Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYAMIZ,AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYAMIZ,AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ"— Sunum transkripti:

1 DÜNYAMIZ,AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
GÜLHİZAR ÖNCAN

2 DÜNYA Üzerinde yaşadığımız gezegendir.

3 DÜNYA’MIZIN ŞEKLİ  Kutuplardan basık, ekvatordan şişkin küre biçimindedir.  Dünya’mızı ortasından ikiye ayırdığı varsayılan çizgiye ekvator denir.

4 DÜNYA’MIZIN ŞEKLİ Dünya ekseninin yer küreyi deldiği noktalara kutup noktası denir. Kuzeydekine Kuzey Kutbu güneydekine Güney Kutbu denir. Dünya ekseni yörünge düzlemine eğiktir.

5 DÜNYA’NIN HAREKETLERİ
1. Dünya’nın Kendi Etrafındaki Hareketi 2. Dünya’nın Güneş Etrafındaki Hareketi

6 1. Dünya’nın Kendi Etrafındaki Hareketi
Batıdan doğuya doğru döner. Gece ve gündüz oluşur. Bir dönüşü 24 saatte (bir günde) tamamlar.

7 2. Dünya’nın Güneş Etrafındaki Hareketi
Bu dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlar. Bu dönüş elips şeklindeki yörünge üzerindedir. Dünyanın Güneş’e olan uzaklığı sıcaklık dağılımını etkilemez. Sıcaklığı Güneş ışınlarının geliş açısı etkiler.

8 AY Dünyanın tek uydusudur. Dünya’ya en yakın gök cismidir.
Dünya çevresindeki hareketi elips şeklindeki yörüngede tamamlar.

9 AY’IN HAREKETİ: Kendi ekseni etrafındaki dönüşünü 29.5 günde tamamlar.
Dünya ile birlikte, Güneş etrafındaki hareketini 365 günde tamamlar.

10 AY’IN EVRELERİ 1) Yeni ay: Ay, Güneş ile Dünya arasına girdiğinde, Ay’ın karanlık yüzü Dünya tarafında olur. Bu durumda Ay’ı göremediğimiz evreye denir. 2) İlk dördün: yeni ay evresinden yaklaşık bir hafta sonra, Ay’ın Dünya’ya bakan yüzünün yarısının göründüğü evredir.

11 AY’IN EVRELERİ Dolunay: ilk gördün evresinden yaklaşık bir hafta sonra, Ay’ın Dünya’ya dönük yüzünün tamamının göründüğü evredir. Son dördün: Dolunay evresinden yaklaşık bir hafta sonra, Ay’ın Dünya’ya dönük yüzünün yarısının görünmesidir.

12 AY’IN EVRELERİ 1) YENİ AY 2) İLK DÖRDÜN

13 AY’IN EVRELERİ 3) DOLUNAY 4) SON DÖRDÜN

14 VİDEO GÖSTERİSİ http://www.youtube.com/watch?v=PqtjRMcsZSo

15 BOŞLUK DOLDURMA SORULARI
Dünya, Güneş çevresindeki bir tam dönüşünü ………. gün ……….. saatte tamamlar. Dünya, Güneş çevresinde ……….-……….doğru döner. Dünya’nın kendi çevresinde dönmesi sonucu ………. ve ……….. meydana gelir. ……….. evresinde Ay’ın Dünya’ya dönük yüzünün tamamı ışıklıdır. Dünya’nın kendi etrafında bir tam dönüşünü tamamladığı süre ………… olarak kabul edilir. …………yeni ay öncesi ve sonrası yaşanır.

16 DOĞRU – YANLIŞ SORULARI
(…) Eğer Dünya Güneş etrafında dolanmasaydı gece ve gündüz olmazdı. (…) Ay, Dünya çevresinde dönerken aynı zamanda Güneş’in çevresinde de döner. (…) Son dördün evresinden sonra gelen evre dolunaydır. (…) Dünya’nın güneş görmeyen kısımlarında gece, güneş gören kısımlarında gündüz yaşanır.

17 DOĞRU – YANLIŞ SORULARI
(…) Cisimler uzaklaştıkça gerçekte olduklarından daha küçük görünür. (…) Yeni ay evresinde Ay’ı göremeyiz. (…) Dünya kendi etrafındaki dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlar. (…) Dünya’nın, ekvatordan şişkin, kutuplardan basık özel küresel şekline “Geoid” adı verilir.

18 TEST SORULARI Soru: Güneşin gökyüzünde hareket ediyormuş gibi görünmesinin nedeni, I. Dünyanın kendi etrafında dönmesi II. Güneşin dünya etrafında dolanması III. Dünyanın güneş etrafında dolanması ifadelerinden hangileriyle açıklanabilir? A. Yalnız I B. Yalnız III C. I ve II D. I ve III

19 TEST SORULARI A. Mevsimlerin oluşması. B. Gece-gündüzün oluşması.
Soru: Aşağıdakilerden hangisi Dünya’nın şeklinin bir sonucudur? A. Mevsimlerin oluşması. B. Gece-gündüzün oluşması. C. Yıllık sıcaklık farklarının oluşması. D. Sıcaklığın Ekvator’dan kutuplara gidildikçe azalması.

20 TEST SORULARI A. Dünya çevresinde dönmesi B. Güneş çevresinde dönmesi
Soru:Ay’ın evreleri Ay’ın hangi özelliğinin sonucunda oluşur? A. Dünya çevresinde dönmesi B. Güneş çevresinde dönmesi C. Kendi çevresinde dönmesi D. Atmosferin

21 Kaynakça: Güvender yayınları SBS’ ye hazırlık tüm dersler kitabı Sınav yayınları OKS’ ye hazırlık tüm dersler kitabı


"DÜNYAMIZ,AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları