Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SES BİLGİSİ 1. Gurbete düşmüşlerin başına çöktü damlar Son yolcunun gömüldü son adımları Bekçi sert bir vuruş ile kırdı kaldırımları Mezarda ölü gibi yalnız.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SES BİLGİSİ 1. Gurbete düşmüşlerin başına çöktü damlar Son yolcunun gömüldü son adımları Bekçi sert bir vuruş ile kırdı kaldırımları Mezarda ölü gibi yalnız."— Sunum transkripti:

1 SES BİLGİSİ 1. Gurbete düşmüşlerin başına çöktü damlar Son yolcunun gömüldü son adımları Bekçi sert bir vuruş ile kırdı kaldırımları Mezarda ölü gibi yalnız kaldım odamda. Yukarıdaki dörtlükte aşağıdakilerden hangisi yoktur? a) Ünlü düşmesi b) Ünsüz benzeşmesi c) Ünsüz yumuşamasına aykırı sözcük d) Ünlü daralması d) Ünlü daralması.

2 • Cevap : D şıkkıdır. Çünkü paragrafta ünlü daralması yoktur

3 • 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kaynaştırma ünsüzü kullanılmamıştır? • a) Arabayı pek hızlı sürmez, dikkatli kullanırdı. • b) Şehirde geceleyin başlayan yağmur, sabaha kadar sürdü. • c) Bahçesinde rengarenk çiçekler vardı. • d) Evin yan duvarları ve balkonu kalın sarmaşıklarla örtülmüştü.

4 • Cevap : D şıkkıdır. Çünkü ünsüz kaynaştırma harflerinden hiçbiri yoktur.

5 • 3. Pencerenden bir gül attığın zaman • Işıklarla dolacak kalbimin içi • Bu dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur? • a) Ünsüz benzeşmesi • b) Ünsüz yumuşaması • c) Ulama • d) Ünlü türemesi

6 • Cevap : D şıkkıdır. Çünkü ünlü türemesi yoktur.

7 • 4. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcükte kaynaştırma ünsüzü yoktur? • a) Ne halden anlayan bulunur • b) Bir kere sevdaya tutulmaya gör • c) Bir de saçların düşmüş yüzüne • d) Bir meşaledir pervaneyim ona • CEVAP Cdir çünkü yazarken başka kitaplar okuyup hemfikir edinmek yerine kendisi yazmak istemiştir

8 • Cevap : C şıkkıdır. Çünkü kaynaştırma ünsüzü yoktur.

9 • Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor • Bir hilal uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor • Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur? • a) Ünlü düşmesi • b) Ulama • c) Küçük ünlü uyumuna aykırı sözcük • d) Ünsüz yumuşaması

10 • Cevap : D şıkkıdır. Çünkü bu dizelerde ünsüz yumuşaması yoktur.

11 • 6. Numaralı dizelerin hangisinde ünlü düşmesi yoktur? • 1. Yelpaze çevrilir gibi birden dönüşleri, • 2. İşveyle devriliş, saçılış, örtünüşleri, • 3. Raks ortasında bir durup oynar, yürür gibi, • 4. Her kalbi dolduran güle, her senden: Ole! • • a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 • a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

12 • Cevap : D şıkkıdır. Çünkü dördüncü dizede ünlü düşmesi yoktur.Sadece ünsüz yumuşaması vardır.

13 • Sararken alnımı yokluğun tacı • Gönülden silindi neşeyle acı • Kalbe muhabbette buldum ilacı • Ben de müridinim işte Mevlana • Bu dörtlükte aşağıdakilerden hangisi yoktur? • a) Ünsüz benzeşmesi • b) Ünlü düşmesi • c) Ünsüz değişimi • d) Ünlü daralması

14 • Cevap : D şıkkıdır. Çünkü dörtlükte ünlü daralması yoktur.

15 • Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde ses düşmesi yoktur? • a) Onun bağrı zaten yaralıdır. • b) O da bu akşam geliyor. • c) Hasta sabaha kadar inledi. • d) Burada oğlu onu savunmada.

16 • Cevap : B şıkkıdır. Çünkü ses düşmesi yoktur.

17 • 9. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisi “ünsüz değişimi”ne örnek olmaz? • a) Hadi seni yemeğe götüreyim? • b) Bu havada dağa tırmanmak istiyorum. • c) Sabahları balığa çıkarlar. • d) Çocuğun ruh sağlığı bozulmuştu.

18 • Cevap : B şıkkıdır. Çünkü ünsüz değişimi yoktur.

19 • 10. Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. • Dizedeki işaretli yerlerde görülen ses olayı, aşağıdakilerden hangisinde görülmez? • a) Sabahtan uğradım ben bir güzele. • b) Sarı etek giymiş gonca kısarak. • c) Deli gönül abdal olmuş. • d) Saçın çözüp benim için ağlar mısın?

20 • Cevap : B şıkkıdır. Çünkü üst dizedeki ses olayının benzeri bu • dizede yoktur.

21 • 11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, sessiz yumuşamasına uğramış bir kelime yoktur ? • A) Anahtarı bulamayınca kilidi kırdılar. • B) Kardeşim kızamığa yakalandı. • C) Barışmaları için kardeşim aracı oldu. • D) Masadaki kitabı bana verir misin ?

22 • Cevap : C şıkkıdır. Çünkü sessiz yumuşamasına uğramış kelime yoktur.

23 • 12) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kaynaştırma harfi kullanılmamıştır ? • A) Seni ömür boyu bekleyeceğim. • B) Suçlarım, ufkumun zindanı mıdır ? • C) İkişer kişilik gruplar oluşturun. • D) Zaferler özleyen düşünü süsler bu nehir.

24 • Cevap : C şıkkıdır. Çünkü kaynaştırma ünsüzü bulunmamaktadır.

25 • 13.“Yeşil yeşil pencerelerden bir gül at bana, • Işıklarla dolsun kalbimin içi. • Geldim işte mevsim gibi kapına, • Gözlerimde bulut saçlarımda çiğ.” • Yukarıdaki dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur? • A) Kaynaşma B) Ulama C) Ünsüz yumuşaması D) Ünsüz benzeşmesi

26 • Cevap : D şıkkıdır. Çünkü dörtlükte ünsüz benzeşmesi yoktur.

27 • 14. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinde ünsüz benzeşmesi vardır? a) Her yiğidin gönlünde bir aslan yatar. b) Her şey incelikten, insan kabalıktan kırılır. c) Hesapsız kasap ya bıçak kırar ya masat. d) Herkesin aklı bir olsa,koyuna çoban bulunmaz.

28 Cevap : B şıkkıdır. Çünkü iki sert ünsüz yan yana gelmiştir.

29 • 15. Aşağıdaki dörtlüğün hangi dizesinde,ünlü düşmesine uğramış bir sözcük vardır? A) Havalar güzel gidiyor; A) Havalar güzel gidiyor; B) Sen de çiçek açtın erkenden C) Küçük zerdali ağacım, D) Aklın ermeden..

30 • Cevap : D şıkkıdır. Çünkü “akıl” kelimesindeki “ı” harfi düşmüştür

31 • 16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükte ünsüz düşmesi olmuştur.? • A) Küçücük evlerinde huzurluydular. • B) Bademcik ameliyatı iyi geçti. • C) Tazecik soğanları bahçeden topladı. • D) Kısacık ömründe yüzü hiç gülmedi.

32 • Cevap : A şıkkıdır. Çünkü “küçük” kelimesindeki “k” harfi küçültme ekini alınca düşmüştür.

33 • 17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sert sessizlerin yumuşamasına örnek vardır.? • A) Okuldan çıkınca kütüphaneye gitti. • B) Yolculuğumuz çok keyifli geçti. • C) Babam erkenden işyerine gitti. • D) Kitaplarınızı büyük bir zevkle okuyoruz.

34 • Cevap : B şıkkıdır. Çünkü “yolculuk” kelimesindeki “k” harfi yumuşamaya uğramıştır.

35 • 18. Senin bildiğin işler • Benim bildiğim işler değildi • Ben tanrının her günü • Kırlarda gezindim • Bu dizelerde kaç yerde ulama vardır.? • A) 4 B) 3 C) 2 D) 1

36 • Cevap : C şıkkıdır. Çünkü “bildiğin işler” ve “bildiğim işler” kelimeleri arasında ulama vardır.

37 • 19. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ünsüz yumuşaması vardır.? • A) Şaşar Veysel iş bu hale • B) Gah ağlaya Gahi güle • C) Yetişmek için menzile • D) Gidiyorum gündüz gece

38 • Cevap : D şıkkıdır. Çünkü “gitmek” fiilindeki “t” harfi yumuşamıştır.

39 • 20. “ Başkalarını yenmek isteyen kişi önce kendini yenmelidir.” cümlesinde kaç yerde kaynaştırma vardır.? • A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

40 • Cevap : C şıkkıdır. Çünkü “başkalarını, isteyen,kendini “ kelimelerinde kaynaştırma ünsüzü vardır.


"SES BİLGİSİ 1. Gurbete düşmüşlerin başına çöktü damlar Son yolcunun gömüldü son adımları Bekçi sert bir vuruş ile kırdı kaldırımları Mezarda ölü gibi yalnız." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları