Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Artırılmış Gerçeklik (augmenting reality)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Artırılmış Gerçeklik (augmenting reality)"— Sunum transkripti:

1 Artırılmış Gerçeklik (augmenting reality)
Ceyhun Yakut Omeed Kadhim Ufuk Özkar Erdem Onan Nurullah Avcı Çağrı Tuncay Onurcan Palabıyık

2 Artırılmış Gerçeklik Nedir?
Artırılmış gerçeklik (AR), fiziksel, gerçek dünyadaki içeriklerin bilgisayar tabanlı sensörler tarafından çoğaltılarak ses, video, grafik ve GPS verisine dönüştürülmesi anlamına geliyor. Aynı zamanda zenginleştirilmiş gerçeklik te denilebilir.

3 Artırılmış Gerçekliğin Bilinirliği
Artırışmış gerçekliği günümüzde daha çok Project Glass’ın sunduğu gibi bilgisayar tabanlı bir gerçeklik olarak biliyoruz. Bu kapsamda, gerçek görüntüler, çoğaltılmaktan çok değiştiriliyor, böylece gerçekliği algılama kapasitemiz artırılıyor. Kısa bir örnek verirsek, Project Glass taktığımız zaman gökyüzüne bakıyoruz ve görüş alanımız içinde hava durumu beliriyor.

4 Artırılmış Gerçekliğin Bilinirliği(2)

5 Benzer Kavramlar Artırılmış gerçeklik, görsel gerçeklikten (VR) farklı bir kavram. Görsel gerçeklik, gerçek dünyanın simülasyonla değiştirilmesi anlamına geliyor. AR ise gerçekliğin algılanmasını eklediği özelliklerle modifiye ediyor.

6 Geleceği şekillendiren teknoloji: Artırılmış gerçeklik
1990’larda cep telefonlarının gelişmesiyle yavaş yavaş öğrenmeye başladığımız AR, aslında her gün gerçekleştirdiğimiz bir eylem de denilebilir. Akıllı telefonunuzla bulunduğunuz ortamın fotoğrafını çekmeniz ve bu fotoğrafa kablosuz olarak elde ettiğiniz bilgiler ekleyerek çeşitli sosyal medya ağlarında paylaşmanız, aslında internete “çoğaltılmış bir gerçeklik” eklemeniz demek.

7 Artırılmış Gerçekliğin Elemanları
Donanım Yazılım ve Algoritma Kafaya entegre ekranlar Akıllı Gözlükler Biyonik Kontakt Lensler Sanal retinal görüntü (Retinal imgeleme) Projeksiyonlu modelleme(hologram) Yer belirleme(Navigasyon)

8 Donanım Artırılmış gerçeklik elbetteki donanım olmadan gerçekleştirilemez. Yukarıda belirttiğimiz elamanları oluşturmak için; amaca uygun donanım ve buna binaen yazılım olması gerekir. Donanıma en temel örnekler: İşlemci Giriş/Çıkış birimleri Ara bellek Anakart Gibi elemanların olması gerekmektedir.

9 Yazılım ve Algoritma Yazılım ve algoritmanın artırılmış gerçeklik bağlamında resim karşılaştırma, video izleme, yer belirleme gibi yüksek seviyede tasarım gerektiren bir yapısı olması gerekmektedir. Optik lens, GPS, Şekil algılayan sensorler gibi giriş birimlerinden gelen bilgilerin gerçek hayata uygulanması gerekmektedir.

10 Kafaya Entegre Ekranlar
Miğfer Ekran olarak ta bilinir. Bu modelde kullanıcının dış dünyayla görme yetisi kesilme hedeflenir. Tek gözlü imgeleme(monocular imaging ) ile görme yetisine imkan verilmiştir. Alanları: Havacılık ve Taktiksel Mühendislik, Bilim ve Tıp Video Oyunları Spor Antrenman ve Smilasyon

11 Kafaya Entegre Ekranlar(2)

12 Akıllı Gözlükler Genellikle yapı olarak bu alanda en bilinir örnek Google’in ürünü olan Glass olsa da aslında bu alanda başka ürünler de mevcut. Aynı zamanda bu alan artırılmış gerçekliğin en hızlı ilerleyen kolu durumunda. Bu alanda karşılaşabileceğimiz diğer modeller: Vuzix M100, Optinvent, Meta Space Glasses,Telepathy, Recon Jet, Glass Up,K-Glass. Crowd Optic

13 Vuzix M100 Optinvent Recon Jet Meta Space Glasses

14 Biyonik Kontakt Lensler
Bu alanda şimdiye kadar çok bir ilerleme olmasa da bir şeyler yapılmaya çalışıldığı yadsınamaz, normal bir lensin içine led teknolojisini yerleştirerek insanın gözünün önünde goruntuler oluşturulabiliyor. Fakat bu bu devrelerin şeffaf bir biçimde olması gerekiyor ki insan görme yetisini kaybetmesin.

15 Biyonik Kontakt Lensler(2)
2011 yılında Vaşington Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları ürettikleri tek bir LED’e sahip bir kontak lensi, radyo frekanslarıyla kablosuz haberleşebilecek şekilde tasarladılar [2] (Şekil 3).  Prof. Babak Parvis, bu tarz lenslerin yararlı olabilmeleri için çok karmaşık olmalarına gerek olmadığına inananlardan. Tek bir pikselden oluşan bir LED olsa bile, fazladan bir bilgi ileteceğinden işitme engelli insanların işine yarayacaktır. Eğer daha çok renk ve çözünürlüğe ulaşabilirse, bir önceki bölümde örneklendirdiğimiz tüm uygulamaları bu kontak lenste gerçeklemek mümkün olacak. Resim işleme teknikleri ve internet erişimi ile fiziksel bir ekrana gerek bile duymadan gözünüzün önünde yepyeni bir dünya belirecek.

16 Sanal Retinal Görüntü Temel olarak mikro düzeyde bir projeksiyon cihazının aynalar ve mercekler yardımıyla retina üzerine görüntü oluşturma prensibine dayanan bir sistem.

17 Sanal Retinal Görüntü(2)

18 Projeksiyonlu Modelleme(Hologram)
Iron Man filminden de aşina olduğumuz bir teknoloji, filmdeki Tony Stark karakterinin el hareketleriyle hologramik cisimleri evirip çevirdiğine şahit olmuştuk. Bu teknolojinin bir benzeri yakın zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da seçim mitingi çerçevesinde kullanılmıştı.

19 Projeksiyonlu Modelleme(Hologram) [2]

20 Yer Belirleme(Navigasyon)
Arabaların ön camında değişik büyüklüklerde konuşan cihazlargörmekteyiz. Bu cihazlar Global Positioning system(GPS) ile aracın uyduların durumuna bakarak yerini belirleyip bir de haritadaki yol bilgilerini baz alarak yol tarifinde bulunuyor. Bunun haricinde bir çok alanda kullanılan bu sistem hayatımızı gittikçe kolaylaştırmakta..

21 Yer Belirleme(Navigasyon) [2]

22 Eğitimde Artırılmış Gerçeklik
Gunumuzde eğitim alan genç nufusun büyük bir çoğunluğu akıllı telefon kullanmakta, buna dayanarak eğitimcilerin bu yönde büyük atılımları var bu kavramı eğitim dünyasına sokmak adına. Gerek aplikasyonlar gerekse eğitsel yazılımlar sayesinde bir çok olanak mevcut.

23 Eğitimde Artırılmış Gerçeklik(2)

24 Teşekkürler…


"Artırılmış Gerçeklik (augmenting reality)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları