Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYA’NIN HAREKETLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYA’NIN HAREKETLERİ"— Sunum transkripti:

1 DÜNYA’NIN HAREKETLERİ
DÜNYA’NIN 2 TÜRLÜ HAREKETİ VARDIR

2 KENDİ ETRAFINDA DÖNER Kendi etrafında dönmesi sonucunda gece ve gündüz oluşur.

3 BİR GÜN 24 SAAT’TİR Bir gün gündüz ve geceden oluşur. Dünya’nın güneş ışınlarıyla aydınlanan kısmı gündüz, aydınlanmayan kısmı ise gecedir.

4 GECE VE GÜNDÜZ

5 Gece

6 Gündüz

7 GÜN • Dünya’nın, kendi etrafındaki dönüş hareketinin yönü batıdan doğuya doğrudur. • Dünya’nın kendi etrafındaki bir tam dönüşünü tamamladığı süreye bir gün adı verilir. • Bir günlük süre içinde bir kez gündüz, bir kez gece olur. • Dünya’nın ışık alan bölümlerinde gündüz, ışık almayan bölümlerinde ise gece yaşanır. • Gece ve gündüzden oluşan bir günlük süre, Dünya’nın kendi etrafındaki bir tam dönüş hareketinin tamamlandığı doğa olayıdır.

8 GÜNEŞ’İN ETRAFINDAKİHAREKETİ
Güneş’i etrafında dönmesi sonucu mevsimler oluşur.Bu dönüşünü 1 yılda tamamlar.

9

10 Bir şiir Yazın - Kışın YAZIN Perde kapan, perde kapan, Kapan çabuk çünkü camdan Güneş içeri vuruyor, Defterleri solduruyor. Benim parlak Mor yazım, bak, Neler olmuş; uçuk, soluk... Ben soluk şeyleri sevmem! KIŞIN Açıl perde, açıl perde, Sen açıldın, güneş nerde? Bizi galibâ unutmuş; Hayır, onu bulut yutmuş. Çok soğuk var, Her taraf kar; Kar pek güzel, fakat soğuk... Ben soğuk şeyleri sevmem! Tevfik FİKRET

11

12

13 MEVSİMLER Güneş ışınlarının düşme açısı yıl boyunca değişir. Güneş ışınları yıl içinde dönencelere birer kez, dönenceler arasına da ikişer kez dik açıyla düşerler. Dönenceler dışında hiçbir yere güneş ışınları dik olarak düşmez.   Mevsimler oluşur. Dört mevsimin tek  yaşandığı kuşak ılıman kuşaktır. Sebebi : güneş ışınlarının düşme açısında yıl boyunca değişikliğin fazla olmasıdır.

14 İlkbaharda doğa canlanır.

15

16 Yazın doğa canlanır.

17 MEVSİM kuzey ve güney yarımkürelerde farklı mevsim yaşanması

18 MEVSİM Mevsimler Dünyanın güneş etrafında dönmesi sonucunda, gün ve gecelerin uzunluğuna bağlı olarak belirlenen, senenin dört bölümünden her biri. Dönme sonucu ortaya çıkan değişiklik, güneşten alınan ısı miktarının da farklı olmasını doğurur. Mevsimler arası sıcaklık değişmesi, özellikle ılımlı bölgelerde kendisini en fazla gösterirken, ekvatorda bu oldukça azdır. Kutuplar ise daima soğuktur. Ancak sıcaklıkta, mevsimlere bağlı olarak bir değişiklik fark

19 Dünya’nın güneş çevresindeki yıllık hareketi

20 Güneş ışınları Yengeç dönencesine dik geldiği zaman (21 Haziran) Kuzey Yarım Küre’de yaz, Güney Yarım Küre’de kış mevsimi başlar. Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik geldiği zaman (21 Aralık) Güney Yarım Küre’de yaz mevsimi, Kuzey Yarım Küre’de ise kış mevsimi başlar.

21

22 YIL • Dünya, kendi etrafında dönerken aynı zamanda güneşin çevresinde de dolanır. • Bu dolanımı hayali bir çizgi üzerinde gerçekleştirir. • Dünya’nın Güneş etrafındaki dolanımına dönme ya da devir adı verilir. • Dünya, Güneş etrafındaki bir tam dolanımını 365 günde tamamlar. • Bu süreye 1 yıl adı verilir.

23 Hazırlayan:Sekine Kömürcü


"DÜNYA’NIN HAREKETLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları