Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER"— Sunum transkripti:

1 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Beslenme Yapısal bozukluklar (anne karnında ilaçlara, enfeksiyona, kalıtıma ve bazı çevresel faktörlere bağlı olarak gelişirler) bu bozukluklar fiziksel bozuklukları içerir. Kalıtsal Bozukluklar (kromozom eşleşmelerine bağlı down sendromu) Cinsiyet kromozomlarındaki yanlış eşleşmeler (xxy) (Erkeklerde görülen klinefelter sendromu) (kadınlarda görülen turner sendromu sadece bir x hormonunun olması) kalıtsal bozukluklar hem kromozom bozukluğu hem de tek gen eşleşmeleri biçiminde olabilmektedir.

2 Kalıtsal bozukluklarda bazen DNA mesajlarının yanlış kodlanması sonucu bazı kusurlar meydana gelebilmektedir. (fenil ketanuri (pku)) buna örnektir. Enzim üretilmediğinden amino asid parçalanmaz. Bu durum aşırı beyin zedelenmelerine neden olur.

3 Hücre transferi hataları: Bazen hücreler tam olarak transfer edilmezler veya eksik kalırlar. Spina Bifida buna örnektir. Omurgayı oluşturan hücrelerin eksik transferi nedeniyle sinir tüpleri açık kalır ve büyüyemezler. Bu durumda çocukta sinirlere bağlı bazı kontrol kayıpları oluşur.

4 Teretojenler: Cenine zarar veren etmenlerdir
Teretojenler: Cenine zarar veren etmenlerdir. Bazı ilaçlar,alkol, tütün,radyasyon, gibi. İlaçlar ve Kimyasal Maddeler: Uyuşturucular: Enfeksiyonlar: Rahimde cenine bulaşabilecek enfeksiyonlar ceninde önemli hasalara yol açabilmektedir. Frengi, rubella gibi hastalıklar çocukta görme, işitme, zihinsel yetersizlik v.b.yol açabilmektedir.

5 Annenin Bazı kronik hastalıklarının olması (şeker hastalığı gibi.)
Annenin Yaşı Kan Uyuşmazlığı Annenin duygusal durumu

6 DOĞUM ANI NEDENLER Bebeğin yetersiz oksijen alması (anoksiya)
Bebeğin başının basınca maruz kalması Güç doğum Bazı doğum araçlarının uygun kullanılmaması (forseps, Çengel, vakum) Doğum sırasında çocuğa bazı hastalıkların bulaşması Plasentanın rahim duvarından erken ayrılması Göbek bağının bebeğin boynuna dolanması Bebeğin önce ayaklarının gelmesi

7 Doğumun uzaması Doğum sırasında bazı ilaçların alınması Prematüre bebek

8 DOĞUM SONRASI NEDENLER


"DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları