Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Depolama Alan Ağları – SAN Ağa Bağlı Depolama - NAS

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Depolama Alan Ağları – SAN Ağa Bağlı Depolama - NAS"— Sunum transkripti:

1 Depolama Alan Ağları – SAN Ağa Bağlı Depolama - NAS

2 SAN Nedir? Artan depolama alanı gereksinimleri büyük kuruluşların geleneksel dosya sunucularından daha gelişmiş olan SAN çözümlerine yönelmesine sebep olmuştur. SAN; sunucular ve depolama üniteleri arasında hızlı, güvenilir bağlantı sağlayan özelleştirilmiş bir ağ türüdür. SAN uygulamasında bir depolama ünitesi herhangi tek bir sunucunun özel malı olmak yerine, depolama birimleri ağdaki sunucu ve diğer depolama ünitelerinin ortak malıdır. Kısacası SAN; sunucuları depolama birimlerine, depolama birimlerini birbirlerine ve sunucuları birbirine bağlamaktadır.

3 SAN Nedir? Şekilde temel bir SAN topolojisi görünmektedir.

4 SAN Nedir? SAN ağdan fiziksel olarak ayrı olmak zorunda değildir. Belirli bir subnetin kendisine atanması sayesinde sunucu ve depolama birimleri arasındaki verileri taşıyabilir. Fakat bu subnette sadece sunucu ve diskler arasındaki veriler taşınmalıdır, trafiği gibi genel amaçlı trafikler buraya sokulmamalıdır. Geleneksel LAN yapısında dosya sunucuları genel ağ trafiği ile ortak alanda olduğu için verimin azalmasına sebep olur. Bu tip alanlarda her uygulama için aynı ağın kullanılması performansta düşüklüklere sebep olur.

5 SAN’ın Yaraları SAN kurumsal bir yapıda temel olarak aşağıda belirtilen ihtiyaçları karşılamaktadır; İşletme gereksinimlerinin, önceliklerinin değişmesindeki adaptasyonun sağlanması Yedekleme, kurtarma ve iletişimdeki verimin artması Kurulum ve işletme masraflarının azalması. Her yıl şirketlerin depolama gereksinimleri azımsanmayacak derecede artmaktadır. Geleneksel dosya sunucuları çözümüne oranla, SAN bu gelişimlere sistemin çevrimiçi süresini azaltmadan adapte olmaya son derece elverişlidir. Ayrıca sunucu ve depolama üniteleri arasındaki doğrudan bağlantı performansın yükselmesine sebep olmaktadır.

6 SAN İletim Teknolojileri
San iletim teknolojileri dediğimizde üç farklı temel teknolojiden bahsedebiliriz; Fibre Channel, iSCSi, FCIP.

7 Fibre Channel Bu istemci-SAN bağlantısı için kullanılan birincil teknolojidir. Geleneksel olarak SAN’da, son istemcileri depolama ünitelerine bağlamak istendiğinde ayrı bir altyapıya gereksinim duyulur. İşte bu ihtiyacı karşılayan birincil protokol Fibre Channel'dır. Ayrıca Fibre Channel ağları SCSI protokolü için seri iletişim sağlar.

8 Fibre Channel FC portlu bir SAN switch

9 Fibre Channel SCA-2 (FC elektriksel arayüzü) bağlantı arayüzü olan bir FC disk

10 Fibre Channel FC Disklere sahip depolama birimleri

11 Fibre Channel Sunucularda SAN switchlere bağlanmak için kullanılan FC kartları.

12 Örnek FC Uygulaması

13 iSCSI Bir başka son kullanıcı- SAN bağlantı protokolüdür.
Genellikle LAN da kullanılır. SCSI’leri TCP/IP protokolü üzerinden bağlar.

14 Örnek iSCSI Uygulaması

15 FCIP (FC over IP) WAN ve MAN da kullanılan popüler bir SAN-SAN bağlantı modelidir. Fibre Channel da oluşan mesafe sorunlarını çözmek için open-standart olan FCIP kullanılabilir.

16 Örnek FCIP Uygulaması

17 NAS Nedir? Ağa Bağlı Depolama (Network Attached Storage - genel olarak NAS olarak kısaltılır) ev veya ofis ağınıza bağlayabileceğiniz sabit disk depolama cihazlarıdır. Bir ağdaki birden fazla bilgisayarın, aynı anda aynı depolama alanını paylaşmalarına olanak tanırlar. NAS cihazına (dahili sabit disk sürücüleri veya harici USB/SCSI sürücülerinde olduğu gibi) doğrudan bilgisayara bağlanmak yerine bir bilgisayar ağı üzerinden (genellikle TCP/IP yoluyla) erişilir..  NAS cihazlarına bir IP adresi atanır ve istemciler tarafından (PC veya dizüstü bilgisayarlar) verilere bir ağ geçidi gibi hareket eden bir sunucu üzerinden erişilir (bu sunucu NAS cihazı dahilindedir ve bu nedenle NAS cihazlarına sıklıkla NAS sunucuları denir).

18 NAS

19 SAN ve NAS farkı NAS kendine ait bir işletim sistemi ve donanım ile dosyaları paylaşan bir sistemdir. SAN ise disk blokları ile işlem yapmak üzere oluşturulmuş bir ağ yapısıdır.

20 LUN (Local Unit Number) Kavramı
Genel olarak bir storage ünitesi üzerinde bir ya da daha fazla sunucunun kullanımına sunulan disk alanına denir. Storage üniteleri üzerinde takılan diskler ile raid vs. işlemler tamamlandıktan sonra ortaya çıkan kullanılabilir disk alanı üzerinde LUN’lar oluşturulur. Daha sonra bu LUN bir (ya da birkaç) sunucuya atanarak kullanılır. Sunucu atanan LUN’u kendi local disklerini formatlar gibi formatlar ve üzerine data yazıp okur.

21 LUN Kısaca sunucu kendi lokalindeki bir storage ünitesini değil de farklı bir lokasyondaki (SAN-NAS-DAS) storage ünitesini kullanıyorsa bu birim LUN olarak adlandırılır. LUN bir disk sunucusu için belirtilmiş özel bir adrestir.

22 LUN Saldırılardan korunmak için LUN maskelemesi yöntemi uygulanabilir. Yani LUN’ları sadece belirli istemciler için erişilebilir hale getirerek istenmeyen erişimleri engelleyebiliriz. Örneğin, SAN a Windows sunucuların ve Unix sunucuların bağlı olduğunu düşünelim. LUN’ları gizleyerek Windows sunucuların Unix sunuculara kendi etiketlerini yazmalarını engelleyebiliriz. Çünkü Windows sunucular Unix sunucuların varlığından bile haberdar olmayabilirler. Günümüzde LUN’lar sadece bir disk sürücüsüne ait değildir, disk sürücüsünde bulunan birçok sanal bölüme ve RAID’e verilirler.


"Depolama Alan Ağları – SAN Ağa Bağlı Depolama - NAS" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları