Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYA, GÜNEŞ VE AY.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYA, GÜNEŞ VE AY."— Sunum transkripti:

1 DÜNYA, GÜNEŞ VE AY

2 DÜNYA, GÜNEŞ VE AY Güneş: Çok sıcaktır ve yanmakta olan gazlardan oluşan ateşten bir topa benzer. Çok güçlü bir ısı ve ışık kaynağıdır. Dünya: Güneşin çevresinde dolanan bir gezegendir. Ay: Küre biçiminde bir gök cismidir. Ay’dan gelen ışığın kaynağı Güneş’tir.

3 DÜNYA, GÜNEŞ VE AY’IN ŞEKLİ

4 DÜNYAMIZ’IN ŞEKLİ

5 Dünya’nın Şeklinin Sonuçları
Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığının azalması, Ekvatordan kutuplara doğru yer çekiminin artması, Ekvatordan kutuplara doğru cisimlerin ağırlıklarının artması, Dünya üzerindeki bir noktadan hareket eden bir kişinin hep aynı yönde giderek, hareket noktasına ulaşması. Dünya’nın bir yarısında gündüz, diğer yarısında gece yaşanması, Yerden yükseldikçe görüş açısının genişlemesi, Güneş ışınlarının düşme açısının ekvatordan kutuplara doğru küçülmesi.

6 DÜNYAMIZ’IN HAREKETLERİ
Dünya’nın Kendi Ekseni Etrafındaki Hareketi: Dünya, Güneş’ten aldığı ışıkla aydınlanır. Fakat Dünya’nın küresel bir şekli olduğu için her tarafı aynı anda ışık almaz. Bu nedenle Dünya’nın Güneş’i gören yüzü aydınlık, görmeyen yüzü ise karanlık olur. Dünya, batıdan doğuya doğru döner. Bu yüzden doğusu batısından daha önce aydınlanır. Dünya sürekli olarak kendi etrafında döner. Gece-gündüz süreleri her zaman birbirine eşit değildir. 21 Mart ve 23 Eylül’de gece-gündüz süreleri birbirine eşittir. Ekvatorda ise gece ve gündüz süreleri her zaman eşittir. Ekvatordan uzaklaştıkça gece-gündüz süreleri değişir. Dünya’nın bir tarafında devamlı gündüz diğer tarafında ise devamlı gece yaşanır.

7 Dünya’nın Kendi Ekseni Etrafında Dönmesi

8 Dünya’nın Güneş Etrafındaki Hareketi:
Dünya’mız bir taraftan kendi etrafında dönerken bir yandan da Güneş’in etrafında dolanır. Dünya’nın Güneş etrafında dolanırken yaptığı hareket, kendi etrafındaki hareketi gibi dairesel harekettir. Ancak Güneş’in etrafında dolanırken izlediği yol tam daire şeklinde değildir. Dünya, Güneş’in etrafında dönerken, ekseninin eğik olması nedeniyle mevsimler oluşur. Dünya’nın Güneş etrafındaki bir tam dolanımı 1 yıl kabul edilir. Dünya’nın Güneş etrafındaki tam bir dönüşünde yıl ve mevsimler oluşur. Dünya’nın Güneş etrafındaki dolanımına dönme ya da devir adı verilir. Bu hareket tamamlandığında Dünya kendi etrafında 365 defa döner. Bu nedenle bir yılda 365 gün yaşanır. Bu süre içinde 12 ay, 52 hafta vardır. Dünya Güneş etrafındaki bir tam dolanımını 365 gün 6 saat sürer. Dört yılda bir bu 6 saatlik süreler 1 gün olur. O yıl şubat ayı 29 gün çeker. 366 gün yaşanan bu yıla artık yıl denir.

9 Dünya’nın Güneş Etrafında Dönmesi

10 AY’IN HAREKETİ 1. Kendi etrafında dönüşü,
Ay’ın üç çeşit hareketi vardır: 1. Kendi etrafında dönüşü, 2. Dünya’nın çevresindeki dönüşü, 3. Dünya ile birlikte Güneş’in çevresindeki dönüşüdür.

11 Dünya’dan bakıldığında Ay’ın daima hep aynı yüzü görülür
Dünya’dan bakıldığında Ay’ın daima hep aynı yüzü görülür. Diğer yüzünü göremeyiz. Bunun sebebi Ay’ın Dünya etrafındaki dolanım süresi ile kendi etrafındaki dönme süresinin (29,5 gün) eşit olmasıdır. Ay’ın etkisi Dünya’daki deniz ve okyanus sularının alçalıp yükselmesine sebep olur. Bu olaya gelgit (med-cezir) adı verilir. Gelgit olayından yararlanarak enerji üretmek mümkündür. Dünya ile birlikte Güneş’in çevresindeki dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlar. Ay, Dünya etrafındaki dönüşünü 27 gün 7 saatte (yaklaşık 28 günde) tamamlar. Ay’ın kendi etrafındaki tam bir dönüşü ise 29,5 gündür. Ay, Güneş ve Dünya gibi küre biçimindedir. Ay, Güneş’ten aldığı ışığı yansıtır. Ay ısı ve ışık kaynağı değildir. Ay’ın bir ısı ve ışık kaynağı olmadığının ispatı, Ay’ın Güneş gibi her zaman bir bütün olarak görünmemesidir.

12

13 Ay’ın Evreleri: Ay’ın, Dünya ile birlikte Güneş çevresinde dönüşü sırasında ışık alan yüzü farklı şekillerde görünür. Bu farklı görünümlerine Ay’ın evreleri denir. Ay’ın evreleri, Ay’ın Dünya etrafında dönmesi sonucu oluşur. Ay, Dünya etrafındaki dönüşü sırasında belli şekillerde görülür. Bu görünümler aynı sırayı izler.

14 Ayın dört ana evresi vardır
Ayın dört ana evresi vardır. Ana evreler yaklaşık 7 günlük sürelerle gözlenir. 1. Yeni Ay Evresi 2. İlk Dördün Evresi 3. Dolunay Evresi 4. Son Dördün Evresi

15 Ay’ın Evreleri

16 HAZIRLAYANLAR: Gülbahar ÜNSAL Şerife GÜMÜŞ Tuğba MAVANACI


"DÜNYA, GÜNEŞ VE AY." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları