Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ünite 2 İşletim Sistemleri ve Bilgisayar Kullanımı - I

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ünite 2 İşletim Sistemleri ve Bilgisayar Kullanımı - I"— Sunum transkripti:

1 Ünite 2 İşletim Sistemleri ve Bilgisayar Kullanımı - I
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi Ünite 2 İşletim Sistemleri ve Bilgisayar Kullanımı - I Konya, 2012

2 Neler Öğreneceğiz? Ms-Dos Nedir? Ms-Dos İşletim Sistemini Çalıştırmak En Sık Kullanılan Ms-Dos Komutları

3 MS-DOS İŞLETİM SİSTEMİ
 Microsoft firmasının geliştirdiği bir DOS sistemidir. 1980'li yıllarda PC uyumlu platformlar üzerinde kullanılan en yaygın işletim sistemiydi. Masaüstü bilgisayarlardaki popülerliğini, zamanla yeni nesil Windows işletim sistemlerine bıraktı.

4 MS-DOS İŞLETİM SİSTEMİNİ ÇALIŞTIRMAK
İzlemek için tıklayınız.

5 MS-DOS KOMUTLARI DIR KOMUTU İzlemek için tıklayınız.

6 MS-DOS KOMUTLARI MD KOMUTU İzlemek için tıklayınız.

7 MS-DOS KOMUTLARI CD KOMUTU CD.. KOMUTU İzlemek için tıklayınız.

8 MS-DOS KOMUTLARI RD KOMUTU İzlemek için tıklayınız.

9 DİĞER MS-DOS KOMUTLARI
CLS Ekranı temizler Exit Ms-dos’dan çıkmak için kullanılır. Date Geçerli tarih ayarlarını görüntülemek ve düzenlemek için kullanılır. Time Geçerli saat ayarlarını görüntülemek ve düzenlemek için kullanılır. Type Metin dosyalarını dos ekranında görüntüler. Ver Windows sürümünü görüntüler. Move Bir dosya veya klasörü farklı bir dizine taşımak için kullanılır.

10 DİĞER MS-DOS KOMUTLARI
Attrib Dosyaların salt okunur, arşiv, sistem ve gizli özelliklerini görüntülemek için kullanılır. Tree Dizinleri, alt dizinleri ve dosyaları görüntülemeyi sağlar. Deltree Bir klasörün tüm alt dizinleri ve klasörleri birlikte silmek için kullanılır Mem Bilgisayarınız hafıza durumunuzu görmek için kullanılır.

11 WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ
Microsoft Windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft şirketinin geliştirdiği dünyada en çok kullanılan bir işletim sistemi ailesidir. İlk Windows 1981 yılında satışa sunulmuştur.

12 WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ SÜRÜMLERİ
Geçmişten günümüze… Windows 1.01 Windows 2.03 Windows 3.0 Windows 3.1 Windows 3.11 Windows 95 Windows NT Windows 98 Windows Me Windows 2000 Windows XP Windows Server 2003 Windows Vista Windows 7 İzlemek için tıklayınız.

13 WİNDOWS 7’Yİ BAŞLATMAK Bilgisayarın kasası üzerindeki açma düğmesine basılır. Daha sonra Windows 7 işletim sistemi bilgisayarın belleğine yüklenmeye başlar. Windows yüklendikten sonra ilk olarak karşımıza kullanıcı giriş ekranı gelir. Windows kullanıcı ayarlarında bir veya birden fazla kullanıcı tanımlanmış olabilir. Eğer sisteme giriş yapacak kullanıcının parolası varsa parola girişi ister. Parola yoksa kullanıcıya fare ile tıklandığında doğrudan sisteme giriş yapılır.

14 BAŞLAT MENÜSÜ İzlemek için tıklayınız.
1.Bilgisayarınızdaki programların kısa bir listesi gösterilmektedir. Tüm Programlar tıklatıldığında programların tam listesi gösterilir. 2. Arama terimlerini yazarak programlar ve dosyalar'ı arayabileceğiniz arama kutusu bulunur. 3. Yaygın olarak kullanılan klasörlere, dosyalara, ayarlara ve özelliklere erişim sağlanmaktadır. Ayrıca, Windows'da oturumu kapatmak veya bilgisayarınızı kapatmak için gidilen yerdir. İzlemek için tıklayınız.

15 MASAÜSTÜ Windows açıldığında programlarımızı açıp çalıştıracağımız bir çalışma alanı gelir. Bu çalışma alanına masaüstü denir. Masaüstünde her kullanıcının zevkine göre bir duvar kağıdı, masaüstü simgeleri ve genellikle alt tarafta duran bir görev çubuğu bulunur.

16 MASAÜSTÜ SİMGELERİ Masaüstü Ekranı ‘Kısayol’ Simgesi Simgeler
‘Klasör’ Simgesi Arka planda çalışan program simgeleri Görev Çubuğu Üzerindeki Açık Program Simgeleri Başlat Düğmesi

17 MASAÜSTÜ SİMGELERİ Bilgisayarımızda yüklü bulunan ve sık kullandığımız programları veya belgeleri daha çabuk bulup açmak için sistem tarafından oluşturulmuş veya kullanıcının kendisinin eklediği bağlantı simgeleridir. Bu simgelerden windosws ait olan simgeler şunlardır : Bilgisayarım : Bilgisayarımızda mevcut bulunan kalıcı bilgi saklama aygıtlarına erişmek için kullanılır.

18 MASAÜSTÜ SİMGELERİ Ağ : Yerel ağ bağlantısı bulunan bilgisayarlarda ağ üzerindeki diğer bilgisayarları görmek ve onların paylaştırdığı dosya veya programlara ulaşmak için kullanılır. Geri dönüşüm kutusu : Bilgisayarımızın harddiskinde yer alan dosyalardan birini sildiğimizde bu sistem klasörüne gider. İzlemek için tıklayınız.

19 BİLGİSAYARI KAPATMAK Bilgisayarı düzgün bir şekilde kapatmak için aşağıdaki işlem adımları sırayla uygulanmalıdır: • Açık programlar var ise kapatınız. • "Başlat" düğmesine farenin sol tuşu ile bir kere tıklayınız. • “Bilgisayarı Kapat” komutunu farenin sol tuşu ile bir kez tıklayınız. Bilgisayarınız kapanacaktır.

20 PENCERELER Bir program, dosya ya da klasör açtığınızda, ekranınızda pencere olarak adlandırılan bir çerçeve kutusunun içinde gösterilir (Windows işletim sistemi adını bundan alır). Pencere Bölümleri Her pencerenin içeriği farklı olmasına rağmen, genellikle pencereler bazı öğeleri paylaşır.

21 PENCERELER İzlemek için tıklayınız.

22 ARAÇ ÇUBUKLARI Araç Çubukları
Uygulama program pencerelerinde bulunan, ekran düğmeleri veya simgelerinden oluşan, bir satır, sütun veya bloktur. Genellikle uygulama penceresinin menü satırının altında yer alırlar. Bu düğmeler veya simgeler tıklatıldığında, uygulama programın belirli işlevleri veya görevleri etkinleştirilir. Araç Çubukları

23 BİLGİSAYARIM PENCERESİ/WİNDOWS GEZGİNİ
Bilgisayarımızın harddiskinde bulunan dosyalarımıza ulaşmak ve belgelerimizi arayıp bulmak, CD gibi kayıt ortamlarını açıp buradaki dosyalara ulaşabilmek için Windows masaüstünde yer alan Bilgisayarım simgesini kullanırız. Ayrıca Başlat menüsünde Programlar bölümünde yer alan Donatılar’ın içindeki Windows Gezgini ile de aynı yerlere ulaşılabilir.

24 BİLGİSAYARIM PENCERESİ/WİNDOWS GEZGİNİ
Masaüstünde yer alan Bilgisayarım simgesini açtığımızda aşağıdaki gibi bir pencere gelecektir.

25 BİLGİSAYARIM PENCERESİNDEN ÖĞE SEÇME
*Öğenin üzerine bir kere sol tuş ile tıkla * Seçim yapacağın öğelerin çevresinden mause’un sol tuşuna bas *Birinci öğe ile shift tuşuna basılarak ikinci öğeyi seçme ve aradaki tüm öğelerin seçilmesi *Klavyeden seçim yapılacaksa Ctrl + A (tümünü seç) *Düzen menüsünden tümünü seç komutu verilir. * Eğer tek tek farklı öğeler seçilecekse ; birinci öğe seçilir. Parmağımız Ctrl tuşuna basılıyken diğer öğelere tıkla. İzlemek için tıklayınız.

26 DİZİN/KLASÖR AYARLARI
Dosya : Bilgisayarda yapılan her türlü çalışmanın saklanması ile oluşan kayıtlara dosya adı verilir. Klâsör : Bilgisayarda, konularına göre dosyaların saklanacağı bölümlere KLÂSÖR denir. Düzenli bir ortamda çalışmak ve aranılan bir belgeye hızlı bir şekilde ulaşmak için klâsörler kullanılır.

27 DİZİN/KLASÖR AYARLARI
Adres Çubuğu Ortak Görevler Bölümü Alt Klasörler Dosyalar

28 DİZİN/KLASÖR OLUŞTURMA
Klasörün oluşturulacağı yere gidilir, · Boş bir alanda farenin sağ tuşuna basılarak Yeni seçeneğine, buradan da Klasör seçeneğine gidilerek fareye tıklanır, · Bulunduğumuz pencerede Yeni Klasör adıyla bir klasör simgesi oluşur. Bu klasörün altında yazan Yeni Klasör sözcükleri silinerek klasöre vermek istediğimiz isim yazılır ve Enter tuşuna basılır. İzlemek için tıklayınız.

29 DOSYA/DİZİN KOPYALAMA
Yöntem 1 – Farenin Sağ Tuş Kısayol Menüsünü Kullanarak Kopyalama Yöntem 2 – Düzen Menüsünü Kullanarak Kopyalama Yöntem 3 – Klâvye Kısayol Tuşlarını Kullanarak Kopyalama Yöntem 4 – Klâvye ve Fare Kullanılarak Kopyalama İzlemek için tıklayınız.

30 DOSYA/DİZİN TAŞIMA Yöntem 1 – Farenin Sağ Tuş Kısayol Menüsünü Kullanarak Taşıma Yöntem 2 – Düzen Menüsünü Kullanarak Taşıma Yöntem 3 – Klâvye Kısayol Tuşlarını Kullanarak Taşıma İzlemek için tıklayınız.

31 YARARLANILAN KAYNAKLAR

32 Ünite 2 İşletim Sistemleri ve Bilgisayar Kullanımı - I
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi Ünite 2 İşletim Sistemleri ve Bilgisayar Kullanımı - I Konya, 2012


"Ünite 2 İşletim Sistemleri ve Bilgisayar Kullanımı - I" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları