Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www"— Sunum transkripti:

1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü

2 DERİ VE MUKOZA YOLU İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI

3 AMAÇ: Deri ve mukoza yolu ile bulaşan hastalıklar ve korunma yolları konusunda bilgi ve tutum kazandırmak.

4 ÖĞRENİM HEDEFLERİ Deri ve mukoza yolu ile bulaşan hastalıkları sayabilmeli, Bu hastalıkların önemli belirtilerini söyleyebilmeli, Bu hastalıklardan korunma yollarını açıklayabilmelidir.

5 Mukoza: Organların iç yüzeyini (ağız, burun, göz, kulak) örten ince tabakadır.

6 Deri ve Mukoza Yolu İle Bulaşan Hastalıklar:
Bitlenme, Uyuz, Yüzeyel mantarlar, Trahom. Bu hastalıklar yakın temasla insanlardan insanlara bulaşabilir.

7 BİTLENME Etken: Bit parazitidir.
Bitler; baş, gövde ve kasık biti olmak üzere üç türdür. Bulaşma Yolu: Yakın temasla insanlardan insanlara bulaşabilir. Aynı yatakta yatmak, çamaşır ya da yatak takımlarının ortak kullanımı ile kişiden kişiye bulaşır.

8 BİTLENME Belirtileri: Bitin yerleştiği bölgede kaşıntı,
Saç tellerine yapışmış kepeğe benzeyen, ancak kolayca ayrılmayan bit yumurtaları (sirke) görülür.

9 BİTLENME Önemi: Bitler, tifüs gibi birtakım hastalıkların insanlar arasında yayılmasında önemlidir. Kişisel temizlik ile bitlenme arasında ilişki bulunmaktadır. Olumsuz yaşam koşulları, kalabalık ortamlarda bulunma, kişisel temizliğe dikkat edilmemesi önemlidir. Bitlenen kişi sağlık kuruluşuna başvurmalı, çamaşırlar kaynatılmalı, kişisel temizliğe dikkat edilmelidir.

10      BİTLER

11 UYUZ Etkeni: Parazit. Bulaşma Yolu:
Yakın vücut teması bulaşmada önemlidir. Aynı yatakta yatmak, çamaşır ya da yatak takımlarının ortak kullanımı ile bulaşır. Eşlerde ve ev halkında, kapalı ortamlarda bulaşma çok kolaydır.

12 UYUZ Belirtileri: Vücutta kaşıntı, özellikle sıcak ortamlarda kaşıntının artması tipiktir. Parazitin olduğu yerlerde döküntü görülür.

13 UYUZ Önemi: Kişisel temizlik korunmada önemlidir.
Hijyenik olmayan ortamlar, uyuzun yayılmasında etkilidir.  Uyuzdan şüphelenildiğinde sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Çamaşırlar yüksek ısıda yıkanmalı; iç çamaşırlar ve çarşaflar kızgın ütü ile ütülenmelidir.

14 El Bileğinde Uyuz Döküntüsü
Dirsek İç Yüzeyinde Uyuz Döküntüsü Uyuz Böceği

15 MANTARLAR Vücudun değişik bölgelerindeki mantar görüntüleri

16 MANTARLAR Vücudun değişik bölgelerindeki mantar görüntüleri

17 Mantar

18 DERİ MANTARLARI Etken: Mantar mikrobudur. Bulaşma Yolu:
Yakın vücut teması bulaşmada önemlidir. Bazı mantarlar insandan insana ya da hayvanlardan insanlara yakın temasla bulaşmaktadır. Temiz olmayan havuz, hamamlar ve ortak kullanılan manikür, pedikür ve tıraş malzemeleri bulaşmada etkilidir.

19 DERİ MANTARLARI Belirtileri:
Isısı yüksek ve nemli vücut bölgeler olan parmak araları, koltukaltı, kasıklar, cinsel organlar ve anüs, mantarların sıklıkla yerleştikleri vücut bölgeleridir. Buralarda; Kaşıntı, deride sulanma, yanma ile kendini gösteren yaralar ya da kızarıklıklar ortaya çıkar. Bazı mantar türleri saçlı deride saç dökülmesine ya da kırılmasına neden olabilir. Bazıları tırnak dokusuna yerleşerek tırnakta şekil bozukluğuna neden olur.

20 DERİ MANTARLARI Önemi:
Deride ve tırnaklarda, doku bütünlüğünün bozulmasına neden olabilir. Kişisel temizlik mantardan korunmada önemlidir. Mantardan şüphelenildiğinde sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Ayaklar, yıkandıktan sonra mümkünse kâğıt havlu ile değilse ayak havlusu ile parmak araları iyice kurulanmalıdır.

21 TRAHOM Etkeni: Bakteri. Bulaşma Yolu:
Mikrobun hasta kişinin gözünden, sağlam kişinin gözüne bulaşmasında karasinek, tatarcık sineği ve kirli eller önemli rol oynar. Havlu gibi eşyaların ortak kullanımı da bulaşmaya yol açabilir.

22 TRAHOM Belirtileri: Gözde kızarıklık ve ağrı ile başlar,
Göz kapaklarında şişlik ve akıntı görülür.

23 TRAHOM Önemi: Belirtilerin fark edilmesi hâlinde sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Erken tanı ve tedavi iyileşmede son derece önemlidir. Tedavisi mümkündür. Ancak, geç kalındığı takdirde körlüğe neden olur. Kişisel temizlik özellikle el yıkama alışkanlığı ve karasineklerle mücadele korunmada çok önemlidir.

24 TRAHOM

25 Deri ve Mukoza Yolu ile Bulaşan Hastalıklardan Genel Korunma Önlemleri
Kişisel temizlik ve el yıkama son derece önemlidir. Kalabalık ortamlarda, hamam ve havuzlarda özenli davranılmalı ve ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır. Deri mantarı şüphesi olanların sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.

26 SAĞLIĞINIZI KORUMAK ELİNİZDE
ELLERİNİZİ YIKAYINIZ

27 ÖZET Bitlenme ve uyuz hastalığının ortaya çıkmasında, olumsuz yaşam koşulları ve kalabalık faktörü önemlidir. Mantar hastalığının gelişmesinde kişisel temizliğe gereken özen gösterilmelidir. Trahom; körlüğe neden olan, karasinek ve tatarcık sineklerinin bulaştırdığı bir hastalıktır. Bu hastalıklardan korunmada kişisel temizliğin önemi büyüktür.

28


"T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları