Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAZIŞMA MODÜLLER YAZI METNİ OLUŞTURMA İŞ MEKTUBU RAPORLAMA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAZIŞMA MODÜLLER YAZI METNİ OLUŞTURMA İŞ MEKTUBU RAPORLAMA."— Sunum transkripti:

1 YAZIŞMA MODÜLLER YAZI METNİ OLUŞTURMA İŞ MEKTUBU RAPORLAMA

2 BİLGİ VE VERİ KAVRAMLARI
RAPORLAMA BİLGİ VE VERİ KAVRAMLARI TANIMI RAPOR NEDİR? Kurum veya kuruluşların yönetim birimlerince görevlendirilen Uzman elemanlar aracılığı ile kuruluşları veya alt kuruluşların çalışma faaliyetlerini izlemek, kontrol etmek, ölçmek, değerlendirmek ve geleceğe dönük kararlar alabilmek için belirli formatlarda yazılan yazılardır. BİLGİ: Bir şeyin bilincine varma veya bir şeyle aktüel deney yoluyla kurulan yakınlık VERİ: Sorunu çözmemize yada karar vermemize yardımcı olan her türlü bilgi yada olguya denir.

3 Veri kaynakları; VERİ KAYNAKLARI Kişiler, Aileler,
Verileri veri kaynaklarından elde ederiz. Veri kaynakları; Kişiler, Aileler, Firmalar(kuruluşlar), Tabiat, Yayınlanmış kaynaklar, İnternet

4 VERİ TOPLAMADA FARKLI YOLLAR VARDIR;
Dil Bilimci; Ses kaydı ile, Botanikçi ve jeologlar; Doğadan bitki ve kaya ve toprak örnekleri toplayarak, Fen bilimciler(Fizik, Kimya, Biyoloji vb.) laboratuvar ortamlarında deneyler yaparak, Eğitim bilimciler; Okullar ve Üniversitelerde araştırma gözlem ve mülakat yaparak vb değişik veri toplama yöntemleri bulunmaktadır.

5 VERİ TOPLAMA YÖNTEMLERİ
Deneyler, Gözlem, Görüşme Mektup(yazışma) Telefon/Faks, Bilgisayar ağı (internet) Belge veya Arşiv Tarama 1-DENEYLER: Bilimsel ortamlarda(laboratuvar) ve doğal ortamlarda yapılan çalışmaları içerir. Kapalı mekanlarda yapılan (laboratuvar ortamı) bilimsel çalışmalara deneysel araştırmalar, Doğal ortamlarda yapılan bilimsel çalışmalara da alan araştırmaları adı verilir

6 2-GÖZLEM: Bir nesnenin, olayın veya gerçeğin niteliklerini bilmek amacıyla dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi… *İnsan davranışları psikologlar ve sosyologlar tarafından gözlenir. *Trafik araştırmaları için araç sayısının, sürücü hızlarının gözlemlenmesi. *Doğa bilimciler doğal olayları gözlemler. Deprem, sel, toprak kayması, yağış vb Gözlem yönteminin en iyi tarafı, verilerin kendi doğal ortamlarında düşük maliyetle ve kolaylıkla toplanmasıdır.

7 kişilerle görüşerek, konuşarak, soru sorarak
3-GÖRÜŞME: Araştırma yapılan hedef kitle veya ilgili kişilerle görüşerek, konuşarak, soru sorarak alınan bilgileri kayıt etme suretiyle yapılan çalışmalardır. Görüşmelerde anket formaları (soru çizelgeleri) kullanılır. Görüşme yönteminin bazı olumsuz yönleri vardır. Soru sayısı ve görüşme süresi uzun tutulamaz. Randevu almak zordur, çoğu zaman asıl sorumlular değil ikinci yada üçüncü derece sorumlular muhatap olur. Cevap veren kişi mülakatı amaç dışına çıkarabilir Maliyet yüksektir, deneyimli anketörler gerekir.

8 aşağıdaki formu doldurunuz. Telefonla arıyorlar,
4-MEKTUP(YAZIŞMA): Bilgi alınacak kişiyle yüz yüze görüşmek mümkün değilse bir mektup yazılır amaç açıklanır, ekinde anket formu (soru çizelgesi) gönderilir. Maliyeti düşüktür ancak cevaplanmama ihtimali vardır. 5-TELEFON VEYA FAKS, BİLGİSAYAR AĞI-İNTERNET İnternet üzerinden form doldurma veya telefonla sorular sorularak yapılır. Örn: Size daha iyi hizmet verebilmemiz için aşağıdaki formu doldurunuz. Telefonla arıyorlar, işletmeden alınan hizmet veya ürünle ilgili sorular soruyorlar

9 6-BELGE VEYA ARŞİV TARAMA Yayınlanmış veya yayınlanmamış her türlü bilgiler, arşivdeki evraklar, özel yada resmi kurumlardaki yazışma evrakları, yabancı dilde yayınlanmış eserler, müzelerdeki belgeler, tutanaklar, fotoğraflar, harita, resim, film ses ve görüntü belgeleri gibi her türlü kaynak alınarak kayıt edilerek bilgilere ulaşılmaya çalışılır.

10 UYGULAMA Aşağıdaki konularla ilgili veri toplama yöntemlerini yazınız
Okullarda serbest kıyafet uygulamasının eğitim ve öğretim üzerine etkilerini araştıran bir rapor yazılacak… Veri toplama yöntemi? Büro ortamında çalışma verimini etkileyen faktörler hakkında bir rapor yazılacak, Veri toplama yöntemleri? Tarımda ilaç kullanımın etkilerini araştıran bir rapor yazılacak, Veri toplama yöntemleri? Bu yılkı yağışların olumsuzluğu konusunda(kuraklık) rapor yazılacak, Veri toplama yöntemleri? Mahalle de yaşayan insanların sorunları hakkında bilgi toplanacak. Veri toplama yöntemleri?

11 RAPORLAR

12 RAPOR NEDİR? Kurum kuruluşların yönetim birimlerince görevlendirilen uzman elemanların (müfettiş, denetim elemanı, kontrolör, murakıp vb) aracılığı ile kurum kuruluşları veya alt kuruluşların bilgilerini, çalışma faaliyetlerini İzlemek, kontrol etmek, ölçmek, değerlendirmek ve geleceğe dönük kararlar alabilmek için belirli formatlarda yazılan yazılardır.

13 RAPOR ÖRNEKLERİ ARAŞTIRMA RAPORU >>>>>
ÇALIŞMA RAPORU >>>>>> ÇALIŞMA RAPORU(BÜRO) >>>>>> PROJE DEĞERLENDİRME RAPORU >>>> DENETİM RAPORU >>>>>> DENETLEME RAPORU >>>>>> DİSİPLİN KURULU YIL SONU RPR >>>> ONUR KURULU SONUÇ RPR >>>>>>

14 RAPORLARLA İLGİLİ BİLMEMİZ GEREKEN ÖZELLİKLER;
KURUMUN TÜM YÖNETİM KADEMESİ İÇİN RAPORLAR YAZILABİLECEĞİ GİBİ GENELİ İÇİNDE YAZILABİLİR RAPORLAR HAZIRLANMADAN ÖNCE BİLGİLERİ TOPLANIR. BİLGİ TOPLARKEN BİLGİ TOPLAMA YÖNTEMLERİ KULLANILIR. RAPORLARDA ELDE EDİLEN BİLGİLER GÖRSEL VE YAZILI OLABİLİR. RAPORLARDA MEYDANA GELEN OLAYLAR, SAHİPLERİ HAKKINDA BİLGİ VERME YANINDA ÇÖZÜM YOLLARI DA ORTAYA KONULUR. RAPORLAR BİLGİSAYAR ORTAMINDA DİĞER RESMİ BELGE VE YAZILARDA OLAN YAZIM KURALLARINA GÖRE BELİRLİ STANDARTLARDA YAZILIRLAR KURUM ÇALIŞANLARI RAPORLARDA ORTAYA KONULAN ÇÖZÜM YOLLARINA GÖRE HAREKET ETMEK ZORUNDA..

15 RAPOR TÜRLERİ ÇALIŞMA (FAALİYET)RAPORLARI DEĞERLENDİRME RAPORLARI
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME RAPORLARI TEFTİŞ(DENETLEME)RAPORLARI İŞ-GÖREV RAPORLARI BİLGİ VEREN RAPORLAR İRDELEYEN RAPORLAR ŞEKLE BAĞLI(İNFORMEL) RAPORLAR ŞEKLE BAĞLI OLMAYAN (FORMEL) RAPORLAR

16 ÇALIŞMA VE FAALİYET RAPORLARI
KURUMLARDA BELLİ BİR DÖNEM İÇİNDE (HAFTALIK, AYLIK, ÜÇ AYLIK, YILLIK) GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYET SONUÇLARINI, PLAN VE PROGRAMLARIN UYGULANMA DURUMLARINI, UYGULAMADA KARŞILAŞILAN ZORLUK VE BUNLARIN ÇÖZÜM YOLLARINI ORTAYA KOYAN APORLARDIR.

17 DEĞERLENDİRME RAPORLARI
İŞLETMELERİN BELLİ DÖNEMLERDE FAALİYETLERİNİ DEĞERLENDİRMEK AMACIYLA HAZIRLANIR. BU RAPORLARDA HER SORUMLU BÖLÜM HEDEFLERE NE DERECE YAKLAŞABİLDİKLERİNİ YADA YAKLAŞAMADIKLARINI GÖRÜR VE BÖYLECE RAPORLAR SAYESİNDE BÖLÜMLERE YÖN VERİRLER.

18 ARAŞTIRMA GELİŞTİRME RAPORLARI
HERHANGİ BİR KONUDA YAPILAN ARAŞTIRMALARIN İLGİLİ KİŞİ VE KURUMA SUNULMASI İÇİN HAZIRLANAN RAPORLARDIR. BU RAPORLAR İLE KONU HAKKINDA KAPSAMLI BİLGİ SAHİBİ OLUNUR. KONUYA İLİŞKİN ÇALIŞMALARIN NELER OLACAĞI BELİRLENİR. ÖRN:MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILAN ARAŞTIRMA SONUÇ RAPORU GİBİ

19 TEFTİŞ(DENETLEME) RAPORU
KİŞİ KURUM VE KURULUŞLARIN DENETLENMESİ SONUCU DURUMU ARZ ETMEK İÇİN HAZIRLANAN RAPORLARDIR. ÖRN: BAKANLIK MÜFETTİŞLERİNİN OKULUMUZU DENETLEDİKTEN SONRA BAKANLIĞA VERMEK ÜZERE HAZIRLADIKLARI ROPORLAR.

20 İŞ / GÖREV RAPORLARI YURT İÇİNDE VEYA DIŞINDA BELLİ BİR SÜRE BELLİ BİR HİZMET İÇİN GÖREVLENDİRİLEN KİŞİLER, GÖREV DÖNÜŞLERİNDE BİRİMLERİNE VEYA ÜSTLERİNE BİR RAPOR SUNARLAR. BU RAPORA DENİR. GENİŞ ŞUBE AĞI OLAN KURUMLARDA BU ROPORLAR ÇOK YAYGINDIR. ÖRN: BANKA MÜFETTİŞLERİNİN ŞUBELERİNİ GEZEREK DÜZENLEDİKLERİ RAPORLAR..

21 KAPAK SAYFASI(Kurum Kuruluş adı raporunu İsmi Yazar)
Bir iş ya da görev raporunun biçimi ve içeriği konusunda aşağıdaki yöntem önerilmektedir. KAPAK SAYFASI(Kurum Kuruluş adı raporunu İsmi Yazar) SUNU SAYFASI(Görevin, yeri, amacı, dayanağı, türü, süresi, yöntemi belirtilir. Yardımcı olanlara teşekkür edilir. Alta tarih atılarak yazanın adı soyadı ve imzası atılır) KONU SAYFASI (Yapılan çalışmalar, karşılaşılan güçlük ve problemler, öneriler ve çözüm yolları ortaya konur) SONUÇ (Konu Kısaca özetlenir) EKLER (Başvurulan kaynaklar yazılır, belgeler eklenir)

22 BİLGİ VEREN RAPORLAR. BİR KONUYLA İLGİLİ KISA ÖN BİLGİLER VEREN RAPORLARDIR. BİLGİ VEREN RAPORLAR DAHA ÇOK KURULUŞ İÇİ YAZIŞMALARDA KULLANILIR. ÖRN: Şirket yönetimi personel Bölümünden 2011 Nisan ayı içinde Şirkette beşinci yılını dolduran çalışanları ve çalıştığı birimleri Rapor halinde isterse bu durumda aşağıdaki rapor düzenlenir.

23 KURULUŞ İÇİ RAPOR (Bilgi veren)
GÖNDERİLEN: Adı Soyadı : Meral Ak Bölümü :Yönetim Kurulu sekreteri Konu : Beş yılını dolduran çalışanlar GÖNDEREN: Adı Soyadı :Banu Adalet Bölümü :Personel Tarih :13/04201… Nisan ayı içerisinde şirkette beşinci yılını dolduran personel ve çalıştığı birim aşağıya çıkarılmıştır. Adı Soyadı Bölümü Yılı Mehmet Tezcan Satın alma 7 Aslı Ercan Personel 6 Fatma Tarakçı Sekreterlik 10

24 İRDELEYEN(TAHLİL-ANALİZ EDEN) RAPORLAR
DAHA ÇOK RAPORU HAZIRLAYAN KİŞİLERİN BİREYSEL GÖRÜŞ VE YORUMLARININ YER ALDIĞI RAPORLARDIR. RAPORU HAZIRLAYAN GEREKLİ GÖRDÜĞÜ TAVSİYELERİNİ DE RAPORUNA YAZAR. Örn: Firmanın yeni açacağı şubenin en uygun hangi şehirde olması gerektiği, satışların niçin kötüye gittiği gibi

25 ŞEKLE BAĞLI(FORMEL) RAPORLAR
Kapak sayfası, özet, önsöz, içindekiler, tablolar listesi, grafikler ve şekiller listesi, kısaltmalar ve simgeler gibi bölümleri belli şekillere göre hazırlanmış raporlara şekle bağlı raporlar denir. Şekle bağlı raporların belli bölümleri vardır. Bu bölümlerin hepsinin her raporda mutlaka bulunması gerekmez. Formel Raporlar ana bölümleri şunlardır: Kapak Sayfası Özet Önsöz İçindekiler Tablolar Listesi Grafikler ve Şekiller Listesi Kısaltmalar ve Simgeler Giriş Kaynak Taraması: Konuyla İlgili Açıklamalar Yöntem Birinci Bölüm: Genel Yapı Teorik Açıklamalar İkinci Bölüm Üçüncü Bölüm Verilerin Analizi ve Yorumu Araştırmanın Sonuçları Öneriler Ekler Kaynakça

26 Kapak Sayfası Raporun ilk sayfası olan kapak, okuyucunun bazı önemli bilgileri edinmesinde ve ilk etkinin oluşmasında önemli bir rol oynar.

27 Özet Bir araştırma raporunda kapak sayfasından sonra özet kısmı yer almaktadır. Özetin hazırlanmasındaki amaçlar şunlardır: Raporun tümünü okumak için zaman bulamayan veya gerek duymayanlar rapor hakkında ilk bilgileri kısa yoldan özet yardımıyla elde edebilirler. Bazı kuruluşlar yapılan araştırmaların tümünü değil, sadece özetlerini yayınlamakta ve ilgililere duyurmaktadırlar. Araştırma raporlarının özetleri sayesinde yapılan araştırmaları izlemek mümkün olduğu için, tekrarlara ve böylece kaynak israfına yol açılmamış olacaktır. Özetin ilk kısmında birkaç cümle ile raporun amacı, önemi ve kapsamı belirtilmelidir. Özette bilgi toplama ve değerlendirmede uygulanan yöntemler hakkında özlü olarak bilgi verilmelidir. Araştırmalarda kullanılan verilerin nereden ve nasıl elde edilmiş olduğu kısaca açıklanmalıdır. Özetin sonunda, araştırmada elde edilen en önemli bulguya veya sonuca yer verilir.

28 Önsöz / Teşekkür Araştırma raporlarında önsöz sayfasının olması zorunlu değildir. Önsöz, araştırmanın hazırlanış ortamına, nedenlerine, araştırma konusunda kimlerden yardım görüldüğüne, hangi zorluklarla karşılaşıldığına, yapılan çalışmanın hangi amaca yönelik olduğuna ve kimlere faydalı olacağına dair konuların bulunduğu bölümdür. Önsöz bölümünün sonunda, araştırma konusunda maddi veya manevi destek veren kişi ve kuruluşlara nezaket kurallarına uygun ancak fazla abartılı olmadan teşekkür edilir.

29 İçindekiler Hazırlanan araştırma raporunun içeriğinin bir sıra dahilinde ve sayfa numaralarına göre yer aldığı bölümdür. İçindekiler bölümünün hazırlanmasında standart bir numaralama yoktur. Bu hususta araştırma raporunun hazırlandığı kurumun daha önceden belirlediği ilkelere uygun sıralama yapılabilir.

30 Tablo, Grafik ve Şekiller Listesi
Tablo, grafik ya da şekillerin numara verilerek ve sayfa numarasına göre yerleştirilerek düzenlenmesi yeterli olacaktır.

31 Kısaltmalar veya Simgeler
Kısaltmalar veya simgeler, araştırma raporunun içerisinde bulunan kısaltılmış adların veya simgelerin bulunduğu bölümdür. Bu konuda bazı örnekler aşağıda verilmiştir. AA = Anadolu Ajansı AB = Avrupa Birliği a.g.e. = Adı Geçen Eser APS = Acele Posta Servisi Bkz. = Bakınız C. = Cilt DMO = Devlet Malzeme Ofisi MPM = Milli Prodüktivite Merkezi S. = Sayı S. = Sayfa TOBB = Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TODAİE = Türkiye Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü

32 Giriş Bir raporun giriş bölümü konunun genel olarak ortaya konulduğu ve tanıtımının yapıldığı bölümdür. Giriş bölümüne ayrılacak sayfa sayısı bakımından herhangi bir sınırlama yapmak doğru değildir. Öncelikle araştırmacının amacı belirtilmelidir. Bir sorunu çözmek, bir yöntem geliştirmek veya mevcut durumun saptanması amaç olarak alınmış olabilir. İkinci olarak araştırmanın konusunun önemi üzerinde durulur. Yapılan araştırmanın önceden belirlenen amaçlar doğrultusunda sağlayacağı faydalar belirlenmelidir. Son olarak da araştırmanın kapsamı vurgulanmalıdır. Konu, bölge veya zaman açısından nelerin kapsama alındığı ve hangilerinin kapsam dışı bırakıldığı sebepleriyle beraber açıklanmalıdır.

33 Verilerin Analizi ve Yorumu
Kaynak Tarama / Literatür Bildirimi Kaynak araştırması yaparak konuyla ilgili daha önce yapılmış çalışmalardan haberdar olmak bir araştırmacının önemli görevleri arasındadır. Bu sayede bazı yararlar elde edilmiş olacaktır. Yöntem Yöntem, araştırmada takip edilen metotların tanıtılmasına yer veren bölümdür. Teorik/Genel Açıklamalar Raporun bu kısmı konunun teorik esaslarını ya da konuyla ilgili genel bilgileri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Konuyla ilgili genel kavramların ve temel bilgilerin sınırlı şekilde ve amaca uygun olarak verilmesi yararlı olacaktır. Verilerin Analizi ve Yorumu Verileri tasnif ederek grafikleme ve ileri istatistik analizlere kadar süren bu işlemler sonucunda üzerinde durulan olayın aydınlatılmasına çalışılır.

34 Araştırmanın Sonuçları
Planlı olarak tamamlanmış olan araştırmada, toplanan verilerin analiz edilmesi neticesinde bazı sonuçlara ulaşılmış olması doğaldır. Özet olarak, araştırmada hangi sonuçlar elde edilmiş ise bunların net şekilde ortaya konulması ve açıklanması gerekir. Öneriler Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda bazı önerilerde bulunmak gerekebilir. Bu önerilerin açık olarak yazılması faydalıdır Ekler Ekler kısmında aşağıdaki hususlar yer alabilir:  Metin kısmında çok hacim işgal edebilecek istatistiksel tablolar  Bir kısım harita, kroki, şekil veya grafikler  Araştırmada kullanılan anket form örneği  Araştırmada sözü edilen bazı metin parçaları, mektuplar veya belgeler Kaynakça Araştırmada doğrudan ve dolaylı olarak yararlanılan tüm yayınların ve belgelerin bir düzen içerisinde belirtildiği listeye kaynakça adı verilir.

35 Şekle Bağlı Olmayan (İnformel) Raporlar Bölümleri belli şekillere göre hazırlanmayan raporlara şekle bağlı olmayan raporlar denir. Bunlar informel rapor olarak da isimlendirilirler. Genellikle kısadır. Anlatım yönünden kişisel, hemen hemen konuşma tarzında yazılmış raporlara da informel (resmi olmayan) raporlar denilmektedir.

36 Rapor Hazırlama Aşamaları
Raporun amacı, okuyucusu, şekli, anlatımı, uzunluğu, türü saptandıktan sonra, aşama aşama hazırlanmasına geçilir. 1-Bilgi Kaynaklarını Araştırma ve Bulma Raporu hazırlanacak konuyla ilgili kaynakları okuyarak konuya yaklaşmak iyi bir yoldur. Konu ile ilgili olarak önceden hazırlanmış raporlar, kitaplar, kataloglar, kılavuzlar vb. kaynaklardan yararlanılabilir. Raporun hazırlanmasında, fikirlerinden ve bilgilerinden faydalanabilecek kişilerle görüşebilir.

37 2-Not Alma Kaynaklardan kısa kısa not alınabilir
2-Not Alma Kaynaklardan kısa kısa not alınabilir. Notların yaklaşık 10x15 cm. boyutlarında kartlara alınması uygun olur. Kartlar, yeni bilgileri toplamak, bunların arasından kullanılmayacak olanları ayıklama, kullanılacakları değişik şekillerde sıralamak bakımından kolaylık sağlar. 3-Verileri İrdeleme (Analiz Etme) Raporda, belli bir sonuca varabilmek için ilk bilgilerin (verilerin) irdelenmesinde iki yol vardır. Bunlardan birisi tümevarım, diğeri ise tümdengelim yoludur. Rapor planlanırken bu yollardan birisi seçilir. 4-Ana Hatları ile Özetleme Ana hatları ile özetleme, yazının ana ve alt başlıklarının düzenli bir şekilde yazılmasıdır. Raporlarda ana ve alt başlıklar, seçilen bir sisteme uygun şekilde gösterilir. .


"YAZIŞMA MODÜLLER YAZI METNİ OLUŞTURMA İŞ MEKTUBU RAPORLAMA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları