Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Internet.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Internet."— Sunum transkripti:

1 Internet

2 Sunuş Planı Bilgi teknolojisi nedir?
Bilgiye kolay/hızlı/ucuz/güvenli erişim. Bilgisayar sistemleri ve ağ (network) teknolojisi. Internet : bilgi teknolojisinde yeni kavramlar. Internet üzerinde bilgiye erişim araçları. Web Kütüphane servisleri. Dosya servisleri (FTP) Tele konferans ve

3 Bilgi Teknolojisi Nedir ?
Bir ürüne ya da hizmete dönüşebilen, Kişileri belirli konularda aydınlatan, İşe yarayan nesneler topluluğu. Bilgi teknolojisi : Bilgi üretimi, Başka insanlara öğretilmesi, Bilgi kullanımı, Bilgiye erişim, Bilgi saklanması Gibi birbiriyle ilişkili pek çok unsurun bir araya gelerek oluşturduğu yenilikçi teknoloji.

4 Bilgiye Kolay, Hızlı, Ucuz, Ve Güvenli Erişim
Klasik bilgi arama/alma yolu : kütüphanelerde kitap/periyodik karıştırmak ve bazen HAFTALARI bu uğurda harcamak. Sonra bulduklarımızın fotokopisini çektirmek... Hepimiz bunları az ya da çok yaptık !!!

5 Bilgiye Kolay, Hızlı, Ucuz, Ve Güvenli Erişim
Bilgi sadece BİLİMSEL çalışmalarda mı kullanılır ?? Hisse senetlerindeki son durum Ankara’daki hava sıcaklığı Seçim sonuçları İstanbul’un tarihi yerlerinin görüntüleri Müzedeki tablolar ! Alacağım ürünün özellikleri ve yerimden alışveriş yapmak için, Erişmek istediğimiz bilgiler olabilir.

6 Bilgisayar Sistemleri Ve Ağ Teknolojisi
Bilgisayarlar Bilgisayarların sağladığı ne? Bilgileri güvenli bir şekilde saklamak ve gruplamak; çok fazla bilgiye çok kısa zamanda erişmemizi sağlamak.

7 Bilgisayar Sistemleri Ve Ağ Teknolojisi
Çözüm: Bilgisayarları birbirleriyle konuşturmak ! Bu da AĞ (network) teknolojisi ile mümkün !!

8 Network Teknolojisi Eğer AĞ oluşturan bilgisayarlar aynı oda/bina içinde ise bu yapıya LAN (local area network) adı verilir. Farklı lan’ları birleştiren ve daha geniş bir alandaki bilgisayarları barındıran yapılara ise WAN (wide area network) adı verilir. Bilgisayarlar arası iletişim, bazen doğrudan, çoğunlukla da hub, router, bridge vb. Gibi ağ yardımcı unsurları üzerinden sağlanır. Bu unsurlar, bilgi aktarımını denetleyen donanım elemanlarıdır.

9 PROTOKOLLER (TCP/IP, SNA, NJE vb)
Network Teknolojisi Ağlar üzerinde ve ağlar arasında iletişim nasıl olur? Yani, bir bilgisayardan diğerine bilgi nasıl aktarılır? Bu, aktarılmak istenen bilginin belirli standartlarda aktarılmasını sağlayan bazı, PROTOKOLLER (TCP/IP, SNA, NJE vb) Yardımıyla olur.

10 Internet Bahsedilen protokollerden TCP/IP (transmission control protocol / ınternet protocol) kullanarak dünyanın her tarafındaki milyonlarca bilgisayarı birbirine bağlayan en yaygın kullanımlı ağ, “INTERNET” olarak adlandırılır. Internet, aynı zamanda bünyesinde pek çok farklı ağ da tutar. Bu yüzden, “network of networks” yakıştırması yapılır. Internet üzerinde bilgisayarlar ve bilgisayar sistemleri “INTERNET ADRESLERİ” ile birbirlerinden ayırd edilirler.

11 Internet Ne Sunar? Web bilgisayar ortamındaki çok çeşitli ve fazla miktardaki bilginin SINIFLANMASI ve kolayca bulunabilmesi ihtiyacından ortaya çıkmıştır. Bir başka bilgisayardan dosya alma ve o bilgisayara gönderme. (FTP) Bir başka sistemde “account” açma (telnet) Elektronik mektup gönderme. ( )

12 İnternet servislerini kullanmak için nelere ihtiyaç var ?
Internet’e bağlı bir bilgisayar. Web erişimini sağlayacak programlar. Web hizmeti veren servis.

13 Internet =WEB World Wide Web - WWW WEB Web, son aylarda (INTERNET = WEB) dedirtecek kadar gelişme gösteren bir servistir. Web, ınternet üzerinde bir kütüphane gibidir. Bu servis, bilgisayar ortamında birbirine bazı kelimeler, resimler vb ile bağlı “hypertext” denilen türden dökümanlar ile karakterize edilir. Kurumu/şirketi tanıtan bazı özel kelimeler aslında farklı yerlere linkleri temsil ederler ve bu özel kelimeler seçildiğinde başka bilgilere ulaşılır.

14 World Wide Web - WWW WEB Web içinden diğer INTERNET servislerine (FTP, , news, telnet vb gibi) geçiş yapmak ta mümkün. Bunun için 2 yol var: Hyper text döküman içinde olan uygun linklerle, Uygun URL (uniform resource locators) tanımlarıyla.

15 Diğer Servisler FTP : bir başka bilgisayardan dosya alma protokolü.
Archie : FTP ‘de yol sorma. Bir dosyanın hangi merkezde olduğunu bulmak !! TELNET : bir başka bilgisayara bağlanma protokolü. News : USENET haber gruplarından haber okuma ve buralara haber gönderme. Ping, finger, talk, IRC

16 Kütüphanelere on-line bağlanıp tarama yapmak için iki temel yol var:
İlgili kütüphanenin internet adresine TELNET ile bağlantı. Web üzerinden uygun linkleri takip ederek bağlantı.

17 Arama Mekanizmaları Web üzerindeki tarama mekanizmalarını kullanabiliriz. (veronica, web search engines gibi) On-line ve hızlı internet erişimimiz yoksa, bilgi tarama ve alma servislerini ile kullanma yoluna gitmek çok daha efektif sonuçlar verecektir.

18 Şenol Sürer


"Internet." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları