Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BURSA İLİ ULUSAL ANNE ÖLÜMLERİ ÇALIŞMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BURSA İLİ ULUSAL ANNE ÖLÜMLERİ ÇALIŞMASI"— Sunum transkripti:

1 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BURSA İLİ ULUSAL ANNE ÖLÜMLERİ ÇALIŞMASI

2 Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve T. C
Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında yürütülen Ulusal Anne Ölümleri Çalışması, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nün de içinde bulunduğu uluslararası bir konsorsiyum tarafından gerçekleştirilmektedir.

3 Çalışmanın uygulama dönemi Ekim 2004-Ekim 2006 tarihleri arasıdır.
Türkiye’de ölümlere ilişkin mevcut veri kaynaklarının yetersizliği nedeniyle, çalışma Haziran Mayıs 2006 dönemindeki defin kayıtlarının ileriye yönelik olarak izlenmesine dayalı olarak ilimizde gerçekleştirilecektir.

4 Anne Ölümlerinin Önlenebilirlilik Durumu

5 Anne ölümlerinin önlenebilirliği:
Ülke araştırmaları

6 araştırma sonucunda elde edilen
En son 1999 yılında Türkiye’de hastane temelli bir araştırma sonucunda elde edilen bilgilere göre anne ölüm hızı yüzbinde 49’dur. ( Bu da yılda 700 anne ölümü demektir. ) Bu sayı İlimizde Yüzbinde 42’dir. (2004 yılında ilimizde 11 anne ölümü gerçekleşmiştir. ) Ülke genelindeki anne ölümlerinin sayı ve nedenleri hakkında kesin ve yeterli bilgiye sahip değiliz.

7 Ulusal Anne Ölümleri Araştırması’nın temel amaçları;
Temel anne ölüm nedenlerini ve anne ölümlerine katkıda bulunan önlenebilir nedenleri belirlemek, Üreme yaşındaki kadınlar arasında, anne ölümü açısından yüksek risk altında bulunan nüfus gruplarını belirlemek,

8 Politika yapıcılar ve planlayıcılar arasında anne ölümleri konusunda bilinç oluşturmak ve üreme sağlığında politika oluşturma konusunda bilgilendirmek, Türkiye’nin gereksinim duyduğu anne ölümlerine ilişkin sayısal verileri elde etmek, kalıcı ve sürdürülebilir bir ölüm kayıt sistemi geliştirmektir.

9 Köylerde muhtarlar, belediyesi olan yerleşim yerlerinde ise belediye görevlileri tarafından sağlanacak olan defin bilgileri kullanılarak, elde edilecek olan yaş kadın ölümleri arasından, anne ölümlerinin sayısını saptamak için iki farklı bilgi kaynağı kullanılacaktır.

10 Evde gerçekleşen kadın ölümlerinin nedenini belirlemek için, hane halkı düzeyinde kadın ölümleri soru kağıdı kullanılacaktır. Sağlık kurumlarında gerçekleşen kadın ölümlerinin nedenini belirlemek için ise, sağlık kuruluşu kayıtlarının incelenmesi yoluna gidilecektir.

11 Bursa’nın da içinde olduğu 28 proje ilinden elde edilecek olan kadın ölümlerine ilişkin bilgiler, Ankara’da oluşturulan Merkezi İnceleme Komitesi tarafından incelenecek ve anne ölümleri ve ölüm nedenleri belirlenecektir.

12 İlimizde 3 kişiden oluşan İl proje ekibimiz oluşturulmuştur
İlimizde 3 kişiden oluşan İl proje ekibimiz oluşturulmuştur. Bu ekip, 17 ilçe koordinatörleri olan Sağlık Grup Başkanlarının eğitimlerini tamamlamıştır. Sağlık Grup başkanları da kendi ilçelerindeki toplam 632 köy muhtarına ve 43 belediye mezarlık görevlisine eğitim vermişlerdir.

13 Bu çalışma, Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şubesince yürütülecektir. İlimizde, Haziran 2005 tarihi itibariyle 12 ay sürecek olan veri toplama faaliyetleri başlamıştır. Buna benzer olarak Bebek ölüm sayı ve nedenlerini tespit edilmesine yönelik yeni çalışmalar da başlamıştır. Dr. Osman AYYILDIZ İl Sağlık Müdürü

14 TEŞEKKÜRLER TEŞEKKÜRLER


"T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BURSA İLİ ULUSAL ANNE ÖLÜMLERİ ÇALIŞMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları