Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAYVAN HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE PROGRAMI ve

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAYVAN HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE PROGRAMI ve"— Sunum transkripti:

1 HAYVAN HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE PROGRAMI ve
T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GİRESUN İL MÜDÜRLÜĞÜ Hayvan Sağlığı,Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü 2013 YILI HAYVAN HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE PROGRAMI ve HAYVAN KAYIT SİSTEMİ ÇALIŞMALARI HİZMETİÇİ EĞİTİM VE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 5 Mart 2013

2 Toplantı gündemi 2013 Yılı Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı Genel ve Özel Esaslar (Şap, Brusella, Kuduz, PPR Aşılama Kampanyaları ve Kene Mücadelesi Çalışmaları) Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvanların Kayıt Altına Alınması ve TÜRKVET/KKKS Güncelleme Çalışmalarının Planlanması ve Değerlendirilmesi

3 2013 / 05 no’lu Genelge’lerinde belirtilen usül ve
2013 yılı Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele, Hayvan Hareketlerinin Kontrolü ve Hayvan Kayıt Sistemi çalışmaları; Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 2013 / 04 no’lu ve 2013 / 05 no’lu Genelge’lerinde belirtilen usül ve esaslar çerçevesinde yürütülecektir.

4 Şap Aşılama Programı İlimiz programa alınmamıştır. Ancak Genel Müdürlüğümüz den bir miktar programlı aşı temin edilmiş olup, Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçelerimiz de genel aşılama yapılacaktır Kene mücadelesi de eşzamanlı yürütülecektir. Dereli ilçemizin yayla kesimindeki köylerinde, diğer ilçelerimizde ise muhtemel mihrak çıkması durumunda stratejik aşılama yapılacaktır.

5 Brusella S-19 Konjuktival Aşılama Programı
İlkbahar dönemi Brusella S-19 konjuktival aşılama programı, şap aşılaması yapılmayan ilçelerimizde yürütülecektir. ( 25 Mart - 25 Mayıs ) 3 aydan büyük dişi sığırlar aşılanacak olup, gebe olmaları veya 3 aylıktan küçük olduğu için aşılanamayan hayvanlar ise sonhahar kampanya döneminde aşılanacaktır. (15 Eylül - 15 Kasım ) Dişi sığırların hayatları boyunca iki defa aşılanmış olmaları hedeflenmektedir. Erkek sığırlara brusella aşısı yapılmamaktadır.

6 Brusella Rev-1 Konjuktival Aşı. Programı
2012 yılında çeşitli nedenlerle aşılama programını gerçekleştiremeyen ilçeler, ilkbahar döneminde Brusella Rev-1 konj. aşılamasını yapacaklardır.Gebe hayvanlar aşılanmayacaktır. ( 25 Mart - 25 Mayıs ) Tüm ilçelerimizde 2013 İlkbahar döneminde çeşitli nedenlerle aşılanamayan küçükbaş hayvanlar ise gebeliğin olmadığı dönemlerde nokta sürü çalışması şeklinde aşılanacaktır. Dişi küçükbaş ve damızlık erkek küçükbaş hayvanların hayatlarında bir defa brusella aşısı ile aşılanmış olmaları hedeflenmektedir.

7

8 Kuduz Aşılama Programı
Tüm ilçelerde kedi-köpeklere yönelik olarak Kuduz Aşılama Kampanyası 4 Mart- 3 Mayıs tarihleri arasında yürütülecektir. Tüm köy ve mahallere muhtarlıklara önceden haber vermek suretiyle aşılama için gidilecek olup, mahallinde tutanakta tanzim edilecektir. İl Özel İdare kaynaklarından temin edilecek ücretsiz kuduz aşısı kullanılarak; mihraklardaki büyükbaş hayvanlar tedbiren aşılanacaktır.

9

10 Koyun-Keçi Vebası (PPR) Programı
Daha önce çeşitli nedenlerle aşılanamayan hayvanlar ile 2013 yılında yeni doğan hayvanlardan 3 aylık yaşa erişenler aşılanacaktır. Kampanya tüm ilçelerimizde 1 Eylül – 30 Kasım tarihleri arasında yürütülecektir. Küçükbaş hayvanların hayatlarında bir defa PPR aşısı ile aşılanmış olmaları hedeflenmektedir. Hayvan sevklerinde de zorunlu bir aşıdır.

11

12 Küpeleme ve Güncelleme Çalışmaları
Büyükbaş hayvanlar (20 günlükten küçük) 2013 yılı için yapılan protokol çerçevesinde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından küpelenerek, TÜRKVET sistemine kaydedilecektir. İl/İlçe Müdürlüklerimiz 2013/04 no’lu Genelge çerçevesinde ve risk analizi bazında küpeleme çalışmalarını kontrol ve denetleyecektir. Küçükbaş hayvanlar (6 aylıktan küçük) ilkbahar ve sonbahar döneminde yürütülen aşılama kampanyaları esnasında İlçe Müdürlüklerimiz tarafından küpelenerek, KKKS’ye kaydedilecektir. TÜRKVET ve KKKS düzenli olarak güncellenecektir.

13

14 Son söz : Sağlıklı Hayvan Güvenli Gıda Sağlıklı İnsan
Sabırla dinlediğiniz için teşekkürler… Cengiz TAŞ Hayvan Sağlığı,Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü


"HAYVAN HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE PROGRAMI ve" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları