Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof.Dr. PERİHAN ARSLAN H.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyetetik Anabilim Dalı Başkanı BEBEK, ÇOCUK VE GENÇLERDE SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN ÖNEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof.Dr. PERİHAN ARSLAN H.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyetetik Anabilim Dalı Başkanı BEBEK, ÇOCUK VE GENÇLERDE SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN ÖNEMİ."— Sunum transkripti:

1 Prof.Dr. PERİHAN ARSLAN H.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyetetik Anabilim Dalı Başkanı BEBEK, ÇOCUK VE GENÇLERDE SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN ÖNEMİ

2 Doğum öncesi anne karnında Çocukluk Gençlik Yetişkin Yaşlılık BESLENME

3 TOPLUMUN RİSK GRUPLARI 0-1 yaş 1-3 yaş Okul Öncesi Okul Çağı Adölesan 1  Çocuklar

4 Yanlış ve Sağlıksız Beslenmenin Görünmeyen etkileriGörünür etkileri E K O N O M İ K B O Y U T U Doğum öncesi İlk aylar İlk yıllar(0-5 yaş) Sonraki yaşlar Doğum öncesi İlk aylar İlk 3 yıl Sonraki yaşlar Fiziksel Büyüme Gelişim Zihinsel

5 Yeni doğan beslenmesi Tek başınaAnne Sütü EN İDEAL BESİN (İLK 6 AY)

6 ANNE SÜTÜ Besleyici Koruyucu Kolay, Ekonomik. Enerji, protein, CHO, yağ, vit. ve mineraller Yeterli Dengeli IgA, IgG, IgM, Lizozim, İnterferonlar, Makrofajlar, …

7 Anne ve İnek Sütünde Bulunan Oligosakkaritler OligosakkaritlerAnne sütü (g/L)İnek sütü (g/L) Laktoz Lacto-N-tetraose (LNT) Lacto-N-fucopentaose I (LNFP 1) Lacto-N-fucopentaose II (LNFP 2) Lacto-N-fucopentaose III (LNFP 3) Lacto-N-difucohexaose (LNDFH) Asidik Oligosakkaritler 6-Sialyl-lactose eser 3-Sialyl-lactose eser Sialyl-lacto-N-tetraose a Sialyl-lacto-N-tetraose c Sialyl-lactosamine-eser Sialyl-galactosyl-lactoseeser Disialyl-lactose-eser Sialyl-lactose-1-phosphate-eser Sialyl-lactose-6-phosphate-eser 3-Glucolyl neuramly-lactose-- NeuAc2-lacto-N-tetraose

8 Protein Yağ CHO Vitaminler Mineraller

9 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ÇOCUK Kemik dokusunun yapımı Yeni dokuların yapımı Eskiyenlerin onarımı Bağışıklık sisteminin gelişimi SÜT Yaşlı Hasta Yetişkin Gebe ve Emzikli TEMEL BESİN GRUBU

10 Enerji Protein Karbonhidrat Yağ Bağışıklık maddeleri Enzimler/Hormonlar Mineraller Vitaminler

11 SÜTÜN GENEL BİLEŞİMİ * ENERJİ (kkal/100 mL) Süt proteini % 20 Süt yağ % 50 Süt CHO % 30

12 PROTEİN KALİTESİ (İYİ): A.Asit Örüntüsü ile Değerlendirilir BESİN NPU % Yumurta proteini Süt proteini 91.0 Et proteini 80.0 Soya proteini 74.0 Fıstık proteini 60.0 Pirinç proteini 59.0 Buğday proteini 54.0 Thomas,B. Manuel of Diet. Pract.,1989

13 SÜTÜN BİLEŞİMİ  SÜT PROTEİNLERİ * Kazein (%85) Besin sanayinde (Tahılların lizinle zenginleştirme) * Whey (% 15)  L-Albumin * ” S” içeriği  * Elzem a.asit  * Asit ve peynir mayasına dayanıklı * Isıya hassas (65 C 0 pıhtılaşır)  L-Globulin Kolosturumda  Lizin içeriği  (ÖNEMLİ)

14 SÜT YAĞI YAĞ * Ekonomik Enerji Kaynağı (B+G Hızı  ) * Vücut Isısının Kaybını Önler * Organları Çevreleyerek Dış Etkenlerden Korur * Yağda Eriyen Vitaminleri Taşır (A,D,E,K)

15 SÜT YAĞI SÜT YAĞI (% ) Doymuş Yağ Asitleri % 67 Doymamış Yağ Asitleri % 33

16 SÜT KARBONHİDRATI LAKTOZ (% ) * Meme bezlerinde laktasyon anında sentez edilir * Az tatlıdır ( tat skoru 15) * Kan şekerini regüle eder.

17 Kan şekeri normal süre Dengesiz kahvaltı kan şekerini aniden yükseltir. Kısa bir süre sonra ise normalin altına iner.

18 Kanşekeri normal süre Sütle dengeli bir kahvaltı kan şekerini hemen yükseltmez, uzun süre normale yakın seyreder.

19 SÜT KARBONHİDRATI *İyi enerji kaynağıdır * LaktozGlukoz + Galaktoz * Beyin ve sinir hüc. oluşumu * Serobrosit sentezi Sindirim sisteminde; * Barsak hareketlerini düzenler * Uygun ortam (pH) sağlayarak faydalı barsak hareketlerini geliştirir

20 SÜT MİNERALLERİ (%0.73) İNEK SÜTÜ g/L Kalsiyum1.25 Fosfor0.96 Potasyum 1.50 Sodyum0.45 Klor0.06 Magnezyum0.12 Kükürt0.33

21 GÜNLÜK MİNERAL GEREKSİNİMİ VE SÜT MİKTARI MİNERAL GEREKSİNİM (mg/gün) 1L Sütle Karşılanan% Kalsiyum Fosfor Potasyum Sodyum Klor Magnezyum

22 KEMİK DOKUSU GELİŞİMİNDE SÜTLE BESLENME Protein * Kemik dokusu hücrelerinin oluşumu Büyüme+gelişme * Ca emilimini  (+) denge Laktoz * İleumdan Ca emilimi  ( L. Bacillus L. Asit)

23 Kalsiyum * Pıhtılaşma etmeni * Kas tonusu ve sinir iletimi ( Ca, K, Na, Mg iyonları arasındaki denge * Kan basıncını düzenleme Gereksinme: mg/gün Süt: 125 mg Ca/100mL KEMİK DOKUSU GELİŞİMİNDE SÜTLE BESLENME

24 Fosfor (P) Moleküler düzeyde enerji taşıyıcısı Kas kontraksiyonu (kasılması) Isı kontrolü Hücre bileşenlerinin sentezi Vitaminlerin kullanımı (B 1,B 2,B 6, B 12 )

25 Yağdan enerji sağlanması Kemik dokusunun yapısında Gereksinme : Yeni doğan: mg/gün Yetişkin: mg/gün SÜT: 96 mg P/ 100 mL Fosfor (P)

26 Magnezyum Protiroid hormon düzeyini etkileyerek kemik yapımında (+) Ca dengesini sağlar * Organizmada (25 m Mg) %70 kemik, diş Gereksinme: Yeni doğan : mg/gün Yetişkin: mg/gün SÜT: mg Mg/100 mL

27 VİTAMİNLER Büyümeye Yardım Sağlıklı Nesillerin Oluşmasına Yardım Sinir ve Sindirim Sisteminin Normal Çalışmasında Besin Öğelerinin Elverişli Kullanımında * Vücut Direncine Yardım

28 RİBOFLAVİN (B 2 vit) Yetersizliğinde; * Dudak, burun ve göz kenarlarında yara * Göz damarlarında genişleme, yanma, görme zorluğu * Sinir sist. Bozuklukları * Antikor oluşumu  Gereksinme: mg/1000 kkal. SÜT: 0.20 mg / 100 mL

29 TİAMİN ( B 1 Vit.) Yetersizliğinde Sinir ve sindirim sist. bozuk. (BERİBERİ) Gereksinme: 0.4 mg / 1000 kalori SÜT: mg/ 100 mL

30 VİTAMİN B 6 Yardımcı enzim olarak; Protein metabolizmasında Bağışıklı sistemin gelişmesinde Kan hücreleri oluşumunda Gereksinme: 0.5 mg/gün SÜT: mcg/100 mL

31 B 12 VİTAMİNİ * Metabolizma (yardımcı enzim) * Merkezi sinir sist. Çalışmasında * Kemik iliğinde kan hücre oluşumunu etkileyen sistemlerde * Bağışıklık sisteminde Gereksinme: 2 mcg/ gün SÜT: mcg/ 100 mL

32 A VİTAMİNİ * Görme fonksiyonu * Büyüme (epitel doku ve kemik gelişimi) * Üreme * Kansere karşı koruyucu (karoten) Gereksinme: 750 mcg Retinol SÜT: 36 mcg Retinol / 100 mL

33

34 SÜT HİJYENİK OLARAK TÜKETİLMEDİĞİNDE HASTALIK ETKENİ

35 AİLE (Anne-Baba) Okul (öğretmen) SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN SÜT SANAYİ ELELE

36 TÜRKİYE 21 Mayıs 1986….. I. SÜT KAMPANYASI 21 Mayıs 1991…… SÜT HAYATTIR “HİJYENİK SÜT İÇİN SÜT İÇİRİN” KAMPANYASI 26 Şubat 2002….. Sağlıklı nesiller için süt

37 SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN SÜT Gelişme çağındaki çocuklara doğru beslenme alışkanlıklarını kazandırmak, Süt ve ürünlerinin çocuk sağlığı açısından önemini vurgulamak, Ders aralarında içilecek 1 bardak süt ile çocukların derse katılımı, anlama ve izleme oranının artmasını sağlamak, Düzenli süt tüketicisi olarak yetişen çocuklar yetişkin olduklarında da düzenli süt tüketeceklerdir.

38 YENİ DOĞAN Anne sütü Formula İnek sütü + ? ?

39 İNEK SÜTÜ GIS KANAMA YAPAR MI? 2 YAŞINA KADAR ÖNERİLMİYOR…

40 İnek Sütü Alerjisi (%0.3) Sonucu Kanama Varsa Emzikli anneyeİNEK SÜTÜ Tek başına A.S. alan çocuklar Arvolat et all Ped. 2006:117;760. Kumar D et all 2000:31;195.

41 TANI ELİMİNASYON

42 Demir (mg/dl) Laktoferrin Anne Sütüİnek sütü 0.01 Fe Kullanımı

43 Anemi Nedenleri Sindirim sisteminin olgunlaşması Asit salgı yetersizliği GIS histoloji anomaliliği  Fe tüketimi (Uzun süre tek başına süt) Protein, C Vitamini, A Vitamini yetersizliği Epitel hücre yapısı Tripsin inhibitörü, çay vb. İshalli hastalıklar Süte intolerans

44 Çocuklarını düşünen, onları koruyan ve sağlıklı yetiştirilmelerini sağlayan bir ulus, gözü arkada kalmadan, geleceğini daha iyi ve daha güzel olanların ellerine terk edebilir. Mustafa Kemal ATATÜRK


"Prof.Dr. PERİHAN ARSLAN H.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyetetik Anabilim Dalı Başkanı BEBEK, ÇOCUK VE GENÇLERDE SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN ÖNEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları