Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 2015. OBEZİTE ve BESLENME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 2015. OBEZİTE ve BESLENME."— Sunum transkripti:

1 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 2015

2 OBEZİTE ve BESLENME

3 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 3

4 Obezite:400 milyon Fazla Kilolu: 1.6 milyar 2015’de beklenen Obezite:700 milyon Fazla Kilolu: 2.3 milyar

5 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 5 Obezite, sağlık harcamalarını olumsuz yönde etkileyen global bir problemdir Obezite ile ilgili sağlık harcamaları Gelişmiş Ülkelerde tüm sağlık harcamalarının %2-7*’sini oluşturmaktadır. Avrupa’da; Doğrudan harcamaların% 6’sı Dolaylı harcamaların % 12’si *WorldHealthOrganization. Obesity: PreventingandmanagingtheGlobal epidemic. TechnicalReportSeriesNo: 894, WHO, Geneva, 2000.

6 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 6

7 7 UNUTULMAMALIDIR! Obezite tekrar ortaya çıkma potansiyeline sahip ve uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç duyan kronik bir durumdur.

8 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 8 Tıbbi Beslenme Tedavisinin Amaçları Nelerdir?

9 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 9 1.Vücut ağırlığını arzu edilen düzeye indirmek. (Bu düzey, kişinin olması gereken ideal ağırlığı veya ideal ağırlığının üzerinde bir ağırlık olabilir.) 2. Kişinin bütün gereksinimlerini yeterli, dengeli ve sağlıklı bir şekilde karşılamak (Zayıflama diyeti yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri ile uyumlu olmalı.)

10 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Kişiye yanlış beslenme alışkanlıkları yerine, doğru beslenme alışkanlıklarını kazandırmak 4. Vücut ağırlığı arzu edilen düzeye geldiğinde tekrar kilo alımını engellemek ve sürekli bu düzeyde tutmaktır.

11 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 11 KİLO KAYBETMENİN EN ÖNEMLİ KURALI!!!!

12 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 12 Enerji: Kişiye harcadığından daha az enerji vermek, ! Bireyin bazal metabolizmasının altında enerji de verilmemelidir. Böylece bireyin yavaş yavaş (haftada 0.5~1kg) zayıflaması sağlanarak sağlık açısından oluşabilecek riskler ortadan kaldırılmış olur.

13 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 13 Vitamin ve Mineraller: Çok düşük enerjili olmayan dengeli beslenme programlarında vitamin ve mineral yetersizlikleri görülmez. Günde 4 porsiyon meyve yiyiniz.

14 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 14 Posa (Lif):  Posalı besinler;  çok çiğnemeyi gerektirdiğinden yemek yeme için gerekli zamanı uzatır,  Midedeki sindirimi ve mide boşalma hızını yavaşlatarak tokluk hissini uzatır,  dışkı hacmini çoğaltarak barsak hareketlerini ve bağırsaktan geçiş hızını artırır.  Böylece posa, bireyin ağırlık kaybetmesinde çok etkili olur.

15 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 15 Alınan posa miktarını arttırmak için; Meyve sebze tüketimini arttırın. Haftada 2-3 defa kurubaklagil tüketin. Beyaz ekmek yerine; kepekli, çavdarlı vb. tam buğday unu ekmekler tüketin. Söğüş-salata (yağsız) tüketiminizi arttırın.

16 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 16 Sıvı:  Diyet, vücuttaki metabolizma artıklarının atılabilmesi için yeterli miktarda sıvı sağlamalıdır.  Yemek öncesi ve yemekle beraber alınan sıvılar mide dolgunluğunu ve dolayısıyla tokluk hissini artırır.  Bunun yanında, kabızlığın oluşmamasında bol sıvı tüketimi önemlidir. Kabızlık bireyin kilo kaybetmesini olumsuz yönde etkilemektedir.

17 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 17 Öğün Düzeni: Sık aralıklarla beslenme, Gereğinden fazla yemeyi ve kaçamakları önler, Acıkmayı geciktirir ve bir sonraki öğünde besin alımını azaltır. GÜNDE 6 ÖĞÜN!

18 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 18

19 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 19 ÖNEMLİ! Beslenme programı; Bireyin ağız tadını bozmayacak şekilde, Sosyoekonomik durumuna uygun, Yaşam tarzına adapte edilmiş olarak, Esnek, beslenme alışkanlıklarını uzun dönemde değiştirecek şekilde sunulmalı, Kısa dönemli acele (şok) programlar UYGULANMAMALIDIR!

20 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 20 HATALI ZAYIFLAMA PROGRAMLARI NELERDİR?

21 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bireye özgü olmayan beslenme programları, – Dergi, gazete… 2. Kısa sürede hızlı kilo kaybını sağlayan çok düşük enerjili diyetler, – Beverly Hills Diyeti – Atkinson Diyeti – Lahana çorbası diyeti vs… 3. Tek tip besine dayalı diyetler, - aç karnına sirkeli su içmek vb.

22 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Karbonhidratları ve proteinleri ayırma diyetleri, 5. Akupunktur ile birlikte yapılan açlık diyetleri, 6. Vücuttan sadece su kaybına neden olan diüretik etki yapan ilaçlar, otlar, çaylar ve saunalar. (acı biber hapı, altın çilek hapı vb.)

23 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 23 Hatalı zayıflama programlarının hemen hemen hepsi düşük enerji içermektedir. Bu nedenle adı ne olursa olsun bu programlarla doğal olarak hızlı bir vücut ağırlığı kaybı oluşacaktır. Hızlı kilo vermek çok cazip olarak görülür. Ancak oldukça önemli sakıncalarının olduğu bilinmelidir.

24 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 24 Bu sakıncalar şu şekilde sıralanabilir: 1- Hızlı verilen kilolar hızlı bir şekilde fazlasıyla geri alınır. 2- Hızlı verilen kiloların çoğu kas kütlesidir. Aslında yağ kütlesinin kaybı önemlidir ve esastır. 3- Vücudumuzun mutlaka alması gereken minimum bir enerji vardır. Bu enerjiyi almalıyız ki vücut çalışmamız aksamasın. Hızlı kilo kayıpları için bu enerjinin altında bir enerji almamız gerekir. Bu da metabolizmamızı olumsuz etkiler.

25 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 25 Önemli olan kilo kaybetmekten çok kaybedilen kiloların korunmasıdır. Ne kadar çok yiyerek kilo verirsek o kadar çok yiyerek kilolarımızı koruruz. Bu nedenle amaç her zaman ideal kiloya inmek olmamalıdır. Amaç mümkün olduğu kadar yüksek enerji alımı ile verebildiğimiz kadar kilo verip orada kilomuzu korumak olmalıdır.

26 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Ebeveynlerden (anne-babadan) birinin obez olması durumunda çocuğun obez olma riski %80’dir* *80Hedley, A.A., Ogden, C.L., Johnson, C.L., Carroll, M.D., Curtin,L.R., & Flegal, K.M. (2004). Prevalence of overweight and obesity among U.S. children, adolescents, and adults, 1999–2002. Journal of the American Medical Association, 291(23), 2847–2851

27 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

28 28 EV - TELEVİZYON  YATAK ODALARINDA TELEVİZYON OLMAMALI.....  YEMEK ALANLARINDA TELEVİZYON OLMAMALI.....  TELEVİZYON GÖRÜŞ ALANININ DIŞINDA TUTULMALI.....  EVDEKİ TELEVİZYON SAYISI AZALTILMALI..... YAŞAM ALANLARINDA PRATİK DEĞİŞİKLİKLER

29 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 29  2 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLAR TELEVİZYON SEYRETMEMELİ....  2 YAŞINDAN BÜYÜK ÇOCUKLAR İÇİN EN FAZLA 60 DAKİKALIK EĞİTİCİ PROGRAMLAR TERCİH EDİLMELİ....  PROGRAMLAR İÇERİSİNE FİZİKSEL AKTİVİTE EKLENMELİ....  TELEVİZYON SEYRETME SAATLERİ, KİTAP OKUMA  SAATLERİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ....

30 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 30 GLİSEMİK İNDEKS NEDİR? GI besinlerin kana karışma hızıdır. Bazı besinler kana çok çabuk karışırken (beyaz ekmek, şeker vb.), bazı besinler kana yavaş yavaş karışırlar (süt, yoğurt, kuru kayısı gibi). Kana karışma hızı yavaş olan GI’i düşük besinler tercih edilmeli, tüketilmelidir!!!!

31 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 31 DÜŞÜK GIORTA GIYÜKSEK GI SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ Tam yağlı süt Yoğurt Ayran (tuzsuz, ev yapımı) Az yağlı süt Ayran (Hazır) Kefir Dondurma Meyveli yoğurt MEYVELER Elma Kayısı Kuru Kayısı Greyfurt Turunç Portakal Mandalina Kırmızı Erik Yeşil Erik Mürdüm Eriği Kivi Şeftali Nektarin Kiraz Vişne Yeni Dünya Çilek Ahududu Böğürtlen Frambuaz Armut Ayva Nar Kuru Erik Avokado Kavun Karpuz Muz Üzüm Kuru üzüm Ananas İncir Kuru incir Dut Hurma Meyve suyu (taze veya hazır) SEBZELER Taze fasulye Soya Fasulyesi Kabak Patlıcan Domates Yeşil yapraklı Sebzeler vb. Bezelye Taze Barbunya Patates Mısır Havuç Pancar TAHILLAR Çavdar ekmeği Arpa Buğday Bulgur Kepekli ekmek Makarna Kuskus Esmer pirinç Beyaz ekmek Mısır Gevreği Pirinç Mısır unu Çubuk kraker,cips vb.

32 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 32

33 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 33 DEĞİŞİM LİSTELERİ SÜT VE SÜT YERİNE GEÇEN BESİNLER Ortalama ÖlçüMiktar (gr) Süt1 su bardağı160 Yoğurt1 su bardağı160 Ayran2 su bardağı320 Cacık 2 kase320

34 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 34 BİR KÖFTE BÜYÜKLÜĞÜ ET YERİNE GEÇEN BESİNLER Ortalama ÖlçüMiktar (gr) Köfte1 adet30 Pirzola (kemiksiz)1 adet30 Tavuk eti (derisiz)1 köfte kadar30 Kuşbaşı3-4 adet30 Biftek1 orta büyüklük30 Balık (yağsız)4-5 hamsi kadar50 Kümes hayvanları1 köfte kadar30 (Tavuk, hindi vb.) Sosis1/2 adet30

35 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 35 BİR KÖFTE BÜYÜKLÜĞÜ ET YERİNE GEÇEN BESİNLER Ortalama ÖlçüMiktar (gr) Salam1 ince dilim30 Diyet ton balığı1/4 kutu (160)40 Midye1 adet30 Yumurta1 adet50 Beyaz peynir1 ince dilim30 Kaşar peyniri2/3 ince dilim20 Lor peyniri3-4 yemek kaşığı30 Çökelek3-4 yemek kaşığı30

36 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 36 EKMEK VE BİR İNCE DİLİM EKMEK YERİNE GEÇEN YİYECEKLER Ortalama Ölçü Ekmek1 ince dilim Hamburger ekmeği (küçük)½ adet Kurubaklagiller4 yemek kaşığı Galeta2-3 adet Çorba1 kase Pirinç pilavı3 yemek kaşığı Bulgur pilavı3 yemek kaşığı Kuskus3 yemek kaşığı Makarna3 yemek kaşığı Patates1 küçük boy Kestane2 orta boy

37 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 37 EKMEK VE BİR İNCE DİLİM EKMEK YERİNE GEÇEN YİYECEKLER Ortalama Ölçü Haşlanmış mısır1 küçük boy Patlamış mısır1 su bardağı Leblebi1 çay bardağı Tuzlu bisküvi2 adet Simit1/3 adet Yufka1/8 adet Kepekli diyet bisküvi3 adet Yer elması1 küçük boy Çubuk kraker½ paket Badem kraker32 adet

38 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 38 MEYVE DEĞİŞİMİ Ortalama ÖlçüMiktar (g) Elma 1 küçük boy100 Kayısı3 adet100 Muz1 küçük boy50 Taze–Kuru İncir1 adet80 Greyfurt½ adet125 Portakal1 orta boy100 Mandalina1 büyük boy100 Üzüm15 iri tane80 Hurma 2 adet30 Ayva ¼ adet80

39 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 39 1 TATLI KAŞIĞI YAĞ YERİNE GEÇEN BESİNLER Ortalama ÖlçüMiktar (gr) Ceviz2 adet(-) Fındık, Fıstık6 adet(-) Mayonez1 tatlı kaşığı5 Zeytin5 adet15 Kabuksuz kuru yemiş1 yemek kaşığı15 Krem peynir1 tatlı kaşığı15

40 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 40 ÖLÇÜBESİN GRUBU Sütlaç1 kase1 süt, 1 ekmek, 1 meyve Aşure1 kase2 ekmek, 1 meyve Yayla çorbası1 kepçe1/2 süt, 1 ekmek İçli köfte (haşlama)1 adet1 et, 1 ekmek Çiğ köfte2 adet1 et, 1 ekmek Mantı (yağsız)6 yemek kaşığı1 et, 2 ekmek Et-Tavuk şiş7-8 parça3 et Döner1 porsiyon3 et, 1 yağ Lahmacun1 orta boy2 ekmek, 1 et, 1 yağ Etli pide1 adet4 ekmek, 2 et, 1 yağ Peynirli pide1 adet4 ekmek, 2 et, 1 yağ Hamburger1 adet2 ekmek, 2 et, 1 yağ

41 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 41 Her gün her besin grubundan yeterli ve dengeli miktarlarda tüketmeye dikkat ediniz!!! Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme zayıflanın anahtarıdır!!!!!!

42 Obeziteden korunmak için düzenli egzersiz yapın!!!!!! KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

43 YOU ARE WHAT YOU EAT!!!! «NE YİYİYORSAN O’SUN» Anthelme Brillat-Savarin 1826

44

45 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ


"KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 2015. OBEZİTE ve BESLENME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları