Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ses bilgisi. 1.soru Aşağıdakilerin hangisinde büyük sesli uyumuna uymayan bir sözcük kullanılmıştır? A. Bunları bir ara sana açıklarım. B. Bu basit işler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ses bilgisi. 1.soru Aşağıdakilerin hangisinde büyük sesli uyumuna uymayan bir sözcük kullanılmıştır? A. Bunları bir ara sana açıklarım. B. Bu basit işler."— Sunum transkripti:

1 ses bilgisi

2 1.soru Aşağıdakilerin hangisinde büyük sesli uyumuna uymayan bir sözcük kullanılmıştır? A. Bunları bir ara sana açıklarım. B. Bu basit işler seni yormamalı. C. Oldukça kalabalık bir sınıftı. D. Okumanın yararları saymakla bitmez

3 Cevap B

4 2.soru Aşağıdaki cümlelerinde geçen altı çizili sözcüklerin ses türemesi vardır? A. Karşıdan karşıya geçerken dikkat etmelisin. B. Bu sırrı en yakın dostuma bile anlatmadım. C. Babamla birlikte kağıttan kayıklar yaptık. D. Bakkaldan birkaç paket çikolata aldım.

5 Cevap B

6 3.Soru Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde diğerlerinden farklı bir ses olayı vardır? A. Adamın iyisi alışverişte belli olur. B. Davulun sesi uzaktan hoş gelir. C. Bal tutan parmak yalanmaz. D. Her işte bir hayır vardır.

7 Cevap C

8 4.Soru Zamanı gelmiş bir fikrin karşısına dikilme gücüne hiçbir ordu sahip değildir. Bu cümlede aşağıdakilerin hangisinin örneği yoktur? A. Ulama B. Ünsüz benzeşmesi C. Ünsüz yumuşaması D. Ünlü düşmesi

9 Cevap B

10 5.Soru Yavaş yavaş, güneş ufukta kayboluyor. Bu cümledeki ses olayları aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir? A. Ünsüz benzeşmesi-ünsüz benzeşmesi-ünlü düşmesi B. Ünlü benzeşmesi- ünlü düşmesi- ünlü yumuşaması C. Ünlü yumuşaması-ünlü düşmesi-ünlü benzeşmesi D. Ünlü yumuşaması-ünlü daralması-ünlü düşmesi

11 Cevap B

12 6.Soru Seni saatlerdir durakta bekliyorum. Yukarıdaki cümledeki ses olayının benzeri yoktur? A. Günlerdir onun yollarını gözlüyor. B. Yıllardır ilçemize kar yağmıyor. C. Başarısını düzenli çalışmasına bağlıyor. D. Herkesle iyi geçinmeye gayret ediyorum.

13 CEVAP D

14 7.soru Aşağıdakilerin hangisinde ses düşmesi olmamıştır? A. Çağrılarıma günlerdir karşılık vermiyor. B. İkimiz arasında asla ayrım yapmazdı. C. Küçücük bahçemizde çay içtik birlikte. D. Memleketten gelen misafirleri karşıladık

15 Cevap D

16 8.Soru Aşağıdakileri cümlelerin hangisinde ulama vardır ? A. Çocukların hepsini bahçeye çıkardı. B. Onun itiraz etmesi bizi de rahatlattı. C. Kalbimde kimseye karşı kin yok. D. Bahar gelince her yer güzelleşti.

17 Cevap B

18 9.Soru Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde ünsüz yumuşamasına örnek yoktur? A. Yoğurdum ekşi diyen olmaz. B. Söyleme sırrını dostuna,oda söyler dostuna C. Ayağını yorganına göre uzat. D. Deli deliyi görünce çomağı saklarmış.

19 Cevap B

20 10.Soru Aşağıdakilerden hangisinde ünlü daralması vardır ? A. Senin sorunun ne olduğunu bilmiyorum. B. Yarın ilk uçakla yanına geliyorum. C. Bilsen seni şimdi nasıl arıyorum. D. Hayatta en çok ailemi seviyorum.

21 Cevap C

22 11.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü ya da ünsüz düşmesi yoktur ? A. Hasta,bir köşeye kıvrılıp uyumaya başladı. B. Yapraklar dört bir yana savrulmaya başladı. C. Devrik başkan iki yıldır Amerika’da yaşıyor. D. Çocuğa bu kadar harçlık vermen doğru değil.

23 Cevap D

24 12.Soru Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisinde ünsüz yumuşamasına örnek olamaz? A. Kamillerin bağında bir eğlence düzenlenmiş. B. Onu çok sevdiğimi kendisine hep söyledim. C. İnceliği karşısında ne yapacağımı şaşırdım. D. Beyaz çorabı çamurdan simsiyah olmuştu.

25 Cevap A

26 13.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesine örnek vardır ? A. Avukatları konuyla ilgili bilgi aldı. B. Konuyu en güzel derste kavrıyor. C. Koltuğun ayağı kırık, dikkat et. D. Parayı avucunun içinde sımsıkı tutuyordu.

27 Cevap B

28 14.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesine uğramış bir sözcük kullanılmamıştır? A. Boksörün burnu kanamaya başladı. B. Yolcular arkaya doğru ilerlemeyince şoför kızdı. C. Kaybolan yıllarına yanmayan var mıdır ? D. Ağaran saçlarını eliyle düzeltip acı acı gülümsedi.

29 Cevap D

30 15.soru Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde diğerlerinden farklı bir ses olayı vardır ? A. İkinizi kardeş zannetmiş. B. Millette para var ki marketler tıklım tıklım! C. Onun birtakım planları olduğunu hissetmiş. D. Şimdi de sizin sorununuzu halletmek için kafa yoralım.

31 Cevap B

32 16.soru Aşağıdaki sözcüklerin hangisi ünlüyle başlayan bir ek alınca sözcükte ünlü düşmesi olur ? A. Sabır B. Sınır C. Satır D. Sabun

33 Cevap A

34 17.Soru Aşağıdaki dizelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına uğramış bir sözcük yoktur? A. Mavi gözler yüzüme dikili kaldı. B. Dalga kıvrımları ardından büyür yalnızlık C. Sesi soluğu çıkmıyordu. D. Yerin çiçeğisin,göğün yıldızı

35 Cevap A

36 18.Soru Seni arıyorum Yapyalnız dünyamda Ellerimi uzatıp bir su diyorum Bu dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur ? A. Ünlü daralması B. Ulama C. Ünlü türemesi D. Ünlü düşmesi

37 19.soru Aşağıdaki sözcüklerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde kaynaşma ünsüzü araya girmez ? A. Araba B. Hava C. Öğrenci D. Okul

38 Cevap D

39 20.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükte ünsüz benzeşmesi yoktur? A. Şaşkın bir şekilde içeri girdi. B. Henüz babanız gelmemiş. C. Yokluğun diğer adıdır fakirlik. D. Gitti de gelmedi bir daha

40 Cevap C

41 21.soru Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde farklı bir ses olayı vardır ? A. Koklamak B. Kahrolmak C. Yükselmek D. Seyretmek

42 Cevap C

43 22.soru Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde farklı bir ses olayı vardır? A. Küçücük B. Minicik C. Ufacık D. Biricik

44 Cevap D

45 23.soru Bu toplantı geçen yıl………….’ da yapıldı. Bu cümledeki boş yere aşağıdakilerden hangisi getirilemez ? A. Ankara B. Zonguldak C. Erzurum D. İstanbul

46 Cevap B

47 24.soru Aşağıdakilerin hangisinde ünlü türemesine örnek vardır ? A. Ona yardım edemem, diyordu. B. Bu sözünü duyarsa, seni kesinlikle affetmez. C. Babalarından kalan biricik evlerini satmak istiyorlardı. D. Kervan yolda ağır ağır ilerliyordu.

48 Cevap C

49 25.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasına örnek yoktur ? A. Onlar neden buraya yerleşmiyor ? B. Köylü kızı yazmasını işliyor. C. Yarın o da bizimle geliyor. D. Sen yoksun diye yüzüm gülmüyor.

50 Cevap C

51 26.soru Aşağıdaki altı çizili kelimelerin hangisinde ünsüz benzeşmesi vardır ? A. Tepenin ardında güzel bir köy varmış. B. Gökteki yıldızlar bir bir kayboldu. C. Aradığımız işte bu kağıttı. D. Balıkçı tekneleri şafakla denize açıldı.

52 Cevap A

53 27.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına uğrayan bir kelime yoktur? A. Okula dördü birlikte giderdi. B. O yerleri kurda kuşa terk ettiler. C. Yarın o da bizimle geliyor. D. Sokak insanlarla dolup taştı.

54 Cevap D

55 28.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçük ünlü uyumuna uymayan bir sözcük vardır ? A. Yağmur, herkesin yüzünü güldürdü. B. Ufacık sorunları büyütmeyin C. Çocuklar evde mi kalacak ? D. Bu sözlükte her şeyi bulursun.

56 Cevap A

57 29.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime kaynaştırma ünsüzü almamıştır ? A. Bu odaya bir düzen vermenin zamanı geldi. B. Arabası yine yolda kalmış. C. Her dersten altmışar soru çözmeliyiz. D. Çıkarken kapıyı kapatmayı unutmayın.

58 Cevap C

59 30.soru Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde bütün ünsüzler serttir ? A. Çanta B. Balık C. Takas D. Çırak

60 Cevap C


"Ses bilgisi. 1.soru Aşağıdakilerin hangisinde büyük sesli uyumuna uymayan bir sözcük kullanılmıştır? A. Bunları bir ara sana açıklarım. B. Bu basit işler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları