Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR AĞLARI ve İLETİŞİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR AĞLARI ve İLETİŞİM"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR AĞLARI ve İLETİŞİM

2 Ağ Kavramı ve Neden Ağ ? Fiziki kaynakları paylaşmak Bilgi paylaşımı
Haberleşme

3 CD Writerler Yedekleme Cihazları

4 Ülkenin değişik bölgelerinde satış yapan bir toptancı firma düşünelim
Ülkenin değişik bölgelerinde satış yapan bir toptancı firma düşünelim. Bu firmanın gezici satış elemanları gittikleri bölgelerden aldıkla siparişleri anında ellerindeki dizüstü bilgisayarlar ile merkeze iletirler ve ilgili ürünler ya kargo ile yada kendilerinin dağıtım araçları ile alıcılara ulaştırılırlar.

5 Haberleşme Elektronik mektuplaşma Chat / Konferans
Elektronik alışveriş Tartışma listeleri Sosyal Ağlar (Facebook, Twitter vb.) Dolayısıyla, haberleşme kavramı klasik veri haberleşmesi (data communication) olarak algılanmayıp, ses, veri ve görüntü aktarımını kapsamaktadır.

6 NETWORKÜ OLUŞTURAN BİRİMLER
TEMEL BİLGİLER NETWORKÜ OLUŞTURAN BİRİMLER Peer to Peer (Eş düzeyli ağlar) Client – Server (İstemci – Sunucu) LAN / WAN Workgroup / Enterprise

7 Ağ Mimarileri Peer to peer ağlarda, ağa bağlı bilgisayar birbirleriyle aynı yada benzer özelliklere sahiptir. Birbirlerinin kaynaklarını paylaşırlar. Bir bilgisayarda CD sürücü, bir diğerinde yazıcı, başka birinde internet bağlantısı vb. bulunabilir.

8 İstemci / Sunucu Mimarisi
Bu mimaride bir sunucuda bulunan kaynaklar diğer bilgisayar ve terminaller tarafından paylaşılır. Dolayısı ile sunucu olarak ayrılan bilgisayar sistemi diğer sistemlerden daha güçlü özelliklere sahip olmak zorundadır. Bir sunucu bir çok servisi tek başına verebilir yada her servis için bağımsız bir sistem ayrılır. Dosya Sunucusu Veritabanı sunucusu Web sunucusu Yazıcı sunucusu

9 Küçük bir ağın nasıl oluşturulacağından bahsetmiştik, backbone yapı ve twisted pair (HUB lı sistem) sistemde kullanılan kablo, konnekler tanıtılmıştı.

10 Kaynak: Bilgisayar Haberleşmesi ve Ağ Teknolojileri Syf. 119.
FEP: Haberleşme ara işlem birimi. Ana sistem ile veri iletim ortamı arasında kullanılan işlem birimi. LAN ların bağlanarak daha büyük ağ sistemlerini oluşturmalarında kullanılan donanımlar: NIC, HUB, SWITCH, KÖPRÜ, YÖNLENDİRİCİ Kaynak: Bilgisayar Haberleşmesi ve Ağ Teknolojileri Syf. 119.


"BİLGİSAYAR AĞLARI ve İLETİŞİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları