Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FORKLİFT KULLANMA TALİMATI VE KRİTERLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FORKLİFT KULLANMA TALİMATI VE KRİTERLERİ"— Sunum transkripti:

1 FORKLİFT KULLANMA TALİMATI VE KRİTERLERİ
BAYRAM TUNCER İSTANBUL TERSANESİ İSG SAHA AMİRİ

2 FORKLİFT KULLANMA TALİMATI
1. Forklift kullanmaya başlamadan önce a. Forkliftleri yanlızca forklift sürücü belgesine sahip olanlar kullanabilir. b. Aracı kullanmadan önce aracın günlük bakım ve kontrollerini yap (frenlkerin çalışıpçalışmadığı ,yağ seviyesi kontrollü , yakıt seviyesi kontrollü , lastik basınçları kontrollü ,sinyalizasyon kontrollü , aydınlatma kontrollü , hidrolik sistem kontrollü , aynaların kontrolu ,gerivites ikaz kornesının kontrollü , korne kontrollü). c. Lastik diş derinlikleri 4 mm ‘in altına düşmüş ise forklifti kullanıma kapat ve ilgili amirehaber ver. d. Forkliftte herhangi bir arıza tespit ettiğinde derhal ilgili amire haber ver.

3 FORKLİFT KULLANMA TALİMATI
1. Forklift kullanmaya başlamadan önce (Devam) e. Hareket etmeden önce aracın etrafında insan veya herhangi bir cisim olup olmadığını kontrolet. f. Çalışma alanını kontrol et ve çalışma alanı eğimi %20 (10derece) yi geçen noktalarda forklifitikullanılamayacağını ilgili amire bildir. g. Daima asgari olarak, başta baret olmak üzere uygun iş elbisesi, çelik burunlu ayakkabını ,tozgözlüğü, toz maskesi gibi KKD malzemelerinizi kullanınız. h. Forklifte bindiğinizde emniyet kemerinizi bağlayınız. i. Forklift çatalına veya kabinine hiçbir surette insan bindirmeyiniz.

4 FORKLİFT KULLANMA TALİMATI
2. Yüklü Forkliftle Çalışırken; a. Taşınan yükün dengeli olmasına dikkat et. Çatal arka yüksekliğini geçen yükleri taşıma. Yük aldıktan sonra burnu arkaya yatır. b. Görüş açın yeterli değilse geri geri git, ani duruşlarda kaçın. c. Şantiye içinde 10 km, dışında ise 20 km' yi geçme. d. Etrafınla gereksiz yere konuşma, dengeleme amacıyla da olsa yanına malzeme ve insan alma. e. Köprü geçişlerine, yerdeki kasis ve çukurlara, gelişigüzel bırakılmış malzeme ve havahortumlarına dikkat et. f. Tehlikeli gördüğün hallerde bir kişiden yardım iste. Forklift çatalı ile pano gibi havaleli malzemeler taşındığında tilti geri al, dengeyi sağla, gerektiğinde havaleli yükü bağla, dışarıdan birinin yüke el ile destek vermesine müsade etme.

5 FORKLİFT KULLANMA TALİMATI
2. Yüklü Forkliftle Çalışırken (Devam); g. Yüksekte yapılacak işlerde hat çekme lamba takma v.s. gibi çıplak çatallar üzerine adambindirme. Bu iş için özel olarak yapılmış, çevresi güvenlik altına alınmış kasalarla bu işlemi yap. h. Düz alanlarda tam kapasitede, eğimli alanlarda kapasitenin ¾ yükle çalışınız. i. Forklift ile bozuk zeminlerde yük taşımayınız. j. Forklift çatalında taşıyacağınız yükün kaymaması ve  devrilmemesini sağlamadan hareket etmeyiniz.

6 FORKLİFT KULLANMA TALİMATI
3. Yük alırken aşağıdaki hususlara dikkat et; a. Yük alacağın noktaya tilt dik vaziyette iken yanaş, alacağın parçayı ayarla, forklifti durdur,bıçakları yükün altına yavaşça sok. Tilt dik vaziyette iken asansörü yukarı kaldır, tilti geri alıpmalzemeyi dengele. b. Malzemeyi bırakacağın yerin önünde dur. Yükü koyacağın yüksekliğe kaldır. Forklifti ileri al.Bıçakları yavaş yavaş indirerek malzemeyi bırak. c. Bıçakları boşa al. Forklifti geri çek.

7 FORKLİFT KULLANMA TALİMATI
4. Forklifti park ederken; a. Aracı kapı ve acil çıkış önlerine park etme. Yolu dışında uygun bir yere park et. b. Park yaparken yüklü veya yüksüz çatalları yere indir, direği tam ileri yatır, kontak anahtarınıkapat çıkarıp al, el frenini çek. c. Aracın zorunlu durumlarda eğimli bir yerde durması gerekiyorsa tekerlekleri her zamantakozla desteklenmelidir. Eğime gore vites kolu ileri yada  geri konuma alınmalıdır. d. Aracı park ettikten sonra boomu kesinlikle askıda bırakmayınız. 

8 FORKLİFT KONTROL KRİTERLERİ
Korkuluklar yerinde takılı ve sağlam durumda mı? Kontrol Et

9 FORKLİFT KONTROL KRİTERLERİ
Bıçaklar sağlam durumda mı? Çalışıyor mu? -Pimler (Dikkat)

10 FORKLİFT KONTROL KRİTERLERİ
Aynalar mevcut mu? Sağlam durumda mı? Açısı doğru ayarlanmış mı?

11 FORKLİFT KONTROL KRİTERLERİ
Tepe lambası ve diğer tüm uyarı lambaları çalışır durumda mı?

12 FORKLİFT KONTROL KRİTERLERİ
Asansör zincirleri sağlam durumda mı? Yağ hortumlarında kaçak var mı?

13 FORKLİFT KONTROL KRİTERLERİ
Topraklama zinciri var mı?

14 FORKLİFT KONTROL KRİTERLERİ
Forklift koltuğu sağlam durumda mı? Arızalı koltuk vücut titreşimini arttırır

15 FORKLİFT KONTROL KRİTERLERİ
Tekerlerde herhangi bir Yarık, Çatlak, Kesik var mı? Lastik havası

16 FORKLİFT KONTROL KRİTERLERİ
Römork takmak için kullanılan pim üzerinde herhangi bir deformasyon oluşmuş mu?

17 FORKLİFT KONTROL KRİTERLERİ
Yangın tüpü mevcut mu? Pimi takılı durumda mı?

18 FORKLİFT KONTROL KRİTERLERİ
Yangın tüpü ibresi “Yeşil” gösteriyor mu?

19 FORKLİFT KONTROL KRİTERLERİ
Motor bölümünde gözle görülen bir problem mevcut mu?

20 FORKLİFT KONTROL KRİTERLERİ
Korkuluk arkasında bulunan adam sepeti sabitleme kancaları sağlam durumda mı?

21 FORKLİFT KONTROL KRİTERLERİ
Tüm butonlar/kollar sağlam şekilde çalışıyor mu?


"FORKLİFT KULLANMA TALİMATI VE KRİTERLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları