Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır."— Sunum transkripti:

1

2

3 Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır

4 Bir insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin gereken miktarlarda alınmasına BESLENME denir

5 Vücudumuzun yaşamını devam ettirebilmesi ve büyüyebilmesi için yediğimiz yiyecek ve içeceklere besin denir

6 Vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin öğeleri besinlerimiz aracılığı ile vücudumuza alınmaktadır

7 Yeterli ve dengeli beslenme vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin her gün ihtiyaç duyulan miktarlarda alınmasıdır

8 Yeterli ve dengeli beslenme bireylerin sağlığının korunması ve geliştirilmesinde önemli rol oynayarak daha kaliteli bir hayatın sürdürülmesine neden olmaktadır

9 Besinler içerdikleri protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve minerallere göre belli gruplara ayrılırlar Bunlar; Et ve et ürünleri, Süt ve süt türevleri, Tahıllar Sebze ve meyveler, Yağ ve şeker

10 Süt; inek, koyun, keçi ve mandaların meme bezlerinden salgılanan, kendine özgü tat ve kıvamda olan, içine başka maddeler karıştırılmamış, içinden herhangi bir maddesi alınmamış, beyaz veya krem renkli sıvıdır Sütte protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minaraller (kalsiyum, fosfor vb.) bulunur

11 Dünyanın en yararlı içeceği süt, insanların doğumlarından itibaren ilk aldıkları besindir. İlk günlerinde annelerinin sütüyle beslenen bebeklere, daha sonraları hem anne sütü hem de hayvani sütler verilir

12 Süt bebeklerin narin vücutlarını sağlamlaştırır, güçlendirir. Süt binlerce yıldır olduğu gibi yine insan vücudunun en fazla ihtiyaç duyduğu içecek olmayı sürdürüyor

13 Sütün kadınlar için önemi ise, güzelliğe güzellik katması

14

15 Süt ve süt ürünleri grubunda yoğurt, peynir ve süt tozu gibi sütten yapılan besinler yer almaktadır Bu besinler protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin öğesinin önemli kaynağıdır

16 Sağlığın yaşam boyu korunması için yeterli ve dengeli beslenmede süt ve süt ürünleri tüketimi büyük öneme sahiptir Süt, organizmanın büyüme ve gelişimi için gerekli olan besin öğelerinin tamamına yakınını içerir

17 Besin değeri yüksek olan SÜT bebeklikte, çocuklukta, gençlikte ve ileri yaşlarda yani her dönemde vazgeçilmezdir

18 Doğum öncesi anne karnında Çocukluk Gençlik Yetişkin Yaşlılık

19 Süt yaşam için elzemdir Süt içmeyen çocuğun gelişmesi geri kalır. Süt içmeyen çocuklar, daha sonraki yıllarda kısa boylu, cılız, bünyece zayıf yetişkinler olarak kalacaklardır

20 Çocuklukta ve gençlikte özellikle kemiklerin güçlü olması için gerekli bir besindir Kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum, süt grubu besinler tüketilmeden sağlanamaz

21 İleri yaşlarda osteoporozdan( kemik erimesi) korunmada kalsiyum minerallerinin önemi çok iyi bilinmektedir Özellikle çocukluk ve gençlikte süt içimi sadece büyüme için değil, genetik sınırlar içinde kemik kütlesinin en yüksek düzeye çıkması, yaşlılıkta kemik kayıplarının en aza indirilerek kemik sağlığının korunması için de yararlıdır

22 İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için her gün iki bardak süt içmesi gereklidir

23 Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Vücudu sağlamlaştırır, güçlendirir

24 Süt proteini iyi kalite bir proteindir. Vücudun tüm hücrelerinin büyük bir bölümü proteinlerden yapılmıştır Proteinler, büyüme için mutlaka gereklidir. Vücut proteinlerinin oluşumu için en iyi kaynak sütte bulunan proteinlerdir

25 Yapısında bulunan yağ asitleriyle çocuğun beyin gelişimi için gereklidir Beyne enerji verir

26 Süt içmek okul çağı çocuklarının hayatlarında önemli bir fark yaratarak başarı performanslarını önemli ölçüde etkiler

27 Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir

28 Diş çürüklerini önler

29 Cilt üzerinde nemlendirici etki yaparak cildin yıpranmasını engeller. Yaşlanmayı geciktirir

30 Sindirim sistemini düzene sokar Mide rahatsızlıklarını giderir Ülseri önler

31 Tansiyonu düşürür Yağsız süt, kolestrolü düşürür

32 Kronik bronşiti önler

33 Kanserin önlenmesine yardımcı olur

34 %11 B1 vitamini %44 B2 vitamini %13 B6 vitamini %18 magnezyum %55 fosfor %30 potasyum %16 niasin %52 kalsiyum %35 protein %9 A vitamini %12 folat %30 iyot %98 B12 vitamini %12 çinko %6 enerji

35 Sağlıklı büyümek, sağlıklı gelişmek ve sağlıklı yaşlanmak için her gün en az 2 su bardağı sağlıklı süt tüketin!

36 YAŞ GRUPLARIMİKTAR Çocuklar3-4 Su Bardağı Ergenler3-4 Su Bardağı Yetişkinler2 Su Bardağı Gebe / Emzikli Kadınlar3-4 Su Bardağı Menopoz Sonrası Kadınlar 3-4 Su Bardağı GÜNLÜK OLARAK TÜKETİLMESİ ÖNERİLEN SÜT MİKTARLARI

37 Kaynak: Canadean Limited / 2007 ÜLKEYILLIK KİŞİ BAŞI TÜKETİM TÜRKİYE23 lt İSPANYA94 lt İNGİLTERE106 lt FİNLANDİYA134 lt Ülkemizde süt tüketim miktarı ortalamaların çok altındadır! Tüketilen Süt Miktarı

38 Kaynak: J Dairy Sci.2006;89: Gazlı İçecekler İçimlik Süt

39


"Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları