Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ."— Sunum transkripti:

1 ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ

2

3 ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİNİN TANIMI
Tarla bitkileri, endüstri bitkileri, çayır ve meralar, meyvecilik, sebzecilik, bağcılık, biyoteknoloji, ekolojik tarım, bitki hastalıkları ve zararlıları ile bunlarla mücadele yöntemleri, tarımsal yapıların projelendirilmesi ve geliştirilmesi, sulama, drenaj, toprak ve su muhafaza sistemlerinin projelendirilmesi ve planlanması, toprak, su ve bitki ilişkileri, çevre kirliliği, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal kuvvet makineleri, tarım alet ve makineleri, küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, popülasyon genetiği, su ürünleri yetiştiriciliği, süt teknolojisi, tarım ekonomisi, tarım politikası, tarımsal yayım ve haberleşme alanlarında çalışan mühendistir.

4 ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI
Ziraat Mühendisliği programının amacı, tarım alanında bilimsel, teknik, sosyal ve uygulamalı araştırmalar yapmak, nitelikli öğretim vererek yeterli deneyime sahip, alanındaki sorunlara çağdaş çözümler üreten ve uluslararası ölçütlere uygun hizmet verebilecek bireyler yetiştirmektir

5 Ziraat mühendisliği eğitimi
Türkiye de ilk tarımsal eğitim-öğretim 1846 yılında İstanbul da ziraat mektebiyle başlamış. Bugün Türkiye de 68’i devlet 25’i vakıf üniversitesi olarak toplam 93 üniversitede ziraat fakültesi bulunmakta ve bunların 20’sinde eğitim ve öğretim yapılmakta Ankara,Ege,Çukurova,Ondokuzmayıs,Harran,Uludağ,Selçuk,Trakya,Gaziosmanpaşa,yüzüncü yıl,Akdeniz,Adnan menderes,sütçü imam,on sekiz mart,Dicle,Erciyes,Fırat,gazi,Karadeniz teknik,Mustafa kemal paşa,Süleyman Demirel,Osman gazi ve Erciyes üniversitelerinde eğitim yapılmaktadır. Bu fakültelerden yılda 2000 ziraat mühendisi mezun olmaktadır.

6 Ziraat mühendisliği eğitimi
Ziraat fakültelerinde derslerin birçoğu uygulamalı olup,laboratuara ve uygulama çiftliğine ihtiyaç duyulmaktadır. 4 yıllık eğitim sonunda öğrenciler,meyve-sebze,süs bitkileri,seracılık,endüstri bitkileri,sertifikalı tohum üretimi,et,süt ve kümes hayvancılığı,arıcılık,ipek böcekçiliği,deve kuşu yetiştiriciliği,toprak bakımı,bitkilerin beslenmesi,organik tarım,tarımsal amaçlı sulama gibi konularda bilgi ve becerilerle donatılmaktadır. Ziraat mühendisliği programı içerisinde eğitim ve öğretim 3. sınıftan itibaren bahçe bitkileri,tarım ekonomisi,bitki koruma,tarım makineleri,tarımsal yapılar ve sulama,tarla bitkileri,toprak ve zootekni bölümleri tarafından yürütülmektedir

7 ZİRAAT MÜHENDİSİNİN GÖREVLERİ
İyi kaliteli tahıl, sebze, meyve, endüstri ve süs bitkilerinin bilimsel ve ekonomik yöntemlerle yetiştirilmesi amacıyla; Bulunduğu yörenin toprak analizini yapar, Toprağın verimini artırıcı önlemler alır, Çeşitli bitkilerin yetiştirilmesi için uygun toprağı belirler, Tohumların ekilmesi,fidelerin/fidanların dikilmesi,gübrelenmesi, ilaçlanması ve ürünün toplanması ile ilgili zamanı ve yöntemleri belirler, Toplanan ürünün sınıflandırılması, korunması, depolanması, ambalajlanması ve pazarlanması ile ilgili en uygun yöntemlerin geliştirilmesine yardımcı olur, Bitkilerin hastalıklardan, zararlılardan korunması ve türlerinin iyileştirilmesi, kalite ve verimliliğinin artırılması için araştırmalar yapar, Yukarıda belirtilen konularda çiftçileri eğitir.

8 ZİRAAT MÜHENDİSİNİN GÖREVLERİ
Tarım arazisinin yapısını inceler, teraslama, düzeltme işlemlerini planlar, Sulama ve fazla suyun süzülmesi için gerekli yapıları planlar, Ahır, ağıl, gölet, sera inşaatı için planlar hazırlar, yapımını denetler, Tarımsal üretimde kullanılan alet ve ekipmanları tasarlar, üretim sürecini denetler. Ürünlerinden yararlanılan hayvanların (inek, keçi, koyun, tavuk vb.) verimliliklerinin artırılması yönünde çalışmalar yapar, Hayvan ırkını iyileştirmek ve damızlık hayvan yetiştirmek, yemlerin besin değerini belirlemek amacı ile araştırmalar yapar, Hayvanların verimliliklerini artırıcı yöntemler hakkında üreticileri aydınlatır,

9 ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Ülkemizde ziraat fakültesi mezunları kendi mesleklerinde iş bulmakta güçlük çekmektedirler. Meslek elemanlarının iş bulma olanakları devletin tarım politikasına göre azalmakta veya artmaktadır Mezunlar bitirdikleri alt programa göre Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Çevre Bakanlığı gibi kamu kuruluşlarında ve mantarcılık, fidancılık, tohumculuk, seracılık, tarım ilaçları ile ilgili firmalar, yem fabrikaları, hayvancılık işletmeleri, tarım alet ve makineleri üretim fabrikaları, su ürünleri yetiştirme tesisleri, süt fabrikaları gibi özel sektörde çalışabilirler. tarım alanında faaliyet gösteren proje, işletme, pazarlama ve ihracat-ithalat şirketlerinde danışmanlık ve yönetim hizmetleri verebilirler. meslekte kendini iyi yetiştirmiş, girişimcilik ruhuna sahip olan kişiler kendi çiftliklerini kurmak suretiyle bağımsız olarak çalışma olanağına sahiptirler. Ziraat mühendislerinden istenen bilgisayar ve İngilizce bilmek,B tipi sürücü ehliyeti,seyahat sorununun olmaması ve erkekler için askerliğini yapmış olmaktır.eğer

10 Eğitim sonrası: Kamu sektöründe çalışanlar asgari ücretin 2-3 katı ücret alırlar. Özel sektörde bu ücret çalıştığı işyerinin büyüklüğüne ve kişinin gösterdiği performansa göre değişmektedir.

11 Ziraat mühendisliğinin gerekliliği
Dünyayı tehdit eden önemli tehlikelerden biri küresel ısınma ve iklim değişikliğidir. Ülkemiz ve tarım alanlarımız, gerekli tedbirler alınmadığı taktirde risk altındadır. Hızlı nufüs artışı,sanayileşme,sağlıksız kentleşme ve doğal kaynakların sömürülmesi çevre kirliliği kavramını ortaya çıkarmıştır.Tarım ile diğer canlı cansız varlıklarda önemli boyutlarda zarara neden olabilmektedir. Tarım, ormanlar, su, hava ve toprak gibi kaynaklar ile insan sağlığında zarara neden olan kirleticilerin oluşturduğu sorunların çözülmesi için. Organik tarımın artması ve organik tarımla birlikte yetişmiş iş gücüne olacak talebin karşılanması Tarım ürünlerinin yeterli düzeyde üretilemeyip yurt dışından ithal edilmesi. En önemli ve son madde olarak toprağı, bitkiyi,hayvanı,doğayı seven,çevreyi ve doğayı korumayı ilke edinmiş,tarlada ve arazide sorunsuz çalışabilecek,yeni bilgileri ve teknikleri çiftçiye aktarabileceğine inanan gönüllülerin olmasıdır.

12 1-      Açık havayı seviyor, masa başı çalışmayı sevmiyor ise.
2-      Büyük sorunlar ile uğraşmayı istiyor ise (dünyadaki en sorunlu sektör tarım sektörüdür) 3-      Kendi tüketeceği gıdaların üretimini bilmek, sağlıklı yaşamak istiyor ise. 4-      Çevreye ve doğaya duyarlı ise ve ekolojik dengenin korunmasının şart olduğuna inanıyor ise. 5-      İleride kendi çiftliğini kurmak istiyor ise. 6-      Şehirde yaşamayı sevmiyor ise. 7-      İnsan harici canlıları merak ediyor ve onlar hakkında bilgi sahibi olmak istiyor ise, bu bölüm onlara hitap ediyor.

13

14 ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ ODASI
KAYNAKÇA ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ ODASI Makale (Yrd.Doç. Dr. Mithat DİREK,Selçuk üniversitesi ziraat fakültesi tarım ekonomisi bölümü) Makale (Cengiz TÜRKSOY,Akşam gazetesi köşe yazarı) Röportaj (Hakan Ozan ERZİNCANLI,Yüksek Ziraat mühendisi)


"ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları