Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Pasif Sistemler Uyarı Hattı Sistemleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Pasif Sistemler Uyarı Hattı Sistemleri"— Sunum transkripti:

1 Pasif Sistemler Uyarı Hattı Sistemleri
Pasif Sistemler Uyarı Hattı Sistemleri Sistem, halatlar, teller veya zincirler ile korumasız yerlere yaklaşanları uyarmak için bariyer oluşturan desteklerden oluşmuştur.

2 Pasif Sistemler Uyarı Hattı Sistemleri
Pasif Sistemler Uyarı Hattı Sistemleri Korkuluk veya güvenlik ağı kullanmadan çatı işi yapanlar için bir alan belirlenir. Uyarı hattı sistemleri, kişisel düşmeyi durdurucu sistemler, muhafazalı geçit sistemleri veya güvenlik izleme sistemleri ile birleştirilir.

3 Pasif Sistemler Güvenlik İzleme Sistemleri
Pasif Sistemler Güvenlik İzleme Sistemleri Bu sistem düşme tehlikesinden habersiz, Kişiyi izleme ve uyarma işinde uzman kişinin ,yapması gereken prosedürler bütünüdür. Sistem 15 m den daha az genişlikteki az eğimli çatı işleri için uygundur. Geleneksel düşmeyi önleyici sistemlerin uygun olmadığı olmadığı durumlarda güvenlik izleme sistemi kontrolü kontrollü giriş alanı ve düşmeyi önleyici planla birlikte kullanılır.

4 Pasif Sistemler Kontrollü Giriş Alanı Sistemi
Pasif Sistemler Kontrollü Giriş Alanı Sistemi Korunaksız olarak yapılan kenar işleri, tuğla örme işleri ve alakalı işlerin yapıldığı tehlikeli alanları ifade eder. Sıradan insanların veya başka çalışanların girişi ve geçişinin önlenebileceği kontrol sistemidir. İşi yapacak kişilerin dışındaki kişilerin kontrollü giriş alanına girmeleri yasaklanmıştır. Bu sitemde bir giriş alanı belirlenir ve giriş alanının kontrolü için de bir personel görevlendirilebilir.

5 Pasif Sistemler Kontrollü Giriş Alanı Sistemi
Pasif Sistemler Kontrollü Giriş Alanı Sistemi Kontrol hattı aşağıdaki kriterleri karşılamalıdır. Halat, tel, şerit veya benzeri malzeme ve desteklerden oluşur. En az her 1.8 m bir yüksekliğe, görünebilir flama veya benzeri işaretler asılır. Çalışma yüzeyinin en düşük noktasından uzaklığı 1 m’den az, en yüksek noktasından uzaklığı 1.14 m’ den fazla olamaz. En az 890 N yüke dayanmalıdır.

6 Pasif Sistemler Çatı Çıkışları / Işıklandırma Pencereleri
Pasif Sistemler Çatı Çıkışları / Işıklandırma Pencereleri Çatı kenar yükseklikleri 60 cm. ve daha yüksek olmalı ki korkuluk olarak görev yapabilsin. Çatıya çıkışlar sağlamca kapatılmalı veya korkuluk ile çevrilmelidir. Çatı pencereleri düşme sonucu oluşan zorlama halinde kırılabilirler Çatı çıkışları veya ışıklandırma pencereleri, kapaklar ile kapatıldıktan sonra çelik hasır benzeri malzemelerle güçlendirilmelidir. Bunlar bu şekilde sağlam hale getirilmeli ya da görünür şekilde işaretlenmelidir.

7 Pasif Sistemler Çukur ve Delik Kapakları
Pasif Sistemler Çukur ve Delik Kapakları Katlarda, çatılarda ve diğer yürüme ve çalışma yüzeylerindeki açıklıkları kapamak için kullanılan sert objeleri içerir. Bir m² de en az 100 Kg.lık bir ağırlığa dayanabilecek sağlamlıkta olmalıdır. Kapaklar çalışanın, teçhizatı ve malzeme yükünün en az iki katını destekleyebilmelidir. Kontrolsüz açılmayı engelleyici şekilde takoz, menteşe ya da kilit ile emniyete alınmalı, rüzgar, malzeme veya işçilerin aktiviteleri sonucu yerinden oynamaması için sabitlenmelidir.

8 Pasif Sistemler Yakalama / Durdurma Platformları
Pasif Sistemler Yakalama / Durdurma Platformları Meyilli ve kaygan zeminlerde çalışırken kenarlarda tutucu, durdurucu platformlar olmalıdır. Çatı ucunda bulunan platformlar, personel trafiği de varsa 3 m den daha alçak olmamalıdır. Genişliği en az düşme mesafesi kadar olmalı ve asla 90 cm den daha dar olmamalıdır. Aynı şekilde korkuluklar ve iskelelerde yakalama /durdurma platformu olarak kullanılabilir ancak bu yerler malzeme depolamak için kullanılmamalıdır.

9 Pasif Sistemler Güvenlik İşaretleri
Pasif Sistemler Güvenlik İşaretleri Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve⁄veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el-kol işareti yoluyla iş sağlığı ve güvenliği hakkında çalışanları bilgilendirmek, tehlikelere karşı onları uyarmak ya da talimat vermek amacıyla kullanılır. İşaret levhaları özel bir tehlike olan yerlerin ve tehlikeli cisimlerin hemen yakınına, genel tehlike olan yerlerin girişine, engeller dikkate alınarak, görüş seviyesine uygun yükseklik ve konumda, iyi aydınlatılmış, erişimi kolay ve görünür bir şekilde yerleştirilirler. Doğal ışığın zayıf olduğu yerlerde flüoresan renkler, reflektör malzeme veya yapay aydınlatma kullanılır. İşaretler karışıklığa neden olmayacak şekilde birbirine yakın yerleştirilebilir. İşaretlerin renk açıklamaları aşağıdadır.

10 Pasif Sistemler Güvenlik İşaretleri 03.04.2017 Renk Anlamı veya Amacı
Talimat  ve Bilgi Kırmızı Yasak işareti Tehlikeli hareket veya davranış Tehlike alarmı Dur, kapat, düzeneği acil durdur, tahliye et Yangınla mücadele ekipmanı Ekipmanların yerinin gösterilmesi ve ne olduğu Sarı Uyarı işareti Dikkatli ol, önlem al, kontrol et Mavi (1) Zorunluluk işareti Özel bir davranış ya da eylem Kişisel koruyucu donanım kullan Yeşil Acil kaçış, ilk yardım işareti Kapılar, çıkış yerleri ve yolları,  ekipman, tesisler Tehlike yok Normale dön

11 Sorular 1) Aşağıdakilerden hangisi pasif koruyucu sistemler içinde yer alır? A ) Jumar C ) Lanyart B )Kontrollü Giriş Alanı D ) Emniyet Kemeri 2) Aşağıdakilerden hangisi zorunluluğu ifade eden renkdir? A ) Sarı C ) Yeşil B ) Mavi D ) Kırmızı

12 Sorular 3) Aşağıdakilerden hangisi pasif koruyucu sistemler içinde yer alır? A ) Baret/Kask C ) İp B )Yakalama/Durdurma Platformları D ) Karabina 4) Aşağıdakilerden hangisi uyarıyı ifade eden renktedir? A ) Sarı C ) Yeşil B ) Mavi D ) Kırmızı


"Pasif Sistemler Uyarı Hattı Sistemleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları