Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İdealist Eğitim Felsefesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İdealist Eğitim Felsefesi"— Sunum transkripti:

1 İdealist Eğitim Felsefesi
Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık

2 Felsefede idealist yaklaşım Soktates, Platon ve Kant gibi filozoflar tarafından temsil edilmektedir. İdealizm var oluşu bilinç ve düşünceye önem vererek açıklamaya çalışır.

3 İdealizme göre gerçek bölünmez ve değişmez bir yapıdadır
İdealizme göre gerçek bölünmez ve değişmez bir yapıdadır. İnsan aklını kullanarak bu gerçeğin bilgisine ulaşabilir.

4 İdealist eğitim felsefesi ahlaki amaçlar üzerine yükselir ve eğitimi ahlakın bir aracı haline getirir.

5 İdealist anlayışa göre eğitim etik ve siyasetin birer aracı konumuna düşmektedir. Örneğin Platon’a göre eğitim devletin ve sosyal düzenin iyilik idesi ve adalete göre düzenlenmesine hizmet etmektedir. Platona göre eğitimin çerçevesi diğer bireylere aktarılması gereken değerler ve fikirler olarak belirlenir.

6 İdealist eğitim, zaman içinde değişen olgulardan çok kalıcı ve evrensel ilkeler ve fikirler üzerine inşa edilir. İdealist eğitim felsefesine göre insanlara hemen her yerde ve her zaman kalıcı olan değer ve bilgiler öğretilmelidir.

7 İdealist eğitime göre insanlar önce insan sonra işçi ya da mühendistir
İdealist eğitime göre insanlar önce insan sonra işçi ya da mühendistir. Bu yüzden onlara öncelikle nasıl insan olunacağı öğretilmelidir.

8 İdealist eğitim insanların hakikat, iyilik ve güzellik gibi değerlere göre şekillendirilmesi gerektiğini savunur.

9 İdealist akımda eğitim ile bilgi aktarma değil, ruhun hakikate dönmesi, insanın gelip geçici uğraşlardan sıyrılarak gözünü hakikate çevirmesi hedeflenir. İdealist akıma göre insan aklını kullanarak gerçeğin bilgisine ulaşmaya çalışmalı ve kendi içine dönmelidir.

10 İdealistler mesleki eğitime karşı çıkmamakla birlikte eğitim ile yalnızca meslek edinmenin amaçlanmasına karşı çıkarlar. Onlara göre okul kültürün korunduğu ve aktarıldığı yerler olmalıdır.

11 İdealist eğitim felsefesi soyut disiplinlerden somut disiplinlere doğru yol alınan bir öğretim programı tasarımını benimsemektedir. Soyut disiplinlerin başında felsefe ve matematik gelmektedir.

12 Diğer taraftan tarih ve edebiyat da değer yüklü olmaları sebebiyle idealist eğitim felsefesinde temel disiplinler olarak görülür.

13 İdealist eğitim felsefesi öğretmen merkezli bir anlayışa sahiptir
İdealist eğitim felsefesi öğretmen merkezli bir anlayışa sahiptir. Öğretmen başat kültürel değerleri öğrencilere aktarır.

14 İdealist eğitim felsefesi, öğrencide bir dönüşüm sağlanarak hakikatin bilgisine ulaşmada diyalektik sorgulama yöntemini benimser.


"İdealist Eğitim Felsefesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları