretilen ve enerji tüketimi ile sonuçlanan her türlü harekettir.

6 Avanos Kapadokya bölgesinde Nevşehir iline bağlı, Kızılırmak kıyısında yerleşmiş 13460 nüfuslu, tarihi ve turistik özellikleriyle anılan bir ilçedir.

7

8 AVANOS SAĞLIKLI ŞEHİRLER PROJESİ SSP çalışmalarına Kasım 2004’ te başlayan Avanos, tam üyelik için DSÖ ne 2005 yılında başvurmuş, Avrupa Ağı’na üyeliği Mart 2006 da gerçekleşmiştir. Kurulan toplam 11 ayrı çalışma grubumuzdan biri de “AKTİF YAŞAM ve SPOR GRUBU” dur. Grubun ortakları temelde belediye, Kapadokya Avanos Spor, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlık’tır.

9 Aktif Yaşam Aktif yaşam; günlük yaşantının fiziksel aktiviteler ile değerlendirilmesi ve güçlendirilmesine imkan veren bir yaşam tarzıdır. İşte, okulda, evde ve eğlenirken; aktif olabilmek için çeşitli formuller bulabilirsiniz. Aktif yaşamı bir egzersiz programı olarak düşünmemek gerekir zira asıl olan fiziksel aktiviteyi günlük yaşamın her anında onun bir parçası gibi düşünmektir. Mesela asansör yerine merdivenleri tercih etmek, parkta gezinirken aynı zamanda germe egzersizleri yapmak gibi.

10 n FİZİKSEL ANTRENMANLILIK; genel olarak günlük işleri aşırı yorgunluk olmaksızın dinçlik ve atiklikle yerine getirebilme boş zaman işleriyle uğraşmada ve beklenmedik acil durumlarla başedebilmede enerjik olma durumudur.

11 n EGZERSİZ, fiziksel antrenmanlılık durumunu olumlu yönde değiştirmeye ve bunu sürdürmeye yönelik yapılandırılmış ve tekrarlanan fiziksel aktivitelerdir.

12 Düzenli fiziksel aktivite; Haftanın çoğu gününde en az 30 dak. süreyle orta ağırlıkta fiziksel aktivite. n Orta yoğunluktaki egzersiz? öngörülen maksimum nabız hızının(220- yaş) yaklaşık %70’ine ulaşılmasını sağlayan fiziksel etkinliktir.

13 Pozitif sonuçlar Genel sağlık yararları Eğlence Sosyalleşme Özgüven hissi Daha enerjik olma Daha iyi bir görünüş Stres yönetimi

14 Dünya Sağlık Örgütü’ne Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Sağlık Geleneksel Anlayış (zafiyet ve hastalık yokluğu) FİZİKİ FİZİKİ MENTAL SOSYAL Fiziksel aktivite, Diyet, Kronik hastalıların engellenmesi

15 Bilimsel çalışmalar göstermektedir ki, düzenli fiziksel aktivite; diyabet gelişim riskini, yüksek tansiyon gelişme riskini bazı kanserlerin oluşum riskini azaltmaktadır. Aynı zamanda yüksek tansiyonu düşürmektedir de. Kemik kas ve eklem dokusunun sağlıklı gelişimine ve bunun sürekliliğine imkan vermektedir. Düzenli fiziksel aktivite psikolojik iyilik haline katkıda bulunur. Ayrıca fiziksel inaktif popülasyonların mali kayıplara neden olduğu bilinmektedir

16 Fiziksel aktivite dayanıklılık, esneklik ve kuvvet aktivitelerinin bir karışımından oluşmalıdır. Bu karışım kalp ve akciğerleri kuvvetlendirdiği gibi; eklemleri esnek ve hareketli tutar, kemikleri güçlü kılar. Dayanıklılık (aerobik) egzersizler vücudun oksijen kullanım yeteneğini güçlendirir. Yürüme Takım oyunları ve öel aktivite günleri Golf Bisiklet sürmek Dans etmek Esneklik egzersizleri vücudun eğilme ve gerilme yeteneğinin srdürülmesini sağlar Bahçe işleri Yoga Tai chi İşyeri gerilme hareketleri Güç egzersizleri kasları kuvvetlendirdiği gibi duruş şekli ve denge üzerine de olumlu etkiler sağlar. Merdiven çıkmak Eşyaları taşımak ve kaldırmak Ağırlık kaldırmak

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34 17/12/2005 SAĞLIKLI YAŞAM YÜRÜYÜŞÜ (Yürüyüşün incelikleri) Kapadokya Avanos spor etkinlikleri -Futbol karşılaşmaları -Basketbol karşılaşmaları -29/03/2006 Kros Musabakaları -Spor alanları temini -Okulda spor 23 Nisan Çocuk Şenliği Uçurtma Şenliği Planlaması 19 Mayıs 2006 Gençlik Şöleni Okullararası Satranç Turnuvası

35

36

37

38

39

40

41

42

43


"AVANOS SAĞLIKLI ŞEHİRLER PROJESİ U z Dr Alper ZOBARLAR (Aile Hekimliği) 28/04/2006 Eskişehir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları