Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARIŞIMLARIN AYRIMI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARIŞIMLARIN AYRIMI."— Sunum transkripti:

1 KARIŞIMLARIN AYRIMI

2 Süzme ile Ayırma Demlikteki çay karışımını bardağa doldururken çay tanelerini ayırmak için süzgeç kullanırız. Ancak demlikten bardağa aktardığımız çayı süzmek için kevgirden yararlanmayı aklımızın ucundan bile geçirmeyiz.

3 Süzme ile Ayırma üzmek istediğimiz maddenin tane büyüklüğünün kullandığımız süzme aracının deliklerinin büyük olması gerekir. Bu nedenle suda çözünmeyen maddeler uygun süzgeç kullanılarak sudan ayrılabilir.

4 Süzme ile Ayırma Kaynak suları yeryüzüne çıkarken süzgeç ödevi gören ince kum tabakaları tarafından süzülür. berrak olarak yer yüzüne çıkar. İçme sularının tortulardan temizlenmesi işlemi de süzme yöntemi içerir.

5 Süzme ile Ayırma Süzme ile ayırma yöntemine örnek olarak portakal suyunun posadan ayrılması, bu yöntem meyve sularının elde edilmesinde, çözelti çözelti içinde asılı duran taneciklerin süzülmesinde sanayide de kullanılır.

6 Süzme ile Ayırma Bir çok karışımın birbirinden ayrılmasında kullanılması bu yöntemin önemini açıklıyor. Günlük hayatımızda bu yöntemle bir çok işimiz kolaylaştığı da bir gerçektir.

7 Yüzdürme İle Ayırma Bu yöntemle öz kütlesi küçük olan madde su yüzeyinde kalır. Suya oranla öz kütlesi daha ağır olan madde ise çöker. Suyun üstünde yaprağın yüzmesi buna örnektir.

8 Mıknatısla Ayırma Mıknatısın, demir, kobalt, demir gibi cisimleri ve maddeleri çektiğini bilmekteyiz ve görmekteyiz. Demir, kobalt, nikel gibi ve bu tür maddelerin özelliğine yakın maddelerin dışında mıknatısın bu tip maddeleri çekmediğini görürüz.

9 Mıknatısla Ayırma Her maddenin mıknatısla çekilmemesinin sebebi çeşitli maddelerin mıknatısa olan davranışların farklı olmasıdır. Mıknatısın çektiği ve çekmediği maddeleri bir karışım halinde düşünebilirsek bu karışımı mıknatıs yardımıyla bileşenlerine ayırabiliriz.

10 Mıknatısla Ayırma Örneği;
Demir tozu, kükürt ve demir tozu karışımından mıknatıs yardımı ile bu karışımdan demir tozunu rahatlıkla ayırabiliriz.

11 Buharlaştırma ile Ayırma
Maddelerin güneş etkisi ile buharlaşması ilkesine göre kullanılan bir yöntemdir. Biz fark etsek de etmesek de günlük hayatımız da bir çok örneğini görürüz.

12 Buharlaştırma ile Ayırma
Örneğin; Çamaşırların kuruması, pestil gibi maddelerin katı kıvama gelmesi, yemeklerde fazla suyun kaynama ile azalması örnek olarak verile bilir.


"KARIŞIMLARIN AYRIMI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları