Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜNEŞ DÜNYA AY www.egitimcininadresi.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜNEŞ DÜNYA AY www.egitimcininadresi.com."— Sunum transkripti:

1 GÜNEŞ DÜNYA AY

2 Bulutsuz bir günde gökyüzüne baktığımızda Güneş’i, gece ise Ay ve yıldızları görürüz.Güneş, Dünya, Ay ve bütün yıldızlar uzay adı verilen sonsuz bir boşluk içinde bulunmaktadır.Günümüzde Güneş, Dünya ve Ay’ın küreye benzediğini biliyoruz.

3 GÜNEŞ SİSTEMİ

4 GÜNEŞ SİSTEMİ Güneş, üzerinde yaşadığımız gezegenin de içinde bulunduğu Güneş Sistemi'nin merkezini oluşturur.

5 GÜNEŞ Güneş sarı bir cisimdir. Çok sıcaktır ve yanmakta olan gazlardan oluşan ateşten bir topa benzer.Çok güçlü bir ısı ve ışık kaynağıdır.Dünya’ya sıcaklıkve ışıklık saçar. Güneş’in güçlü ışığı gözlerimiz için çok zararlıdır.Bu nedenle hiçbir zaman Güneş’e çıplak gözle, özellikle de teleskop ve dürbün ile bakılmamalıdır.

6 GÜNEŞ’İN DOĞUŞU

7 GÜNEŞ’İN DOĞUŞU

8 GÜNEŞ’İN BATIŞI

9 GÜNEŞ’İN BATIŞI

10

11 TAM GÜNEŞ TUTULMASI Güneş Tutulması; Ay’ın Dünya ile Güneş arasına girmesiyle ve Güneş’in önünü kapatarak Güneş ışınlarının Dünya’ya ulaşmasını engellemesi sonucu meydana gelir.

12 DÜNYA Dünya üzerinde yaşadığımız yer yuvarlağı, Güneş sisteminin gezegenlerindendir.Güneşten uzaklık bakımından üçüncü , bu sistemdeki büyüklüğü bakımından beşincidir.

13 Dünya’nın oluşu hakkında birçok teoriler vardır
Dünya’nın oluşu hakkında birçok teoriler vardır. Bunların en önemlilerinden biri Dünya’nın Güneş’ten kopmuş yuvarlak ve kızgın ateş halinde bulunan bir parça olduğudur.

14 DÜNYA VE AY Dünya Güneş’ten ayrıldıktan sonra yoğunlaşma dolayısıyla kaybettiği ısı ile yavaş yavaş soğumağa başlamış çevresindeki gazlar sıvılaşmış üstünde de gayet ince bir kabuk meydana gelmiştir.

15 DÜNYA’NIN ŞEKLİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLER
Eski zamanlarda yaşayan insanlar Dünya’nın şekli hakkında farklı düşüncelere sahiptiler. Eskiden teknoloji bu kadar gelişmediği için insanlar Dünya’nın yuvarlak olduğunu bilmiyorlardı.İnsanlar Dünya’yı düz bir tepsi gibi ya da öküzün boynuzları üzerinde duran bir nesne olarak biliyorlardı. Ancak Bilim geliştikçe Dünya’nın yuvarlaklığı da daha güzel anlaşılır oldu. PİSAGOR, Dünya’nın Güneş etrafında döndüğünü ve Dünya’nın yuvarlak olduğunu ileri süren ilk kişidir.

16

17 Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki bu dönmesi ile birlikte olan ikinci hareketi Güneş etrafındadır. Güneş etrafında Dünya elips şeklinde çok geniş bir yörünge üzerindeki hareketini de 365 gün 6 saatte yani bir yılda tamamlar.Güneş’in etrafında dönmesi ile mevsimler meydana gelir.

18 Dünya’nın yüzeyinin dörtte üçünü sular,dörtte birini karalar oluşturur
Dünya’nın yüzeyinin dörtte üçünü sular,dörtte birini karalar oluşturur.Kuzey ve Güney kutup noktalarından aynı uzaklıkta bulunan ve Dünya’yı iki eşit parçaya bölen daireye EKVATOR adı verilir. Dünya’nın Ekvator’un kuzeyinde kalan bölümüne Kuzey Yarımküre güneyinde kalan bölümüne Güney Yarımküre denir.Ekvator’a yakın bölgelerin sıcaklığı diğer bölgelerden fazladır.

19 KITALAR VE OKYANUSLAR Karalar yer yer büyük kütleler meydana getirmiştir ve büyük kara parçalarına kıta adı verilir.Dünya yüzeyinde yedi kıta vardır. En büyük kıta Asya’dır. Diğer kıtalar Avrupa, Afrika, Amerika, Avusturalya,Okyanusya kıtalarıdır.Güney kutuptaki kara parçasına da Antarktika adı verilir. Yeryüzünde Okyanus adı verilen üç büyük deniz vardır. Bunlar Büyük Okyanus ,Atlas Okyanusu ve Hint Okyanusu’dur.

20

21

22 AY’DAN DÜNYA’NIN GÖRÜNÜŞÜ

23 AY Ay küre biçiminde bir gök cismidir Ay’dan gelen ışığın kaynağı Güneş’tir.Ay’ın kendi ışığı yoktur.Bu nedenle dürbün ve teleskopla bakılabilir.

24 AY YÜZEYİ Ay'dan getirilen numuneler ve yapılan incelemeler bize Ay'da hiçbir zaman su olmadığını göstermiştir. Ay'ın atmosferi yoktur.

25 Dünya’nın Ay ile Güneş arasına girmesi
Dünya’nın Ay ile Güneş arasına girmesi. Ay’ın Dünya’nın gölgesine girmesi ile Güneş’ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Ay tutulması, dolunay zamanında meydana gelir. 

26

27 AY TUTULMASI

28 AY’IN EVRELERİ Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneş’ten aldığı ışığı yansıtır. Onun için, Dünya Güneş'le Ay'ın arasına girdiği zaman Ay kısmen veya tamamen görünmez olur. Başka bir deyişle, Güneş’ten aldığı ışığı her zaman aynı açıdan yansıtmaz. Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara Ay'ın evreleri (safhaları) denir.

29 Ay'a ilk yumuşak inişi yapan insansız araç ise Rusların Luna 9'udur
Ay'a ilk yumuşak inişi yapan insansız araç ise Rusların Luna 9'udur.  Ancak 1969'da Neil Amstrong ve Edwin Adrin'i taşıyan Apollo 11'in Ay modülü Eagle'in Ay yüzeyine inişi diğer uçuşları gölgede bırakmıştır. Daha sonra başka Apollo görevleri de yapılmıştır.

30 HAZIRLAYAN:


"GÜNEŞ DÜNYA AY www.egitimcininadresi.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları